Skip to main content

Σκρέκας: Αυτά είναι τα οφέλη από τη σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός»

Σκρέκας για σύμβαση με Ελλ. Χρυσός: «Αυστηρός περιβαλλοντικός έλεγχος με τη νέα σύμβαση, δέσμευση για πόρους στον δήμο Αριστοτέλη και θέσεις εργασίας»

Απάντηση σε επισημάνσεις και προβληματισμούς που θέτει κυρίως η τοπική κοινωνία όσον αφορά σε πτυχές της νέας σύμβασης του δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio North 98. Απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί αποικιοκρατικής σύμβασης, ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι αυτή προβλέπει «περισσότερα έσοδα για Δημόσιο και Τοπική Κοινωνία, μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 40% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα και περισσότερες θέσεις εργασίας».

Για τον Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιβάλλοντος που θεσπίζεται και θα πληρώνεται με δαπάνες της επενδύτριας εταιρείας ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «Εφαρμόζεται σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, όπως εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, στην περίπτωση του ανεξάρτητου ιδιώτη μηχανικού που σε κάθε μεγάλο τεχνικό έργο αναλαμβάνει να ελέγχει ότι η πορεία του συμφωνεί με τις προδιαγραφές των μελετών και, ναι, έχει και ποινική ευθύνη. Αυτό εμείς το επεκτείνουμε στους περιβαλλοντικούς ελέγχους, χωρίς να αντικαθίσταται ο ελεγκτικός μηχανισμός του Δημοσίου. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που είναι λίγοι με μεγάλο φόρτο για όλες τις επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα πάντα θα μπορούν να κάνουν έλεγχο. Θα υπάρχει όμως πλέον ένας μηχανικός που θα παρακολουθεί σε συνεχή βάση τη συγκεκριμένη επένδυση και αν τηρούνται αυτά που περιγράφονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων».

Για την απουσία ακριβούς αναφοράς σε ποσόστωση προσλήψεων 90% με εντοπιότητα, ο υπουργός απάντησε: «Είναι αυταπόδεικτη η προτεραιότητα γιατί και η ίδια η εταιρεία θέλει εργαζόμενους που ζουν εκεί, την ενδιαφέρει να έχει μαζί την τοπική κοινωνία. Η σύμβαση αναφέρει ρητά την προτεραιότητα και για τις προσλήψεις και για τους προμηθευτές. Άλλωστε οι άνθρωποι της περιοχής είναι πλέον εξειδικευμένοι εργατοτεχνίτες. Θα δείτε ότι αυτοί οι προβληματισμοί θα καταπέσουν στην πράξη μόλις ξεκινήσουν οι προσλήψεις. Κοντός ψαλμός αλληλούια».

Για τα ύδατα και την οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Να πω κατ` αρχάς, ότι θέλουμε τον δήμο συμμέτοχο, γι` αυτό ανακοίνωσα πως ο δήμαρχος Αριστοτέλη θα ορίσει ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Αξιολόγησης της πρότασης μεθόδου για Μεταλλουργία Χρυσού που θα φέρει η εταιρεία. Η απορροή των υδάτων σύμφωνα με τις μελέτες είναι περίπου 10-12 εκατομμύρια κυβικών τον χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν αξιοποιείται, χάνεται στη θάλασσα. Από αυτά, μόνο το 20% θα αξιοποιείται από την επενδύτρια εταιρεία. Πέραν τούτου, συζητήσαμε με τον δήμαρχο και θα δώσουμε προτεραιότητα στον δήμο με πόρους από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Συνοχής και το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για έργα υποδομής, έργα αστικής ανάπλασης και έργα στήριξης του τουρισμού. Είναι σημαντική η συμβατική υποχρέωση της επενδύτριας εταιρείας για πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Εξετάζουμε και τη δυνατότητα ένα κομμάτι και από την αύξηση των μεταλλευτικών τελών να επιστρέψουν στον τοπικό δήμο. Αλλά επαναλαμβάνω πως μιλώ για ακόμα περισσότερα χρήματα από άλλες πηγές χρηματοδότησης για τη στήριξη του Δήμου και της Τοπικής Κοινωνίας».