Skip to main content

Σταϊκούρας: Παροδικές οι ανατιμήσεις - Τι συμβαίνει με τις τιμές της ενέργειας

Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε από το βήμα της Βουλής πως η αύξηση της τιμής στην ενέργεια και ιδίως στο φυσικό αέριο είναι πρωτοφανής.

Την άποψη πως από στοιχεία της διεθνούς εξέλιξης των τιμών, αλλά και του πληθωρισμού, οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται στα προϊόντα θα είναι παροδικές, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Κατά την τοποθέτησή του στην επίμαχη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ζήτημα, ανέλυσε τις απόψεις που κυριαρχούν και συμπέρανε πως μόνο αν οι πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται συνεχίσουν και μεσοπρόθεσμα, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία. Προειδοποίησε, ωστόσο, πως η αύξηση της τιμής στην ενέργεια και ιδίως στο φυσικό αέριο είναι πρωτοφανής και ενδεχομένως να μη σχετίζεται μόνο με καθαρά οικονομικούς λόγους.

«Υπάρχει η άποψη ότι οι ανατιμήσεις είναι συγκυριακές και θα υποχωρήσουν εντός του '22. Η πλευρά της προσφοράς αποκαθίσταται με πιο αργούς ρυθμούς. Η ασυμμετρία ανάκαμψης παγκόσμιας ζήτησης και προσφοράς οδηγεί σε συγκυριακές αυξήσεις τιμών. Υπάρχει και η άποψη ότι οι ανατιμήσεις είναι πιο σταθερές, αποτέλεσμα της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής και αύξησης δημοσίου χρέους που δεσμεύει τη νομισματική πολιτική», είπε και πρόσθεσε: «Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το φαινόμενο των ανατιμήσεων δεν αναμένεται να έχει διάρκεια ούτε να οδηγήσει σε μόνιμα υψηλότερο πληθυσμό».

«Ο παροδικός χαρακτήρας ισχύει και στην ενέργεια. Εν τούτοις, καταδεικνύεται διαφορά μεταξύ των εξελίξεων στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις ανατιμήσεις του δεύτερου να είναι πολύ μεγαλύτερες από το πετρέλαιο. Το στοιχείο αυτό είναι πρωτοφανές τα τελευταία 30 χρόνια. Τα αίτια έχουν συνδεθεί με παράγοντες εκτός των οικονομικών» σημείωσε, και κατέληξε: «Αν παρατηρηθεί αποσταθεροποίηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών, η κυρίαρχη εκτίμηση περί προσωρινού θα αλλάξει και θα έχουμε σοβαρό και μονιμότερο πρόβλημα παγκοσμίως. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αυτοεκπληρούμενη πληθωριστική προφητεία».