Skip to main content

Σταϊκούρας: Η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας

«Το περιθώριο (spread) επέστρεψε στα επίπεδα του 2008», τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στην επανέκδοση των 10ετών ομολόγων.

Με περιθώριο (spread) με το οποίο δανείζονταν η Ελλάδα το 2008 (επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή), άντλησε σήμερα το Δημόσιο 2,5 δισ. ευρώ με την επανέκδοση των 10ετών ομολόγων, όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «παρά τις αυξημένες δυσκολίες και τις απαιτήσεις της περιόδου, διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου σε ασφαλές ύψος».

Σε ανακοίνωση του επισημαίνει «ότι κατά τη σημερινή έκδοση, το περιθώριο (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα έτη. Το περιθώριο επέστρεψε στα επίπεδα του 2008, ενώ από το 2019 και εφεξής, βαίνει διαρκώς μειούμενο».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ζήτηση κατά τη δημοπρασία ήταν ιδιαίτερα υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική. Επίσης, η σημερινή δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε με ιστορικά χαμηλή απόδοση -0,31%.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ακόμη, ότι οι σημερινές εκδόσεις επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου, δηλαδή με μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, 27,5 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους. Όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, «η χώρα αξιοποίησε, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, το ευνοϊκό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τόσο οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, στις οποίες ενεργά συμμετέχουμε, όσο και -κυρίως- η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της προοπτικής της οικονομίας, χάρη στην εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων».