Κυριακή 18 Απριλίου 2021
x

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΑΛΛΑΓΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ αναμένεται αύξηση φορολογικών εσόδων, καλύτερη στόχευση ελέγχων, γρηγορότερες επιστροφές και καλύτερη εξυπηρέτηση φορολογουμένων.

Στόχος του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ είναι η ενίσχυση της απόδοσης της φορολογικής αρχής, μέσω τόνωσης της παραγωγικότητας αυτής, η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, με το νέο μισθολόγιο τίθεται η συμμετοχή των υπαλλήλων στην αξιολόγηση ως προαπαιτούμενο για το νέο μισθολόγιο – και όχι το νέο μισθολόγιο να αποτελεί το δέλεαρ για να συμμετέχουν όσοι θέλουν - όποτε θέλουν – σε διαδικασία αξιολόγησης.

Πρόσθεσε δε ότι αναμένεται αύξηση φορολογικών εσόδων, καλύτερη στόχευση ελέγχων, γρηγορότερες επιστροφές, πιο ποιοτική και άμεση εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών με τις διατάξεις του παρόντος Σχεδίου Νόμου:

- Ορίζονται οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ ως το σύνολο του βασικού μισθού, επιδομάτων, παροχών, της ειδικής αμοιβής, καθώς και της προσωπικής διαφοράς.

- Οι υπάλληλοι κατατάσσονται σε μισθολογικά κλιμάκια βασικού μισθού και σε βαθμούς θέσης εργασίας.

- Καθορίζονται ο χρόνος και ο τρόπος ωρίμανσης των μισθολογικών κλιμακίων για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

- Εισάγεται σύστημα προωθημένης μισθολογικής εξέλιξης, σε μία προσπάθεια σύνδεσης της εξέλιξης όχι μόνο με τον χρόνο υπηρεσίας, αλλά και με την αξιολόγηση του προσωπικού.

- Θεσπίζεται η χορήγηση ειδικής αμοιβής, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τη συμμετοχή κάθε υπαλλήλου στην ετήσια αξιολόγηση.

- Καθορίζεται η αποζημίωση για εργασία καθ’ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου, η αποζημίωση για εργασία προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου, καθώς και η δυνατότητα αύξησης της απογευματινής υπερωριακής εργασίας.

- Θεσπίζεται η χορήγηση βραβείου επίτευξης στόχων σε ετήσια βάση, υπό τον όρο της υπέρβασης τεθέντων στόχων, και της συμμετοχής των υπαλλήλων στην διαδικασία ετήσιας αξιολόγησης.

- Τροποποιούνται και συμπληρώνονται σχετικές διατάξεις σε σχέση με τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων της ΑΑΔΕ, την υποχρεωτική συμμετοχή των προϊσταμένων στην αξιολόγηση, και τη διαδικασία εισαγωγής νέων κριτηρίων στο σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης.

- Προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την ταχύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και έργων δημοσίων επενδύσεων, χρηματοδοτουμένων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ