Skip to main content

Σταθώρη Τυροκομική: Το εξαγωγικό όραμα της δεύτερης γενιάς χτίζεται στην Ιερισσό

Ο μικρός γιος της οικογένειας, Μιχάλης Σταθώρης, στοχεύει στις εξαγωγές και θέλει να πάει την εταιρεία ένα βήμα πιο πέρα μαζί και με την αδερφή του.

Είναι μόλις 24 ετών, έχει όμως στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο όραμα για την επιχείρηση της οικογένειάς του, της οποίας άλλωστε θα αποτελέσει την επόμενη μέρα. Με το βλέμμα στραμμένο στον στόχο των εξαγωγών, αλλά κυρίως στη διατήρηση της αγάπης του κόσμου αναλλοίωτης, ο Μιχάλης Σταθώρης, ο μικρός γιος του Γιάννη Σταθώρη, ιδρυτή της «Σταθώρη Τυροκομική» από την Ιερισσό, σχεδιάζει ήδη τα νέα βήματα της επιχείρησης από κοινού με τον πατέρα του. Άλλωστε, από τα 18 του συμμετέχει ισότιμα σε αυτή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως την τελευταία πενταετία μοιράζεται τη λήψη αποφάσεων με τον πατέρα του σα να είναι οι δυο τους ένα άτομο.

Η εξωστρέφεια της «Σταθώρη Τυροκομική» είναι το μεγάλο του στοίχημα, αφού μέχρι στιγμής η επιχείρηση δεν έχει εξαγωγές και θέλει να κάνει προσεχώς τα πρώτα βήματα στο εξωτερικό, δίνοντας μια γεύση από το φημισμένο τυρί Πετρωτό της εταιρείας και στους εκτός συνόρων καταναλωτές. Εν τω μεταξύ στα σκαριά έχει δύο νέα προϊόντα, κατσικίσια τυριά αμφότερα με διαφορετικές γεύσεις, τα οποία θα βγουν στην αγορά εντός του 2022.

«Η αλήθεια είναι πως αισθάνομαι βαριά την ευθύνη ως δεύτερη γενιά, όμως παρά το άγχος και τις όποιες δυσκολίες, χαίρομαι που μπορώ να συμβάλλω στην ανάπτυξη της εταιρείας» λέει στη Voria, εξηγώντας πως έχει αρχίσει να δίνει τις πινελιές του στην παραγωγική διαδικασία, ακόμα και στη δημιουργία του Πετρωτού, που μαζί με τις γραβιέρες της εταιρείας, είναι το αγαπημένο του προϊόν. Μέσα σε όλα αυτά ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες εξελίξεις και τις τελευταίες τάσεις του κλάδου. Άλλωστε, επιθυμία του είναι να πάει τη «Σταθώρη Τυροκομική» ένα βήμα πιο κάτω, να εξελίξει την παραγωγή της και να την εκσυγχρονίσει περαιτέρω, χωρίς όμως να αλλάξει στο ελάχιστο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.



Από 12 χρονών στο τυροκομείο

Ο Μιχάλης Σταθώρης μεγάλωσε μέσα στο τυροκομείο της οικογένειας. Από πέντε χρονών ζητούσε από τον πατέρα του να τον παίρνει μαζί του στη δουλειά, ενώ από 12 χρονών τον βοηθούσε από κοινού με τον μεγαλύτερο αδερφό του. Έτσι, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, επέστρεψε στην Ιερισσό και μπήκε για τα καλά στην επιχείρηση, της οποίας έχει ζήσει όλες τις χαρές και όλες τις δυσκολίες. Άλλωστε, η διαχείριση του γάλακτος, ενός ζωντανού οργανισμού με ευμετάβλητη συμπεριφορά, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από τον πατέρα του πήρε και συνεχίζει να παίρνει πολλά μαθήματα. Τα πιο σημαντικά όμως, όπως λέει, είναι αυτά της τιμιότητας απέναντι σε συνεργάτες και πελάτες, αλλά και της συνεχούς προσπάθειας για το καλύτερο.

Στην επόμενη μέρα της «Σταθώρη Τυροκομική» όμως δεν θα είναι μόνος του, αφού και η μικρότερη αδερφή του Μαρία, η οποία έδωσε μόλις Πανελλήνιες με στόχο να σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός, ετοιμάζεται να μπει στην επιχείρηση, από την οποία ήδη παίρνει τις πρώτες γεύσεις.

Η «Σταθώρη Τυροκομική» διαθέτει σήμερα 20 κωδικούς, μεταξύ των οποίων το φημισμένο Πετρωτό και το Αθωνίτικο από κατσικίσιο φρέσκο γάλα, επεξεργάζεται καθημερινά 25 τόνους γάλακτος, έχοντας ξεκινήσει από μόλις 1, παράγει ετησίως 600 τόνους τυροκομικών προϊόντων, απασχολεί 30 εργαζομένους και ο τζίρος της φτάνει τα 4 εκατ.ευρώ. Η συγκομιδή δε του γάλακτος που αξιοποιεί για τα τυροκομικά της είδη γίνεται από κοπάδια που εκτρέφονται σε βοσκοτόπια της Βόρειας Χαλκιδικής κοντά στα όρια του Αγίου Όρους. Μάλιστα, χρόνια τώρα προμηθεύει τις Μονές του Άθωνα, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Το 2010 δε κατάφερε να μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness, καθώς έφτιαξε το μεγαλύτερο κατσικίσιο τυρί, βάρους 939 κιλών, για το οποίο απαιτήθηκαν 6.000 λίτρα γάλα.