Skip to main content

Σπίρτζης κατά ΝΔ: Συνεργάτης σας εμπλέκεται σε σκάνδαλο διπλωμάτων

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι άτυπος συνεργάτης της Νέας Δημοκρατίας ελέγχεται για κύκλωμα διπλωμάτων οδήγησης που ξεσκεπάστηκε στην Αθήνα.

Άγρια κόντρα με βαριές καταγγελίες για «κυκλώματα και λαδώματα», ξέσπασε σήμερά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Μεταφορών για το σύστημα απόκτησης αδειών οδήγησης με αιχμή και τη διαδικασία του κετεπείγοντος με την οποία εισήχθη στη Βουλή και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση η νομοθετική ρύθμιση. Όπως μεταδίδει το Έθνος, ο ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «συνταγματική εκτροπή», ενώ το ΚΚΕ κατήγγειλε τη διαδικασία και αποχώρησε από την Επιτροπή.

«Καταλαβαίνουμε γιατι το φέρατε ως κατεπείγον για να κρύψετε τα ρουσφετια στα κυκλώματα των αδειών οδηγησης που για πάνω από τέσσερεις δεκαετίες έχουν στηθεί στις διευθύνσεις μεταφορών παλιων Νομαρχιών και Περιφερειών» επεσήμανε ο τ. υπουργός Μεταφορών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης. Σημείωσε πως πρόκειται για κάτι που γνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία αναφερόμενος στα σοβαρά τροχαία που πλέον συμβαίνουν στις πόλεις και όχι στους αυτοκινητοδρόμους και συνδέοντάς τα και με τον τρόπο που λαμβάνονται οι άδειες οδήγησης.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ενώ στην απάντησή του ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης επικαλέστηκε δύο βασικούς λόγους για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, οι οποίοι συνοψίζονται στα εξής:

  • Λύνεται ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο, λόγω του ανεφάρμοστου ισχύοντος νόμου και κρατά σε ομηρεία 105.000 οδηγούς, κυρίως επαγγελματίες, που δεν μπορούν να πάρουν το δίπλωμά τους, ενώ κάθε εβδομάδα συσσωρεύονται ακόμα περισσότερα προβλήματα.
  • Υπάρχει ρύθμιση στο άρθρο 6 που αποτρέπει την αύξηση των τελών κυκλοφορίας στη βάση των ρύπων και του αντιρρυπαντικού προτύπου που θα εφαρμοζόταν από την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Σπίρτζης, πάντως, από την πλευρά του προχώρησε σε βαριές καταγγελίες, οι οποίες αφορούν και συνδικαλιστές από τον κλάδο των εκπαιδευτών οδήγησης και απευθυνόμενος στον υπουργό Μεταφορών είπε: «Πραγματικά κ. υπουργέ εγώ θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση, ένα από τα κυκλώματα -δε λέμε αυτό που ήταν διεθνές και είχε γίνει η χώρα <πλυντήριο> έκδοσης διεθνών αδειών οδήγησης με την εγκέφαλο της σπείρας στην Αταλάντη-, αλλά για το κύκλωμα που ξεσκεπάστηκε στην Αθήνα δε γνωρίζετε ότι ο άτυπος συνεργάτης σας ελέγχεται γι΄αυτό; Δεν γνωρίζετε ότι είναι στη δικογραφία; Εγώ αυτά ακούω. Τα ακούμε εμείς, εσείς δεν τα ακούτε που είναι και άτυπος συνεργάτης σας; Γνωρίζετε ότι ο κ. Ηλιάδης είναι στέλέχος της ΝΔ, ήταν υποψήφιος στις Περιφερειακές Εκλογές, τον αποσύρατε τελευταία στιγμή αυτοί που είχε ως πουλέν στο χώρο των σχολών οδήγησης δεν ελέγχονται απλά τους πιάσανε με τη γίδα στην πλάτη που ήταν από το σύλλογο εδώ της Αθήνας αλλά εμπλέκεται και ο ίδιος, ελέγχεται. Δεν το γνωρίζατε και είναι ο συνεργάτης σας για να πάμε στο παλιό καθεστώς;» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα των ηλικιωμένων οδηγών και της κατάργησης της πρακτικής δοκιμασίας για την ανανέωση της άδειας οδήγησης, ο κ. Σπίρτζης κατήγγειλε ότι στο παρελθόν η διαδικασία των ιατρικών εξετάσεων γινόταν ενίοτε χωρίς …εξετάσεις: «Αυτό που έκαναν πάλι κάποιες σχολές οδηγών οδήγησης να δίνουν πιστοποιητικά γιατρών (για οδηγούς) που ποτέ δεν είχαν εξεταστεί, να τα σφραγίζουν στις σχολές οδηγών. Με ποιο μηχανισμό θα τα βρείτε αυτά; Με ποιο μηχανισμό θα βρείτε ότι ο τάδε υπερήλικας που θέλει να οδηγεί δεν είναι ικανός;» αναρωτήθηκε.

Αναφορικά με τις Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές, επεσήμανε ότι καταργήθηκαν από το υπουργείο Υγείας και όχι από το Μεταφορών εξαιτίας της έλλειψης γιατρών: «Το παίρνετε πίσω. Θα συμφωνούσαμε κι εμείς αν πάμε σε δημόσια νοσοκομεία αλλά να υπάρχουν γιατροί εκεί».

Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά πράγματα που ζητούσαν οι ίδιες οι σχολές οδηγών που δεν ήταν στα κυκλώματα προβλέποντας ότι το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για το νέο σύστημα μετά τη μεταβατική περίοδο δε θα έρθει ποτέ.

Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόγκας, μίλησε για κοινοβουλευτική εκτροπή και πρότεινε να κληθούν τουλάχιστον να πουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή οι αρμόδιοι φορείς, κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν ξέρω αν εσείς στη ΝΔ έχετε αποκαταστήσει την κανονικότητα εμείς όμως δεν νιώθουμε καλά με τους Έλληνες πολίτες για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής μετά τις εκλογές», πρόσθεσε.

«Όχι μόνο συνεχίζετε ένα αντικονοβουλευτικό απαράδεκτο καθεστώς που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το έχετε ξεπεράσει. Φέρνετε ένα πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στο οποίο υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν άλλα υπουργεία, όπως το θέμα της ανταποδοτικότητας των δήμων για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Μπαίνουμε σε άσχημους ατραπούς, εμείς δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία και αποχωρούμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Για «απαράδεκτη κοινοβουλευτική διαδικασία που δεν υπηρετεί τη δημοκρατία», μίλησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος. Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δείχνει να αποφεύγει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ ζήτησε την απόσυρση της απαράδεκτης διάταξης, όπως τη χαρακτήρισε, για τα ανταποδοτικά τέλη που είχε ζητήσει ο δήμαρχος Φυλής για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη περιοχή.