Skip to main content

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λειτουργούν οι 14 δήμοι της Θεσσαλονίκης

Τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που έλαβαν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης. Στο ελάχιστο η φυσική παρουσία των πολιτών στις δημοτικές υπηρεσίες.

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχουν μπει στο σύνολό τους οι 14 δήμοι της Θεσσαλονίκης εξαιτίας του κορωνοϊού. Ελήφθησαν από όλους αυστηρά μέτρα λειτουργίας, ενώ εφαρμόζονται στο σύνολό τους τα μέτρα της Πολιτείας.

Ήδη έχει επιτευχθεί η ελάχιστη δυνατή προσέλευση κοινού στις δημοτικές υπηρεσίες, ενώ δεν είναι λίγοι οι δήμοι, που έχουν αναστείλει τη λειτουργία δομών, υπηρεσιών και προγραμμάτων, προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Στο σύνολό τους περιόρισαν δραστικά τα ωράρια και τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών, ενώ όλοι έχουν διαθέσει μέσα προστασίας των εργαζομένων και του συναλλασσόμενου κοινού.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι δήμοι έχουν απολυμάνει τα δημοτικά κτήρια, τα σχολεία και πολλούς δημόσιους χώρους και συνεχίζουν, ενώ ορισμένοι επαναλαμβάνουν τη διαδικασία.

Η συνοπτική εικόνα όπως την κατέγραψε ανά δήμο η Voria.gr είναι η εξής:

-Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Ανέστειλε σειρά λειτουργιών, ακόμη και τις παιδικές χαρές. Προμηθεύτηκε απολυμαντικό και υγειονομικό υλικό. Συνεχείς απολυμάνσεις στα δημοτικά κτήρια, σε δημόσιους χώρους και στα σχολεία, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πλένονται κάδοι απορριμμάτων, δρόμοι, πάρκα και πλατείες και το σύνολο των δημόσιων ελεύθερων χώρων. Εκτεταμένη ενημέρωση του κοινού. Ακύρωση εκδηλώσεων, κλείσιμο αθλητικών και πολιτιστικών χώρων.

-Δήμος Βόλβης: Ματαίωσε εκδηλώσεις, έκλεισε για ένα μήνα τα ΚΑΠΗ, κλειστά σχολεία και εφαρμογή όλων των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Δράσεις ενημέρωσης του κοινού. Έμφαση στην καθαριότητα. Έκτακτα μέτρα στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

-Δήμος Δέλτα: Εξυπηρέτηση δημοτών μόνο έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση και ραντεβού με τις δημοτικές υπηρεσίες. Με ραντεβού και μόνο έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση η εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ. Κλειστά σχολεία και παιδικές χαρές. Απολύμανση έγινε το Σαββατοκύριακο στα δημοτικά καταστήματα (πρώην δημαρχεία) σε όλες τις δημοτικές ενότητες (Σίνδο, Χαλάστρα, Κύμινα, Μάλγαρα, Καλοχώρι, Μαγνησία, Διαβατά, Ανατολικό και Βραχιά), στις οικονομικές υπηρεσίες, τα ΚΕΠ, τα κτήρια κοινωνικής πολιτικής, τα αμαξοστάσια, τα κλειστά γυμναστήρια και τα αποδυτήρια των δημοτικών γηπέδων, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η απολύμανση στις τεχνικές υπηρεσίες. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει απολύμανση των Κέντρων Υγείας σε Διαβατά και Χαλάστρα από τον δήμο Δέλτα σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το δύσκολο έργο των γιατρών και των νοσηλευτών της περιοχής που εργάζονται πυρετωδώς αυτό το διάστημα. Απολύμανση θα γίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Σίνδου και στον Αστυνομικό Σταθμό Χαλάστρας.

-Δήμος Θερμαϊκού: Τροποποίησε τη λειτουργία όλων των δημοτικών υπηρεσιών. Έκτακτα μέτρα σε πολλές δημοτικές υπηρεσίες συναλλαγής με το κοινό. Λουκέτο σε όλες τις προβλεπόμενες δομές και για ένα μήνα στα ΚΑΠΗ. Εκτεταμένες απολυμάνσεις σε σχολικές μονάδες, δημοτικά κτήρια και δημόσιους χώρους. Μέτρα προστασίας των εργαζομένων και εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης. Εξυπηρέτηση όλων των συναλλαγών μόνο τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά, ενώ όπου απαιτείται φυσική παρουσία μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες. Έκλεισαν αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

-Δήμος Θέρμης: Με ραντεβού ακόμη και οι διανομές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Αυστηρά μέτρα στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών που συναλλάσσονται με το κοινό. Τροποποίηση της λειτουργίας όλων των δημοτικών υπηρεσιών. Ενημέρωση των δημοτών για να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τις κοινωνικές υπηρεσίες, προκειμένου να εξυπηρετούνται και να μην κλείσουν. Ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθαριότητα. Μόνο με ραντεβού στα ΚΕΠ. Απολυμάνσεις σε σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημοτικά κτήρια, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, κέντρα πολιτισμού, αθλητικά κέντρα και ΚΑΠΗ. Εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών για τους πολίτες.

-Δήμος Θεσσαλονίκης: Διαρκής ενημέρωση των δημοτών για τον κορωνοϊό, έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον δήμο, τροποποίηση του ωραρίου και του τρόπου λειτουργίας όλων των δημοτικών υπηρεσιών. Εκτεταμένες απολυμάνσεις σε δεκάδες κτήρια, δημοτικά και μη, σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα και ελεύθερους δημόσιους χώρους. Συναλλαγές σχεδόν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό τρόπο. Πρωτοβουλία για τις ευπαθείς ομάδες «Μείνετε Σπίτι – Θα έρθουμε εμείς». Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Επιστροφή πινακίδων κυκλοφορίας. Αναστολή λειτουργίας δημοτικών κτηρίων και υπηρεσιών, όπως το ΚΕΠ στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, τα «Δωμάτια Γειτονιάς» κ.ά.

-Δήμος Καλαμαριάς: Αναστολή λειτουργίας δημοτικών υπηρεσιών, προστατευτικά μέτρα για εργαζόμενους και πολίτες που συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες, απολυμάνσεις κτηρίων σχολείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, κοινωνικών υπηρεσιών, δημοτικών κτηρίων κ.ά. Δωροεπιταγές για αγορές σε άτομα των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Τροποποιήσεις στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Μόνο με τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία και ραντεβού η εξυπηρέτηση. Μέτρα για την καθαριότητα (και δεύτερο εργοτάξιο), σύσταση ομάδας διαχείρισης κρίσης, τηλέφωνο για τον κορωνοϊό, ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, έκτακτες προσλήψεις, εκτεταμένες απολυμάνσεις προληπτικά και επαναληπτικά.

-Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Έκτακτα μέτρα σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες. Με το μισό προσωπικό λειτουργεί η υπηρεσία καθαριότητας, εξυπηρέτηση του κοινού από τις δημοτικές υπηρεσίες από τις 8.00 το πρωί ως τις 12.00 το μεσημέρι και μόνο κατόπιν ραντεβού. Τροποποιήσεις και μόνο με ραντεβού η εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ. Δυνατότητες πληρωμής και συναλλαγών εξ αποστάσεως. Αναβλήθηκαν υπηρεσίες, έκλεισαν εγκαταστάσεις (αθλητικές, πολιτιστικές, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής κτλ.), επιστράφηκαν πινακίδες κυκλοφορίας, ακυρώθηκε διανομή τροφίμων, ενημερωτική καμπάνια, απολυμάνσεις.

-Δήμος Λαγκαδά: Τροποποιήσεις στη λειτουργία όλων των δημοτικών υπηρεσιών, μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, απολυμάνσεις σε σχολεία και δημοτικά κτήρια, εξυπηρέτηση μόνο κατόπιν τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής προσυνεννόησης, σύσταση δημοτικής επιτροπής για τον κορωνοϊό. Αναστολή λειτουργίας δημοτικών δομών (ΚΑΠΗ, λουτήρων και λουτρικών εγκαταστάσεων των Λουτρών Λαγκαδά, απαγόρευση λειτουργίας όλων των κλειστών και ανοικτών χώρων αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, αναστολή λειτουργίας των τμημάτων των φιλαρμονικών και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπως και των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δράσεων).

-Δήμος Νεάπολης – Συκεών: Εκτεταμένες απολυμάνσεις όχι μόνο σε σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημοτικά κτήρια, αλλά και σε άλλα κτήρια γενικού ενδιαφέροντος και συνάθροισης, όπως Αστυνομικά Τμήματα και όλοι οι ιεροί ναοί. Καθιέρωση γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης. Κλείσιμο παιδικών χαρών, όλων των αθλητικών χώρων ανοιχτών και κλειστών, αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων γυμναστικής και αθλητισμού, των ΚΔΑΠ, των ΚΔΑΠμεΑ και των ΚΗΦΗ, ακύρωση πολιτιστικών, αθλητικών εκδηλώσεων και πολλών προγραμματισμένων εκδηλώσεων και αναστολή λειτουργίας δομών (ΚΕΠ κ.ά.).

-Δήμος Παύλου Μελά: Τροποποίηση λειτουργίας όλων των δομών του δήμου. Τηλεφωνική και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του κοινού και μόνο κατόπιν ραντεβού φυσική παρουσία του κοινού σε δημοτικές υπηρεσίες. Κλείσιμο παιδικών χαρών, επιστροφή πινακίδων κυκλοφορίας και εκτεταμένες απολυμάνσεις σε κτήρια και δημόσιους χώρους σε όλο το δήμο. Μέτρα προστασίας για εργαζόμενους, ακύρωση εκδηλώσεων. Πλύσιμο δρόμων, πλατειών, πάρκων, πεζοδρομίων. Έκλεισαν τα ΚΕΠ Μετεώρων και Νικόπολης, προβλέψεις για ευάλωτες ομάδες και άτομα με αναπηρία, ώστε να εξυπηρετούνται κατόπιν ραντεβού. Νέα περιορισμένα ωράρια λειτουργίας όλων των δημοτικών υπηρεσιών. Δημοτική Αστυνομία μόνο το πρωί. Καμπάνια ενημέρωσης και τηλεφωνικά νούμερα για όλους τους πολίτες.

-Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη: Τροποποίηση ωραρίων και τρόπου λειτουργίας όλων των δημοτικών υπηρεσιών. Εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης. Μέτρα προστασίας εργαζομένων, λουκέτο στις παιδικές χαρές και τηλεφωνική ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών. Εκτεταμένη χρήση της τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης. Αναστολή προγραμμάτων, λειτουργίας χώρων συνάθροισης κοινού, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων και πολλών δομών. Εκτεταμένες απολυμάνσεις σε δημοτικά και δημόσια κτήρια, σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς κτλ.

-Δήμος Χαλκηδόνας: Εκτεταμένες απολυμάνσεις σε όλα τα δημοτικά κτήρια και τα σχολεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες, βάσει προγράμματος που ανακοινώθηκε εγκαίρως. Επίσης τροποποιήθηκε η λειτουργία όλων των δημοτικών υπηρεσιών. Εκτεταμένη χρήση της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης. Αναστολή δομών και ακύρωση εκδηλώσεων, Κλείσιμο χώρων συνάθροισης κοινού.

-Δήμος Ωραιοκάστρου: Εκτεταμένη ενημέρωση κοινού για τον κορωνοϊό. Μέτρα προστασίας εργαζομένων. Κλείσιμο δομών, παιδικών χαρών και εφαρμογή προγράμματος κατ' οίκον παράδοσης τροφίμων και φαρμάκων σε δημότες που έχουν ανάγκη. Εκτεταμένες απολυμάνσεις σε σχολεία, δημοτικά κτήρια και άλλες δομές και πλύσιμο δρόμων και δημόσιων χώρων με απολυμαντικά υγρά. Πλήρης αναστολή εξυπηρέτησης των πολιτών από τις δημοτικές υπηρεσίες με φυσική παρουσία. Μεγάλες τροποποιήσεις στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, των ΚΕΠ κτλ.