Skip to main content

Συντριβή Antonov: Πόσο έχει επηρεαστεί το περιβάλλον- Τα βαρέα μέταλλα και οι βροχές (vid)

Άρχισαν οι ενέργειες για να γίνει άμεσα η παρακολούθηση του εδάφους, παράλληλα με τον καθαρισμό των πυρομαχικών από τον Στρατό

Μετά το σοκαριστικό αεροπορικό δυστύχημα στο Παλαιοχώρι Καβάλας, πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται και στις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην περιοχή που συνετρίβη το μοιραίο Antonov.

O διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης Φασματοσκοπίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στο τμήμα γεωπονίας του ΑΠΘ, Γιώργος Ζαλίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ3, ξεκαθάρισε ότι «στο κομμάτι της εναέριας ρύπανσης ήταν καθαρά τα δείγματα και δεν πρέπει να ανησυχεί κανένας».

Σε ό,τι αφορά το έδαφος, ο κ. Ζαλίδης σημειώσε πως «υποθέτουμε ότι θα είναι συμβατικά τα πυρομαχικά και υποθέτουμε επίσης βάσιμα ότι θα έχουμε 2-3 βαριά μέταλλα, τα οποία ξέρουμε. Κυρίως μιλάμε για μόλυβδο, χαλκό και αντιμόνιο, αυτά είναι τα τρία, που μένουν συνήθως στο έδαφος».

«Δεν ξέρουμε οι συγκεντρώσεις τους σε ποιον βαθμό θα είναι. Γίνονται οι ενέργειες για να γίνει άμεσα η παρακολούθηση, παράλληλα με τον καθαρισμό από τον στρατό και προχωράμε σε ένα βασικό πρόγραμμα εκτίμησης της κατάστασης ώστε πριν πιάσουν οι βροχές του φθινοπώρου να έχουμε προτείνει στον δήμο τα μέτρα αποκατάστασης του εδαφικού οικοσυστήματος για να μην εξαπλωθεί η ρύπανση», ανέφερε μεταξύ άλλων.