Skip to main content

Ποιες πολυεθνικές σκανάρουν τη Θεσσαλονίκη - Προ των πυλών η Deutsche Telekom

Πόλος έλξης νέων επενδύσεων η Θεσσαλονίκη στους τομείς της τεχνολογίας και των υπηρεσιών - Οι προοπτικές για τους γραφειακούς χώρους Α' κατηγορίας.

Σε τεχνολογικό κόμβο και πόλο έλξης νέων επενδύσεων εξελίσσεται η Θεσσαλονίκη. Οι τελευταίες λεπτομέρειες που θα επισφραγίσουν την είσοδο της Deutsche Telekom στην πόλη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φαίνεται να βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Την ίδια ώρα η Θεσσαλονίκη αποτελεί θελκτικό προορισμό για πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των call centers και των υπηρεσιών που είτε έχουν ήδη τοποθετηθεί στην πόλη, είτε βρίσκονται στην αναζήτησή χώρων για να στεγαστούν.

Στο ενδιαφέρον των πολυεθνικών για τη Θεσσαλονίκη, αναμφίβολα, έχει συμβάλει η διπλή επένδυση της Pfizer για το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρησιακών Λειτουργιών της εταιρείας.

Είναι χαρακτηριστική η είσοδος στη Θεσσαλονίκη της γαλλικής πολυεθνικής, Teleperformance, που είναι άκρως δυναμική στον τομέα των τηλεφωνικών υπηρεσιών αλλά και της αμερικανικής TaskUs, που προσφέρει outsourcing υπηρεσίες και αυτό το διάστημα αναζητά εργαζόμενους. Αξίζει να σημειωθεί πως η TaskUs έχει εγκατασταθεί σε χώρο, ωστόσο αναζητά μεγαλύτερο.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Concentrix, αμερικανικής εταιρείας επιχειρηματικών υπηρεσιών που ειδικεύεται στην δέσμευση πελατών και την επιχειρηματική απόδοση. Η εταιρεία αναζητά χώρο άνω των 2.000 τμ ενώ επίσης μεγάλο σύγχρονο χώρο, περί τα 2.500 τμ αναζητά και έτερη αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των υπηρεσιών. Ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη εκδηλώνει και η ολλανδική Yource Group που αναζητά χώρο άνω των 1.000 τμ. αλλά και η TTEC αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας και των υπηρεσιών.

Η περίπτωση της Deutsche Telekom

Η έλευση της Deutsche Telekom στη Θεσσαλονίκη, που αναζητά χώρο περί τα 2.500 τμ, αφορά στην άμεση μετεγκατάσταση τμήματος του ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού που είχε παρουσία στην Αγία Πετρούπολη και αποσύρθηκε από εκεί στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Θεσσαλονίκη φαίνεται να «κέρδισε» έναντι άλλων επιλογών που βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο του γερμανικού κολοσσού, όπως η Κροατία και η Σλοβενία.

Γιατί επιλέγουν οι πολυεθνικές τη Θεσσαλονίκη

Τους λόγους για τους οποίους επιλέγουν πολλές πολυεθνικές εταιρείες τη Θεσσαλονίκη εξηγεί στη Voria.gr, ο γενικός διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της Atria Property Services, μέλους του CBRE, Δημήτρης Τζιβράς.

“H Ελλάδα διαθέτει ευέλικτο εργασιακό καθεστώς. Επιπρόσθετα η Θεσσαλονίκη προσελκύει λόγω των καλών δυνατοτήτων διαμονής που προσφέρει, του λογικού κόστους ζωής, της ασφάλειας αλλά και της ζωντάνιας που διαθέτει. Είναι φιλική πόλη και με λογικές αποστάσεις” τονίζει ο κ. Τζιβράς υπογραμμίζοντας πως οι θέσεις εργασίας που προκύπτουν στις εν λόγω εταιρείας συνήθως αφορούν άτομα 26 έως 32 ετών, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν συνήθως 18 με 24 μήνες.

Το αγκάθι, ωστόσο, για το real estate της Θεσσαλονίκης είναι η έλλειψη σύγχρονων γραφειακών χώρων Α ´ κατηγορίας, χώρων δηλαδή που αναζητούν οι πολυεθνικές, οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην πόλη. «Υπάρχει μεγάλη δυσκολία να βρεθούν γραφειακοί χώροι υψηλών προδιαγραφών και δη με πολλά τμ που ζητούν οι πολυεθνικές. Η αγορά, όμως αλλάζει, τα σύγχρονα, πράσινα κτήρια συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση» σημειώνει ο κ. Τζιβράς υπογραμμίζοντας πως σημαντικά αναμένεται να συμβάλουν μεγάλα έργα όπως το Thess INTEC και η Τεχνόπολη.

“Η ζήτηση για μεγάλους γραφειακούς χώρους από πολυεθνικές εταιρείες”, όπως τονίζει ο κ. Τζιβράς, “ξεκίνησε το 2018, εντάθηκε την περίοδο 2019-2020, κόπασε λόγω κορωνοϊού και τώρα όπως όλα δείχνουν επανακάμπτει δριμύτερη”. Μεσομακροπρόθεσμα, δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέες αναπτύξεις σύγχρονων γραφείων στη δυτική πλευρά της πόλης από το κομμάτι του λιμανιού και προς τα Σφαγεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές ενοικίασης του τμ στα ανατολικά της πόλης για γραφειακούς χώρους Ά κατηγορίας είναι 12 ευρώ, ενώ στο κέντρο της πόλης, σε σημεία ιδιαίτερης προβολής, αγγίζει τα 14,5 ευρώ.

Η επένδυση της Dimand

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η μοναδική επένδυση για σύγχρονους γραφειακούς χώρους, υψηλών προδιαγραφών, όπως είχε γράψει η Voria.gr, υλοποιείται από την Dimand Real Estate, στα δυτικά της πόλης.
Πρόκειται για δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου Business Park στη Θεσσαλονίκη στη δυτική είσοδο της πόλης και συγκεκριμένα επί της οδού 26ης Οκτωβρίου. Η πρώτη φάση του έργου θα περιλαμβάνει 15.000 τμ, ενώ προβλέπεται και επέκταση 16.000 τμ σύγχρονων βιοκλιματικών γραφειακών χώρων.

Η περίπτωση του κτηρίου Σαραντόπουλου στην καρδιά της Τσιμισκή

Σε 2.000 τμ εκτείνονται οι γραφειακοί χώροι, υψηλών προδιαγραφών που βρίσκονται από τον τρίτο όροφο και άνω στο κτήριο Σαραντόπουλου στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Κομνηνών. Για τους εν λόγω χώρους καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν και νεότερα. Υπενθυμίζεται πως στο ισόγειο και στους υπόλοιπους ορόφους αναπτύσσεται το δημοφιλές brand Bershka. Στο μεταξύ, εξελίξεις αναμένονται και στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα σε ΙΚΕΑ και Mediterranean Cosmos, όπου σύντομα θα υπάρξει μία σημαντική συναλλαγή, από την οποία δεν αποκλείεται να προκύψει εμπορική αξιοποίηση του χώρου.