Skip to main content

Σπίτι για 70 αστέγους στον δήμο Θεσσαλονίκης – Η φιλοσοφία του νέου προγράμματος

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται πάντα κοντά στους ευάλωτους συμπολίτες», σημείωσε ο δήμαρχος για το νέο πρόγραμμα στέγασης και εργασίας των αστέγων.

Το νέο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» παρουσίασαν νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σωκράτης Δημητριάδης και εκπρόσωποι των φορέων διαχείρισης ΑΡΣΙΣ και ΠΡΑΞΙΣ.

«Με το πρόγραμμα εξασφαλίζεται η μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης για περίπου 70 ωφελούμενους. Ο προϋπολογισμός είναι σημαντικός καθώς φτάνει τις 700 χιλ. ευρώ. Είναι σημαντικό καθώς είναι ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την επανένταξη ατόμων και οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς προβλέπεται επιδότηση ενοικίου, κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευή και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, επιδότηση εργασίας και ψυχοκοινωνική στήριξη. Όλα αυτά μαζί είναι μια ολιστική προσέγγιση στο πρόβλημα. Ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται πάντα κοντά στους ευάλωτους συμπολίτες μας, είναι σημαντικό να πάρουν πάλι τη ζωή στα χέρια τους να κάνουν ένα σημαντικό ξεκίνημα με την εξασφάλιση στέγης και εργασίας», επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε ακόμη στο νέο πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιηθεί πιλοτικά από τον δήμο Θεσσαλονίκης. «Είναι ένα έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ξεκινά πιλοτικά από το δήμο Θεσσαλονίκης και το δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος δημιουργείται ένας φορέας παροχής κοινωνικής κατοικίας και θα δημιουργηθεί μέσα από αυτό το πρόγραμμα μια δεξαμενή κατοικιών με την αξιοποίηση του αδρανούς κτηριακού αποθέματος, το οποίο θα δοθεί σε ευάλωτες οικογένειες με κοινωνικά κριτήρια. Ετοιμάζεται να βγει στον αέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα Social Housing όπου θα εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους οι ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων και από την άλλη οι υποψήφιοι ενοικιαστές. Σε πρώτη φάση μιλάμε για 50 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη και ισάριθμες στην Αθήνα. Βρισκόμαστε στη φάση υπογραφής της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Εργασίας».

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σωκράτης Δημητριάδης αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασίας για τους αστέγους» επισήμανε ότι θα ωφεληθούν 70 άστεγοι οι οποίοι θα μείνουν σε 40 κατοικίες, με στόχο την πλήρη αυτονόμησή τους και την επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 καταγράφηκαν 82 νέες εισαγωγές στο «Υπνωτήριο Αστέγων», ενώ συνεχάρη για τη δουλειά της και την ομάδα «Street Workers».

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε επίσης πως το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου» αναμένεται να λειτουργήσουν ένα νέο Κοινωνικό Ιατρείο και ένα Κοινωνικό Κομμωτήριο. Το Κοινωνικό Κομμωτήριο αναμένεται να λειτουργήσει εντός διμήνου.

Η εκπρόσωπος της ΑΡΣΙΣ Νανά Γιανοπούλου ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα αποτελεί την 3η και βελτιωμένη έκδοση μιας σειράς προγραμμάτων που ξεκίνησαν το 2014 σε μια προσπάθεια να προσφερθεί ένα ουσιαστικό πλαίσιο υποστήριξης ανθρώπων που στερούνται κατοικίας. Σύμφωνα με την ίδια το ευχάριστο είναι ότι αυτό το πρόγραμμα πλέον θεσμοθετείται και κάθε δύο χρόνια θα επαναπροκηρύσεται για να ωφελούνται επιπλέον άτομα που στερούνται κατοικίας.

Αναφερόμενος στον νέο κύκλο του προγράμματος επισήμανε ότι υπάρχει αύξηση του χρονικού διαστήματος υποστήριξης από 18 μήνες σε 24 μήνες, επιπλέον αυξάνεται το ποσό της επιδότησης του ενοικίου από τα 180 ευρώ, στα 250 ευρώ καθώς και το ποσό αγοράς για οικοσκευές που από τα 750 ευρώ αυξήθηκε στα 1000 ευρώ, και αύξηση του ποσού για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας από τα 750 ευρώ στα 1000 ευρώ. Σημαντικό είναι ότι αυξάνεται και το ποσό της επιδότησης για τη δημιουργία ατομικής επιχείρησης το οποίο από 6000 ευρώ φτάνει τώρα στα 8000 ευρώ.

«Βέβαια λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες με τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, προφανώς αυτά τα 1.000 ευρώ δεν φτάνουν για 24 μήνες, ωστόσο ελπίζουμε ότι το υπουργείο καθώς το έχει λάβει υπόψιν του, θα μπορέσει να απαντήσει άμεσα υποστηρικτικά και να πλαισιώσει με άλλα κονδύλια» διευκρίνισε η κ. Γιαννοπούλου.

«Είμαστε εν αναμονή της χρηματοδότησης που σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα υποστηριχθούν πολύ άμεσα στο να αναζητήσουν τις κατοικίες τους. Απευθύνουμε κάλεσμα σε ιδιοκτήτες ακινήτων, μεσίτες και εργοδότες που μπορεί να ενδιαφέρονται για τη συνεργασία μαζί μας».

Κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος είναι η μεθοδολογία που θα ακολουθείται καθώς οι ωφελούμενοι που θα επιλεγούν μετά από κοινωνικές έρευνες των κοινωνικών λειτουργών θα υποστηρίζονται ώστε να κινηθούν στο να αναζητήσουν μόνοι τους την κατοικία που θα ενοικιάσουν, να διαλέξουν μόνοι τους τις οικοσκευές τους, με βάση τα διαθέσιμα χρήματα του προγράμματος, με στόχο να εκπαιδευτούν έτσι ώστε όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και χωρίς υποστήριξη. «Στόχος είναι οι άνθρωποι να μπορέσουν να πατήσουν στα πόδια τους, να αποκτήσουν δεξιότητες για να μπορούν μετά και μόνοι τους. Για εμάς ιδανικά θα ήταν τελειώνοντας οι 24 μήνες οι ωφελούμενοι να μπορούν να το κρατήσουν μόνοι τους, χωρίς υποστήριξη», τόνισε.

Κατάθεση ψυχής

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν και δύο ωφελούμενοι, ο Δημήτρης και ο Κωνσταντίνος, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατάθεση ψυχής αναφέροντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στη ζωή τους καθώς και το πόσο βοηθούν τέτοιου είδους προγράμματα για την κοινωνική επανένταξη.

Στην τραγική εμπειρία να μένει πρώτα άνεργος και στη συνέχεια στον δρόμο επειδή ο ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου που εργαζόταν έμαθε ότι ήταν σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ εξιστόρησε ο Κωνσταντίνος ωφελούμενος του νέου προγράμματος.

Όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου στη Χαλκιδική ήταν πολύ ικανοποιημένος από τη δουλειά του ωστόσο όταν έμαθε ότι συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ τον απέλυσε με συνέπεια να βρεθεί στον δρόμο. «Όταν έχεις ζήσει μια ζωή μέσα στο σκοτάδι είναι δύσκολο να βρει το φως. Παλεύω μόνος μου από τα 16. Προσπάθησα πάρα πολλές φορές από μόνος μου να φέρω τη ζωή μου σε επιθυμητό αποτέλεσμα. Μόνος σου όμως, δεν μπορείς επισήμανε με δάκρυα στα μάτια.

Ο Δημήτρης, που ολοκλήρωσε το προηγούμενο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για αστέγους» κατάφερε όπως είπε με την βοήθεια και την υποστήριξη του προγράμματος να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του.

Σημειώνεται πως στο δήμο Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν να λειτουργούν οι κοινωνικές δομές του δήμου όπως είναι το «Υπνωτήριο Αστέγων», το «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων», το Κοινωνικό Πλυντήριο κ.α.