Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022
x

ΣΧΟΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ EUROPOL: ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΙΑΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗΣ ΕΕ

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ σημείωσε ότι «η σημερινή έναρξη ισχύος της νέας εντολής της Europol είναι ένα βήμα για την επίτευξη της Ένωσης Ασφαλείας».

Σε ισχύ τίθεται νέα εντολή για μια αναβαθμισμένη Εuropol, τον οργανισμό της ΕΕ για τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου, ζωντανό παράδειγμα στο οποίο η ΕΕ είναι ισχυρότερη, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εντολής, η Europol θα είναι σε θέση να εντείνει την επιχειρησιακή και αναλυτική της υποστήριξη στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών για την ασφάλεια και την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και της τρομοκρατίας.

Θα επιτρέψει, επίσης, στον οργανισμό να συνεργάζεται απευθείας με ιδιώτες, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αυστηρές απαιτήσεις προστασίας δεδομένων.

Ο Aντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι «η Europol είναι ένα ζωντανό παράδειγμα στο οποίο η ΕΕ είναι ισχυρότερη συνδυάζοντας μαζί τους πόρους και τις δυνάμεις της. Με την ισχυρότερη εντολή της, η Europol θα είναι εξοπλισμένη με ενισχυμένα εργαλεία και δικλείδες ασφαλείας για την υποστήριξη των αστυνομικών δυνάμεων στη διερεύνηση του εγκλήματος και στην ανάπτυξη πρωτοποριακών μεθόδων για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Η σημερινή έναρξη ισχύος της νέας εντολής της Europol είναι ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την επίτευξη της Ένωσης Ασφαλείας».

«Η Europol είναι απαραίτητη για την υποστήριξη των αρχών επιβολής του νόμου στις έρευνές τους»

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ανέφερε ότι «επειδή η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας εξαρτάται από την αστυνομική συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Europol είναι απαραίτητη για την υποστήριξη των αρχών επιβολής του νόμου στις έρευνές τους. Με την ισχυρότερη εντολή της, η Europol θα είναι σε θέση να ενισχύσει την τεχνογνωσία και τις επιχειρησιακές της ικανότητες για να γίνει ο κόμβος πληροφόρησης της ΕΕ για εγκληματικές δραστηριότητες και ακρογωνιαίος λίθος της αρχιτεκτονικής εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ».

Τέλος, η νέα εντολή θα επιτρέψει στην Europol να αναπτύξει νέες τεχνολογίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες επιβολής του νόμου, επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.<
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ