Skip to main content

Τα έργα για να μην ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη και η πράσινη ΕΥΑΘ

Τέσσερα επενδυτικά έργα προωθεί αυτήν την περίοδο η ΕΥΑΘ - Αποκατάσταση του πολύπαθου αγωγού της Αραβησσού, βιοκλιματικό το κτήριο στην Εγνατία

Επενδυτικά έργα συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ προωθεί άμεσα η Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μέρος του επενδυτικού προγράμματος των 175 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε το 2018 και έχει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Τα τέσσερα έργα που προωθούνται αυτήν την περίοδο είναι τα ακόλουθα:

- Η ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου της Εγνατίας στο Σιντριβάνι, που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2021 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κτηρίου το οποίο θα στεγάζει 130 εργαζόμενους, δηλαδή τη διοίκηση της Εταιρείας. Ο προϋπολογισμός για την παρέμβαση είναι ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα δύο χρόνια που θα διαρκέσει η ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων, η διοίκηση της ΕΥΑΘ θα στεγαστεί στη ΔΕΘ, στο περίπτερο 2 ή στο 7.

- Η αποκατάσταση του αγωγού της Αραβησσού. Πρόκειται για εν εξελίξει έργο από τον Ιούνιο, που έχει ως στόχο να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του αγωγού που μεταφέρει νερό από την Αραβησσό και ο οποίος είχε δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην υδροδότηση του κέντρου πριν από 2,5 χρόνια. Ο αγωγός μεταφέρει 40.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα, δηλαδή το 20% των αναγκών του πολεοδομικού συγκροτήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των βλαβών του αγωγού συμβαίνει σε ένα μήκος 800 μέτρων στη δυτική είσοδο της πόλης, σημείο από το οποίο έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες.

- Η επέκταση του διυλιστηρίου νερού ώστε να διπλασιαστεί το δυναμικό του σε 300.000 κυβικά μέτρα την ημέρα από τον Αλιάκμονα. Το έργο προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και ο ανάδοχος θα αναδειχθεί τον Οκτώβριο.

- Τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός). Έργο 41 εκατ. ευρώ, ο ανάδοχος του οποίου θα αναδειχθεί εντός του μήνα και με την ολοκλήρωσή του θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενεργειακού κοστους των 700.000 ευρώ ετησίως για την εταιρεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε η διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου, που αποτελεί τον βασικό μέτοχο της ΕΥΑΘ, Ράνια Αικατερινάρη, η ΕΥΑΘ επεξεργάζεται επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ οι οποίες είναι απολύτως κατάλληλες για να ενταχθούν στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για τα έξυπνα δίκτυα με την εγκατάσταση ψηφιακών υδρομέτρων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την ηλεκτροπαραγωγή καθώς και την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου της ώστε με απόλυτα περιβαλλοντικό τρόπο να καλύψει τις ανάγκες περιοχών που σήμερα δεν εξυπηρετεί, όπως για παράδειγμα μέρος της Καλαμαριάς και του δήμου Ωραιοκάστρου.

Σε ό,τι αφορά την τύχη του 24% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και, όπως έχει ανακοινωθεί, θα διατεθούν σε επενδυτές, η κ. Αικατερινάρη διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι χρηματιστηριακές συνθήκες, καθώς η ΕΥΑΘ είναι εισηγμένη στο ΧΑ.

Στην παρουσίαση ήταν παρών ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Μακεδονία και Θράκη, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος σημείωσε ότι η πορεία του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΑΘ αποτελεί απόδειξη ότι μέσα στον κορωνοίό και παρά τις επιπτώσεις στην οικονομία υπάρχουν καλά παραδείγματα, ενώ ο κυβερνητικός μμηχανισμός εξακολουθεί να δουλεύει κανονικά.