Skip to main content

Ρημάζουν σπίτια-αυτοκίνητα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη - Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Οι πολίτες καταγγέλλουν ότι βρίσκονται στο έλεος των κακοποιών οι οποίοι αρπάζουν τις περιουσίες τους ακόμη και κάτω από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους

Σε αναβρασμό βρίσκονται κάτοικοι και επαγγελματίες περιοχών στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης  (Περαία, Επανομή, Νέα Μηχανιώνα, Πλαγιάρι, Τρίλοφο) κ.α από τα απανωτά περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων σε αυτοκίνητα αλλά και κατοικίες.

Οι πολίτες καταγγέλλουν ότι βρίσκονται στο έλεος των κακοποιών, οι οποίοι αρπάζουν τις περιουσίες τους ακόμη και κάτω από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους και δηλώνουν απροστάτευτοι από την αστυνομία, την οποία μέμφονται για ελλιπή παρουσία.

«Έχουν ρημάξει όλη την περιοχή, από εμάς έκλεψαν το αυτοκίνητό μας, και έχουν κλέψει και άλλα. Δεν υπάρχει δρόμος που να μην έχει ένα περιστατικό» σημειώνει στη Voria.gr γυναίκα από το Πλαγιάρι, θύμα των κακοποιών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Ο πατέρας μου το άφησε έξω από το σπίτι για να φύγει το πρωί για τη Θεσσαλονίκη και στις 6.30 που σηκώθηκε το αυτοκίνητο έλειπε» σημειώνει η ίδια και συνεχίζει: «Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε μια ημέρα, στον καταυλισμό τον Ρομά, ξηλωμένο και διαλυμένο». Για τη στάση της αστυνομίας αναφέρει: «Δεν κάνει τίποτα, παλιά περνούσε κάποιο περιπολικό, τώρα τίποτα. Μας συστήνουν μόνο να κάνουμε ασφάλεια κλοπής και πυρός, γιατί δεν φτάνει που πρώτα τα κλέβουν, μετά τα βάζουν και φωτιά».

Η μέθοδος των κακοποιών είναι απλή. Μαρκάρουν τα αυτοκίνητα που θέλουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως επιλέγουν οχήματα συγκεκριμένων εταιρειών, περίπου 20ετίας, καθώς τα ανταλλακτικά τους έχουν μεγάλη ζήτηση και τη νύχτα, μέσα στο σκοτάδι, τα ανοίγουν είτε με καρφί στην κλειδαριά, είτε με λοστό, τα βάζουν μπρος και τα οδηγούν σε ερημικές τοποθεσίες για να τα διαλύσουν και αφού αποσπάσουν ότι είναι χρήσιμο στη συνέχεια αφαιρούν τον κωδικό πλαισίου και τα βάζουν φωτιά.

Αν εντοπίσουν έγγραφα (ταυτότητα, δίπλωμα) μέσα στο αυτοκίνητο, τα πετάνε καθώς δεν τους είναι χρήσιμα, ενώ τις πινακίδες είτε τις εξαφανίζουν, είτε τις χρησιμοποιούν σε άλλο όχημα για κάποια παράνομη δραστηριότητα.

Τα κλεμμένα αυτοκίνητα, αν ποτέ εντοπιστούν, βρίσκονται διαλυμένα, καθώς έχουν ξηλωθεί τα μέρη που μπορούν να μεταπωληθούν ως ανταλλακτικά ή να χρησιμοποιηθούν σε άλλα αυτοκίνητα όπως οι μηχανές. Ακόμη και να εντοπιστεί λοιπόν το αυτοκίνητο η ζημιά που έχει υποστεί είναι τόσο μεγάλη που η επισκευή του είναι απαγορευτική.

Στα κάγκελα οι Δήμαρχοι Θερμαϊκού και Θέρμης

Τα παράπονα των πολιτών τους για την αυξημένη εγκληματικότητα στους δήμους τους, ακούν κάθε ημέρα οι Δήμαρχοι των Δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης κ.κ Τσαμασλής και Παπαδόπουλος.

Άμεση ενίσχυση με προσωπικό ζητά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής. Ο ίδιος με έγγραφο που απέστειλε προς τον Αστυνομικό Διευθυντή, του ζητά τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, να ενισχύσει την αστυνόμευση της περιοχής. Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο Δήμαρχος «το υπάρχον προσωπικό στο ΑΤ Θερμαϊκού, δεν επαρκεί για να αστυνομεύσει ούτε ένα χωριό 5.000 κατοίκων, πόσο περισσότερο ένα δήμο που με τους τουρίστες, ο πληθυσμός αυξάνεται πάνω από 100.000». Για να δώσει έμφαση μάλιστα λέει ότι τα Γρεβενά υπηρετούν 150 αστυνομικοί και στον Δήμο Θερμαϊκού που είναι διπλάσιος, είναι μόλις 30.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τσαμασλής υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά για γίνει εκ νέου έρευνα για τα «Τσαϊρια», ενώ σήμερα Τετάρτη 14/07 θα εκδικαστεί στο εφετείο Θεσσαλονίκης σε δεύτερο βαθμό η απόφαση του δήμου Θερμαϊκού για διοικητική αποβολή των αθιγγάνων από την καταπατημένη δημοτική έκταση στην Περαία.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θέρμης Θοδωρής Παπαδόπουλος δηλώνει στη Voria.gr απογοητευμένος καθώς βλέπει τις συνεχείς εκκλήσεις του για ενίσχυση, του ένα και μοναδικού, αστυνομικού τμήματος, με μάχιμο προσωπικό, να πέφτουν στο κενό. «Κάθε ημέρα γίνεται και ένα περιστατικό, έχουμε έξαρση, κλέβουν από σπίτια, μέχρι μετασχηματιστές από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει αστυνομία και αυτή που υπάρχει είναι μόνο για να διεκπεραιώνει γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Στο ΑΤ του δήμου, είναι 40 άτομα και οι δέκα είναι μόνιμα αποσπασμένοι αλλού, δεν μπορεί να αστυνομευτεί έτσι η περιοχή μας. Θέλουμε σοβαρή ενίσχυση, με 2-3 περιπολικά που θα περιπολούν πραγματικά και όχι να περιμένουν να φύγουν όλοι και μετά να πάνε, αποφεύγουν και αυτοί, υπάλληλοι είναι, να έρθουν σε εμπλοκή με τους κακοποιούς, είναι γνωστό σε όλους αυτό».

Τα στοιχεία της αστυνομίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, στον Δήμο Θερμαϊκού, το δεύτερο τρίμηνο το 2020 είχαν καταγγελθεί 118 κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, με δέκα υποθέσεις να εξιχνιάζονται ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 καταγγέλθηκαν 109, με 16 εξιχνιάσεις, μια ποσοστιαία διαφορά προς τα κάτω της τάξης του 8%. Αθροιστικά στα αντίστοιχα διαστήματα οι περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων είναι 227 και οι εξιχνιάσεις 26. Πιο συγκεκριμένα για τις κλοπές αυτοκινήτων το πρώτο εξάμηνο το 2020 είχαμε 21 περιπτώσεις και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, ήταν 25, δηλαδή τέσσερις παραπάνω, και συνολικά 46, με 9 εξιχνιάσεις το κάθε εξάμηνο.