Skip to main content

Σύνθετο πλέγμα στόχων για την Περιφέρεια Ηπείρου ζητά ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Για τους στόχους για την πόλη των Ιωαννίνων μίλησε ο Δημήτρης Δημητρίου και ο δήμαρχος της πόλης, Μωυσής Ελισάφ, στο Thessaloniki Summit 2021

Ένα σύνθετο πλέγμα στόχων, που θα βοηθήσει την Περιφέρεια Ηπείρου να αντιμετωπίσει αδυναμίες που λειτουργούν ανασταλτικά για την περαιτέρω ανάπτυξή της καθώς και για την ευημερία των πολιτών, ζητά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου των Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου, όπως τόνισε ο ίδιος στο Thessaloniki Summit 2021, το οποίο διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Δημητρίου επισήμανε ότι στους στόχους αυτούς θα πρέπει να περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για την ψηφιακή μεταμόρφωση της οικονομίας και της κοινωνίας, την ολοκλήρωση των απαραίτητων δικτύων, τον εκσυγχρονισμό του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, την πραγματοποίηση επενδύσεων στην πληροφορική, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία και την υποστήριξη της εκπαίδευσης σε περισσότερα κοινωνικά στρώματα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ σημείωσε ότι η πόλη οφείλει να οικοδομήσει εξ αρχής την έννοια της συλλογικότητας, να προσεγγίσει ένα νέο «εμείς» χωρίς αποκλεισμούς και να θέσει ως στόχο τη σωτηρία όλων. Για την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση σχολίασε ότι αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης και εξέλιξης των τοπικών κοινωνιών και πρόσθεσε ότι η πολιτεία οφείλει να αναβαθμίσει τον ρόλο της, δίνοντας αρμοδιότητες, επαρκείς πόρους και κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό.

Τόνισε, τέλος, ότι βασικοί στόχοι του Δήμου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και η προγραμματισμένη εξωστρέφεια της πόλης ώστε να αναπτυχθεί δυναμικά και να ξεφύγει από τη μιζέρια.

Στη δυναμική του πρωτογενούς αλλά και του δευτερογενούς τομέα στην Ήπειρο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων «η Πίνδος», Ανδρέας Δημητρίου.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι σήμερα στην Ήπειρο εκτρέφεται το 8% της ελληνικής παραγωγής χοιρινών, το 11% των αιγοπροβάτων, το 10% των ορνίθων παραγωγής βρώσιμων αβγών, το 70% ορνίθων παραγωγής αυγών αναπαραγωγής και το 65% της ελληνικής παραγωγής κοτόπουλου κρεατοπαραγωγής. Δυνατά σημεία των τομέων αυτών είναι η ανώτερη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, το υψηλό επίπεδο βιοασφάλειας και τα ισχυρά brands που έχουν δημιουργηθεί.

Στο ερώτημα αν μπορούν οι τομείς αυτοί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Ηπείρου, o κ. Δημητρίου απάντησε θετικά, αρκεί, όπως είπε, να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο όπως η γραφειοκρατία, η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, η παροχή των απαραίτητων υποδομών, η πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η βελτίωση των επενδυτικών νόμων, ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση του εμπορικού τμήματος του λιμένα Ηγουμενίτσας και η σιδηροδρομική σύνδεση με τη βόρεια Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ