Skip to main content

Ρωσία και Ουκρανία επιστρέφουν στο διπλωματικό πεδίο με χαμηλές προσδοκίες

Στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης συνεχίζονται σήμερα οι συζητήσεις Ρωσίας - Ουκρανίας - Χαμηλές προσδοκίες για εξεύρεση λύσης

Με τα πολεμικά μέτωπα σε μεγάλο βαθμό στάσιμα εδώ και αρκετές ημέρες, Ρώσοι και Ουκρανοί επιστρέφουν στο πεδίο της διπλωματίας, αν και οι προσδοκίες είναι από όλες τις πλευρές πολύ περιορισμένες.

Για πρώτη φορά από τις 10 Μαρτίου, αντιπροσωπείες των δύο εμπολέμων συναντώνται σήμερα, στις 10.30 το πρωί, στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, προς ανίχνευση των προοπτικών για κατάπαυση του πυρός. Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφραζε χθες το βράδυ την απαισιοδοξία του δηλώνοντας: «Ο,τι έχω δει μέχρι τώρα μου λέει ότι (ο Πούτιν) δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί αυτή τη στιγμή».

Λύση Κορέας

Την περασμένη Παρασκευή, ο αναπληρωτής αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη Μόσχα είχε δηλώσει ότι οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού θα επικεντρωθούν από εδώ και εμπρός στην «απελευθέρωση» των περιοχών του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο το Κίεβο δεν είδε αυτή τη δήλωση ως προαναγγελία αναδίπλωσης, μάλλον το αντίθετο. Ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του ουκρανικού στρατού, Κίριλο Μπουντάνοφ, εκτίμησε την Κυριακή ότι στόχος του Πούτιν είναι να διχοτομήσει την Ουκρανία, κατ’ αντιστοιχία με τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, δημιουργώντας ένα είδος ντε φάκτο κρατικής οντότητας στις κατεχόμενες περιοχές. Την ίδια μέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σκιαγράφησε το περίγραμμα των υποχωρήσεων που είναι διατεθειμένος να κάνει (και να μην κάνει) προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση το συντομότερο δυνατόν. Μιλώντας σε ομάδα ανεξάρτητων Ρώσων δημοσιογράφων, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για καθεστώς ουδετερότητας της χώρας του, με διεθνείς εγγυήσεις, όπως επίσης και για μια «συμβιβαστική λύση» στο θέμα του ρωσόφωνου Ντονμπάς. Τόνισε όμως ότι η όποια λύση θα πρέπει να επικυρωθεί από τον ουκρανικό λαό, με δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθούσαν να ανασκευάσουν τις επίμαχες δηλώσεις Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του, που προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Αμερικής όσο και από συμμάχους των ΗΠΑ. Από τη Βαρσοβία, όπου βρέθηκε το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «χασάπη» και δήλωσε (εκτός χειρογράφου, στη διάρκεια ομιλίας του) ότι «αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία».

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας πριν από την έναρξη των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών Ουκρανίας και Ρωσίας πριν από την έναρξη του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα έχουμε μια σύντομη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες αύριο το πρωί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Τουρκία είναι «ίσως η μόνη χώρα που καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μέσω διαλόγου», υποστήριξε.

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι οι συζητήσεις του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «εξελίσσονται θετικά».

Ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι κύκλοι προσπάθησαν να εμπλέξουν την Τουρκία στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Δεν θα μπορέσει κανείς να εμποδίσει την Τουρκία, η οποία έχει μια δίκαιη και ειλικρινή στάση, να γίνει γέφυρα ειρήνης, ηρεμίας και εμπιστοσύνης στην περιοχή και σε όλον τον κόσμο», υποστήριξε ο Ερντογάν και χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε άλλη χώρα, συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε ότι εκείνοι που προσπαθούν να εμπλέξουν τη χώρα μας στον πόλεμο, σε αυτήν την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, βλέπουν τη γέφυρα ειρήνης που έχουμε οικοδομήσει με ένα σφίξιμο στην καρδιά».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, Κυριακή, Ερντογάν και Πούτιν είχαν συμφωνήσει στη διεξαγωγή του νέου γύρου των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.