Skip to main content

Ενεργειακή κρίση - Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης για αέριο και ρεύμα

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αύριο νέο πακέτο μέτρων για τα νοικοκυριά τη στιγμή που οι τιμές τόσο του ρεύματος και φυσικού αερίου σπάνε ρεκόρ

Το ράλι αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στις διεθνείς αγορές επισπεύδει τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει αύριο Σάββατο, μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών.

Σήμερα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύεται στα 327 ευρώ/MWh, αύξηση που συνδέεται με τη μεγάλη άνοδο και στην τιμή του φυσικού αερίου. Στο βαθμό που η κρίση στην αγορά φυσικού αερίου δεν εκτονώνεται, δεν μπορεί να προβλεφθεί αποκλιμάκωση των τιμών και στο ρεύμα.

Καθώς πια γίνεται ορατό ότι οι συνεχείς αυξήσεις είναι η νέα κανονικότητα, με τις τιμές τόσο του ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου να σπάνε ρεκόρ, τα μέτρα στήριξης των πολιτών κρίνονται ως προτεραιότητα.

Οι τελικές ανακοινώσεις για το πακέτο μέτρων θα γίνουν αύριο από τον πρωθυπουργό Κυριακή Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά την ψήφιση του προυπολογισμού.

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων

Το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιλαμβάνει αύξηση για όλους τους καταναλωτές ανεξαιρέτως της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος που αφορούν στις καταναλώσεις Δεκεμβρίου, ώστε η ενίσχυση να ανέλθει σε επίπεδα άνω των 45 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες για τον τρέχοντα μήνα. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η αύξηση να ισχύσει αναδρομικά και για τον Νοέμβριο.

Ακόμη, θα ανακοινωθεί η θέσπιση από το 2022 ενός μόνιμου μηχανισμού ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών από τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα. Ο μηχανισμός θα μείνει ενεργός για μια 10ετία και θα επιδοτεί νοικοκυριά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (η επιδότηση δεν θα είναι πια από το 2022 οριζόντια για όλους) σε περιόδους αύξησης της οριακής τιμής του ρεύματος.

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί διπλασιασμός της έκπτωσης στο 30% για το φυσικό αέριο αναδρομικά για την κατανάλωση Δεκεμβρίου όπως επίσης και για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το μέτρο αφορά όλους τους οικιακούς καταναλωτές.

Ενώ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και ειδικά μέτρα για τους αγρότες που θα «κουμπώσουν» στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που έχει ήδη ανακοινωθεί για το 2022 από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε στη Βουλή ότι προετοιμάζει πακέτο μέτρων για τον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες.

Πληροφορίες: Ημερησία, ΣΚΑΪ