Skip to main content

Οι επαφές Ερντογάν με κολοσσούς και το λάθος που δεν πρέπει να κάνουμε

Στην επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ δουλεύουν οι Τούρκοι κλείνοντας μάλιστα το μάτι σε πολυεθνικές για να επενδύσουν στη χώρα τους.

Έμπειροι περί τα τουρκικά αναλυτές επιμένουν: Όποιος βιαστεί να υποτιμήσει τον Ερντογάν, μπορεί και να χάσει. Όπως επίσης μπορεί και να χάσει όποιος βιαστεί να υπερεκτιμήσει τις διαφορές ΗΠΑ – Τουρκίας.

Γιατί το λένε; Πρόσφατα ο τούρκος πρόεδρος συνομιλούσε μέσω teleconference με ανώτατα στελέχη αμερικανικών πολυεθνικών, όπως για παράδειγμα της Apple, της Microsoft, του Netflix κι άλλων εταιρειών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκεί τους έταξε «λαγούς με πετραχήλια» για να πετύχει το βασικό του στόχο: Να επενδύσουν στην Τουρκία. 

Για τον Ερντογάν, υποστηρίζουν οι ίδιοι αναλυτές, η επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Γιατί αν τα καταφέρει και τους προσελκύσει, τότε και η τουρκική οικονομία που παραπαίει, μπορεί να σωθεί, ενώ είναι περίπου σίγουρο ότι και οι αμερικάνοι πολιτικοί θα ακολουθήσουν. Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.  

Για να διευκολύνουν αυτή την εξέλιξη, ήδη, οι Τούρκοι φρόντισαν να εξαφανίσουν εντελώς τους S-400 από το δημόσιο διάλογο, γιατί εκτιμούν – και μάλλον σωστά - ότι αυτή είναι η βασική νάρκη στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ. Το έπραξαν και στη συναντηση Ερντογάν - Μπάιντεν. Παράλληλα, προσέλαβαν στην Ουάσιγκτον ένα από τα ακριβότερα γραφεία λόμπινγκ, για να λειάνουν τις γωνίες και γενικά δουλεύουν την προοπτική της επαναπροσέγγισης. 

Και η ελληνική πλευρά; Όπως μας επισημαίνεται αρμοδίως, η Αθήνα παρακολουθεί όλα τα παραπάνω, παρεμβαίνει όπου μπορεί και χτίζει γραμμές άμυνας προσεκτικά.