Skip to main content

Βράνος: Στον δρόμο προς το 14ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ με την κοινωνία όρθια

Άρθρο του προέδρου της ΔΕΕΠ Β' Θεσσαλονίκης, Θωμά Βράνου, στη Voria.gr λίγο πριν το 14ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, τον Μάιο.

του Θωμά Βράνου*

Στην τελική ευθεία προς το 14ο τακτικό συνέδριο του Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία με τα προσυνέδρια ως κόμμα αποδεικνύει γι' ακόμη μια φορά ότι είναι η μόνη που έχει ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, ότι είναι κοντά σε όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών και ότι έχει υλοποιήσιμες προτάσεις για την επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν, αλλά και για το μέλλον της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε ότι είναι για τα δύσκολα. Και το αποδεικνύει καθημερινά όλο αυτό το διάστημα των περίπου τριών χρόνων διακυβέρνησης της χώρας. Κλήθηκε να απορροφήσει τους κραδασμούς στην κοινωνία από αλλεπάλληλες κρίσεις, μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που απαιτεί πάντοτε εξαιρετικά μεγάλη προσοχή για να μην επιστρέψει ο εφιάλτης των μνημονίων.

Θυμίζω ότι όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας η Νέα Δημοκρατία το μεταναστευτικό ήταν μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία και σήμερα δεν ιεραρχείται καν στα σημαντικότερα προβλήματα. Θυμίζω την κρίση στα ελληνοτουρκικά, που πέρα από την επιτυχή αντιμετώπιση στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οδήγησε και στην αποφασιστική αμυντική ενίσχυση της χώρας. Θυμίζω την υγειονομική κρίση, η οποία ακόμη είναι σε εξέλιξη, όμως χάρις στις κυβερνητικές παρεμβάσεις η κοινωνία κρατήθηκε όρθια, η επιχειρηματικότητα δεν συρρικνώθηκε και η δημόσια υγεία σε πείσμα κάθε Κασσάνδρας δεν κατέρρευσε, αντιθέτως ενισχύθηκε περαιτέρω. Και φτάσαμε στη νέα ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας, η οποία αντιμετωπίζεται με γενναίες ενισχύσεις ειδικά των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Οι επιπτώσεις της μετριάζονται, δεν μηδενίζονται. Όμως αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης μιας χώρας, αλλά απαιτεί συνολικές απαντήσεις, για τις οποίες ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει σχετική πρόταση στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακριβώς επειδή αφουγκράζεται την κοινωνία και επειδή τα κομματικά στελέχη της βρίσκονται σε διαρκή ζύμωση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες, καταφέρνει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή και σε πείσμα των δυσκολιών να δίνει επιτυχώς τη μάχη για την ανάκαμψη και ταυτόχρονα να ενισχύει την ανάπτυξη.

Δεν είναι όλα ανθηρά. Δεν θα μπορούσαν να είναι. Ωστόσο, στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού οι παρεμβάσεις για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και για την ανάπτυξη (οικονομική, κοινωνική κτλ.) είναι και αποτελεσματικές και αποφασιστικές.

Επειδή ως κομματικά στελέχη προερχόμαστε από την ίδια την κοινωνία και δεν είμαστε όπως πολλοί ισχυρίζονται παράγωγα του κομματικού σωλήνα, επειδή περπατάμε καθημερινά, εργαζόμαστε και συναναστρεφόμαστε τους συμπολίτες μας, ακούμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και τους μεταφέρουμε στην κεντρική διοίκηση, στα κυβερνητικά στελέχη.

Γινόμαστε πιεστικοί για να βρεθούν άμεσες απαντήσεις και μέχρι τώρα τα καταφέρνουμε. Πάνω από όλα όμως καταφέρνουμε να διαμορφώσουμε πολιτικές, οι οποίες καθορίζουν το παρόν και το μέλλον του τόπου. Κι αυτός είναι ο ουσιαστικός ρόλος ενός κόμματος και των στελεχών του. Γι' αυτό είμαστε χρήσιμοι όσοι ενεργά συμμετέχουμε στις κομματικές διαδικασίες, στα όργανα και στις δράσεις. Γι' αυτό άλλωστε επιμένουμε κι εμείς να συμμετέχουμε.

Το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης είχε δυο θεματικές ενότητες εξαιρετικά σημαντικές: την οικονομία και τα έργα υποδομής. Μίλησαν πολλοί, θα έπρεπε να έχουν μιλήσει περισσότεροι, ώστε να ακουστεί η βάση του κόμματος, οι ψηφοφόροι και τα μέλη, όμως αυτό θα απαιτούσε άλλες μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης έδωσε μια σαφή εικόνα των προθέσεων της κυβέρνησης για την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας. Και η εξέλιξη αυτή είναι η τοποθέτηση της περιοχής μας στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσοχής, με πράξεις κι όχι στα λόγια.

Την ευκαιρία για περισσότερο διάλογο, για κριτική, για τοποθετήσεις αμιγώς πολιτικές θα έχουμε στο τακτικό συνέδριο του κόμματος. Ένα συνέδριο, που θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για την επόμενη μέρα της χώρας, για τα επόμενα χρόνια, με ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για το καλό του τόπου, για το καλό όλων μας. Ένα συνέδριο, που θα αποδείξει ότι η μόνη προοπτική προέρχεται από τη ΝΔ, μέσα από μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για το μέλλον. Από ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, που ακούει, που προτείνει, που δίνει λύσεις και που διασφαλίζει ένα σταθερό μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας.

*Ο Θωμάς Βράνος είναι πρόεδρος της ΔΕΕΠ Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ