Skip to main content

Συνεργεία άρχισαν από το πρωί ελέγχους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Οι ελεγκτές «χτενίζουν» την πασχαλινή αγορά από το πρωί. Διακόσιες εξορμήσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Ελέγχονται όσοι λειτουργούν.

Πέντε συνεργεία ελέγχου βγήκαν σήμερα από το πρωί στην αγορά της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ελέγχων για τη λειτουργία της πασχαλινής αγοράς. Τα συνεργεία την πρώτη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας επικέντρωσαν τους ελέγχους στο κέντρο από τη ΧΑΝΘ μέχρι τα Δικαστήρια.

Η φετινή ιδιαιτερότητα με τα πολλά κλειστά εμπορικά καταστήματα, επιτρέπει πιο ενδελεχείς και πιο εκτεταμένους ελέγχους, αφού τα συνεργεία επικεντρώνουν τους ελέγχους τους στα καταστήματα πώλησης τροφίμων κι έτσι αναμένεται να ελεγχθούν στο σύνολό τους όσα είναι σε λειτουργία.

Σήμερα βγήκαν πέντε συνεργεία, κάτι που θα γίνει καθημερινά σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα συνεργεία είναι τρία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις διευθύνσεις Υγείας, Εμπορίου και Αγροτικής Οικονομίας, ένα του ΕΦΕΤ και ένα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Οι έλεγχοι γίνονται στη βάση προγράμματος που καταρτίστηκε το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια, τον ΕΦΕΤ και το Γενικό Χημείο του Κράτους, ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις. Δηλαδή αποφεύγεται ο έλεγχος δυο συνεργείων στο ίδιο κατάστημα.

Έτσι σήμερα, όπως και τις επόμενες μέρες, κάθε συνεργείο ελέγχει τα καταστήματα διαφορετικών δρόμων.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, «οι έλεγχοι στην αγορά άρχισαν από την προηγούμενη εβδομάδα και έχει γίνει προγραμματισμός όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά για όλη την Κεντρική Μακεδονία. Τα συνεργεία της διεύθυνσης Εμπορίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσουν περισσότερες από 200 εξορμήσεις ελέγχων σε όλη την γκάμα των επιχειρήσεων που λειτουργούν. Ελέγχονται φαρμακεία για τις τιμές στα είδη ατομικής προστασίας, σούπερ μάρκετ, αρτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία για τις τιμές και τα υλικά που χρησιμοποιούν για τις παρασκευές τους, ενώ έχουμε προγραμματίσει και 18 δειγματοληψίες σε αρτοσκευάσματα, τσουρέκια, βαφές αβγών, χύμα σαλάτες κτλ., ώστε να περιορίσουμε τυχόν κρούσματα νοθείας και ακαταλληλότητας υλικών. Επίσης, προγραμματίστηκαν έλεγχοι στις εν λειτουργία λαϊκές αγορές όλη την εβδομάδα. Παράλληλα, συνεργεία με κτηνιάτρους της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας έχουν ήδη πραγματοποιήσει μεμονωμένους ελέγχους κι από αύριο θα βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο Καπάνι για να ελέγξουν την ποιότητα στα κρέατα. Στην κεντρική αγορά θα είναι και τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ θα ελεγχθούν και τα σφαγεία εκτός πόλης».

Οι έλεγχοι αφορούν στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, στον εντοπισμό κρουσμάτων αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας, στην έκδοση αποδείξεων, στις χρεώσεις και στην ποιότητα και επάρκεια των αγαθών, όπως και στη σωστή σήμανση.

«Όπως κάθε χρόνο, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ και το Γενικό Χημείο του Κράτους, διενεργούμε εντατικούς ελέγχους σε όλη την αγορά, για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας των αγαθών για το πασχαλινό τραπέζι. Η φετινή ιδιαιτερότητα του κορωνοϊού δεν περιορίζει τους ελέγχους. Άλλωστε, εδώ και χρόνια με το πρωτόκολλο συνεργασίας, που έχουμε υπογράψει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, βγάζουμε κοινό πρόγραμμα ελέγχων κι έτσι δεν παρατηρούνται φαινόμενα αναστάτωσης της αγοράς, λόγω αλληλοεπικαλύψεων. Την πρώτη μέρα των ελέγχων τα συνεργεία είναι στο κέντρο, ενώ θα ελεγχθούν κυρίως οι 'κλειστές αγορές', όπως το Καπάνι και ακολούθως τα συνεργεία θα 'οργώσουν' και όλες τις άλλες αγορές του πολεοδομικού συγκροτήματος και του νομού. Θα γίνουν κι άλλες μέρες ανάλογοι έλεγχοι στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης. Η προστασία του καταναλωτή είναι πρώτο μας μέλημα. Καμιά έκπτωση σε κρούσματα υγιεινής και ασφάλειας, αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας. Με τα κλειστά καταστήματα, οι έλεγχοι θα είναι ακόμη πιο ενδελεχείς και σε περισσότερες επιχειρήσεις που λειτουργούν», επισήμανε ο κ. Γιουτίκας.