Skip to main content

Πώς η συμφωνία Ελληνικός Χρυσός-Δημοσίου συμβάλλει στην ανάπτυξη της Χαλκιδικής

Τα μεγέθη και οι αριθμοί της νέας συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός για τη Βόρεια Χαλκιδική.

Με την ολοκλήρωση της νέας επενδυτικής συμφωνίας της Ελληνικός Χρυσός (100% θυγατρική της Καναδικής Eldorado Gold) με το ελληνικό δημόσιο ανοίγει ο δρόμος για την επανεκκίνηση μιας από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας ύψους 1,9 δισ. δολ., στην πλήρη ανάπτυξη της οποίας θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας, στη Βόρεια Χαλκιδική.

Το θέμα είναι μείζονος σημασίας τόσο για την εθνική οικονομία, όσο και για την τοπική κοινωνία, καθώς σε μία εποχή που το ζητούμενο είναι η βιώσιμη ανάπτυξη δημιουργεί προοπτικές δεκαετιών για όλους τους εμπλεκόμενους. Η νέα συμφωνία στην ουσία βελτιώνει την από 17ετίας σύμβαση της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς αφενός τη βελτιώνει αξιοποιώντας το σύγχρονο διεθνές νομικό και επενδυτικό πλαίσιο και αφετέρου βελτιώνοντάς τη μέσα από ένα σύγχρονο νομικό και επενδυτικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει αυξημένες επενδύσεις κεφαλαίων για την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι.



Τα οφέλη της νέας συμφωνίας κωδικοποιούνται ως ακολούθως:

Για το Ελληνικό Δημόσιο, συνεπάγεται σημαντικά αυξημένα έσοδα από φόρους και μεταλλευτικά τέλη, σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και ενδυνάμωση του εγχώριου μεταλλευτικού κλάδου.

Για τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη, θα δημιουργήσει σημαντικά περισσότερες θέσεις εργασίας, προωθώντας παράλληλα εμβληματικές επενδύσεις και κοινωνική στήριξη

Για το περιβάλλον, διασφαλίζει μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσω της εφαρμογής των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών, που εφαρμόζονται από τον μεταλλευτικό κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, η Συμφωνία διασφαλίζει την απαραίτητη νομική και οικονομική σταθερότητα που προϋποθέτει μια επένδυση αυτού του βεληνεκούς, με τη θέσπιση ενός σταθερού και διαφανούς πλαισίου για την πορεία της αδειοδότησης των έργων, όμοιο με αυτό που ισχύει σε αντίστοιχες συμφωνίες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα.



Η νέα Επενδυτική Συμφωνία συνοδεύεται από ένα αναβαθμισμένο, σύγχρονο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει:  

Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.

Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως, από 400.000 τόνους σήμερα.



Αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές των παραγομένων προϊόντων σε χύδην μορφή.



Περαιτέρω επενδύσεις στη γεωλογική έρευνα στην περιοχή του μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.

Δέσμευση για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.



Τα κύρια οφέλη

Η συμφωνία ήδη προωθείται προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να τεθεί επίσημα σε ισχύ με την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Τα οφέλη που προκύπτουν από το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας κατά τη διάρκεια ζωής τους, είναι τα εξής:

- 1,9 δισ. δολ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

- 1.400 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 900 κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών, συνολικά 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Επίσης, άλλες 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη.

- 2 δισ. ευρώ έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο από φόρους, κοινωνικές εισφορές και μεταλλευτικά δικαιώματα).

- Πάνω από 191 εκατ. ευρώ έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για μέγεθος αυξημένος κατά 10% από τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο και υπολογισμός των στην συνολική ποσότητα των περιεχομένων μετάλλων.

- 3,5 δισ. ευρώ αγορές αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές.

- 70 εκατ. ευρώ για έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.



- Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με τη Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.

- Επέκταση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων σε περισσότερα από 25 χρόνια.