Skip to main content

Τα πλεονεκτήματα της Google και η υστέρηση της Θεσσαλονίκης

Η πόλη στερείται τουριστικού προϊόντος. Δεν διαθέτει δηλαδή το αφήγημα, το συγκεκριμένο «πακέτο» το οποίο να μπορεί να πουληθεί και να γράψει υπεραξία

του Γιώργου Δώρα

Η χθεσινή παρουσίαση από τη Google των ψηφιακών εργαλείων μέσω των οποίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια η εταιρία έχει εκπαιδεύσει 120.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα που έχουν επαγγελματική σχέση με τον τουρισμό ήταν εντυπωσιακή.

Κυρίως το γεγονός ότι το 67% δηλώνει ότι με την καλή χρήση των ψηφιακών μέσων –του ίντερνετ και των κοινωνικών δικτύων- πέτυχε καλύτερες επαγγελματικές και επιχειρηματικές επιδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν, πλέον, σαφείς αποδείξεις ότι η χρήση των ψηφιακών μέσων συνιστά σήμερα πολύ ουσιαστική παράμετρο για την άνοδο της τουριστικής αγοράς. Το μόνο που λείπει, πέρα από την εκπαίδευση των επαγγελματιών, είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, ώστε η χώρα να αποκτήσει αξιόπιστο, γρήγορο και οικονομικό ίντερνετ, κάτι αυτονόητο στις ανεπτυγμένες χώρες.

Στην χθεσινή παρουσίαση υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στην Κεντρική Μακεδονία, όπου αυτά τα τέσσερα χρόνια η Google εκπαίδευσε τόσο face to face, όσο και μέσω Διαδικτύου 14.000 άτομα που έχουν σχέση με την αγορά του τουρισμού. Όπως διαβεβαίωσαν, άλλωστε, από το βήμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου η ψηφιακή προβολή της περιοχής αποτελεί κύρια προτεραιότητα. Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία, παρά το ότι διαθέτουν τοπόσημα παγκόσμιας εμβέλειας –όπως ο Όλυμπος, η Βεργίνα και το Άγιον Όρος-, υστερούν σε αναγνωρισιμότητα έναντι της νότιας και τη νησιωτικής χώρας, κάτι που μπορεί να βελτιωθεί με τη δημιουργική χρήση του Διαδικτύου.

Εκείνα, βέβαια, για τα οποία δεν μίλησε –και δεν μιλάει διαχρονικά- κανείς από τους υπευθύνους στη Θεσσαλονίκη, είναι τα ακόλουθα δύο πράγματα:

Πρώτον, η πόλη -και η περιοχή γενικότερα- στερείται τουριστικού προϊόντος. Δεν διαθέτει δηλαδή το αφήγημα, το συγκεκριμένο «πακέτο», το οποίο να μπορεί να πουληθεί και να καταγράψει υπεραξία για την περιοχή.

Δεύτερον, οι φορείς δεν συνεργάζονται. Ενεργεί ο καθένας από μόνος του –στην ουσία αυτοσχεδιάζει-, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κινούνται ανταγωνιστικά, συνήθως λόγω προσωπικών διαφορών προέδρων και εκπροσώπων.

Τα εργαλεία της Google θα δούλευαν πολύ καλύτερα εάν εξέλειπαν οι δύο αυτές αδυναμίες. Διότι το τουριστικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο μεθοδολογικό. Ούτε τεχνικό. Προφανώς η ψηφιακή οικονομία ευνοεί την πόλη και την περιοχή και είναι βέβαιον ότι το ίντερνετ θα αξιοποιείται με τον καταλληλότερο τρόπο όσο περνάει ο καιρός. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η προσφυγή σε τεχνοκράτες της τουριστικής αγοράς, οι οποίοι θα ξεκινήσουν ένα στάδιο πιο πίσω από το σημείο που νομίζουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης ότι βρισκόμαστε. Κατά καιρούς πολλοί στη Θεσσαλονίκη έχουν εντοπίσει αυτό το κενό, αλλά επειδή τα διαθέσιμα κονδύλια είναι δημόσια, οι πολιτικοί παράγοντες θεωρούν υποχρέωση και καθήκον τους να τα διαχειρίζονται από την αρχή μέχρι το τέλος. Από εκεί και πέρα η γνωστή συζήτηση που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει για την τουριστική προβολή μικρότερα κονδύλια από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι άνευ ουσίας. Εκείνο που (πρέπει να) μετράει είναι το αποτέλεσμα. Αν κάποιος –για παράδειγμα- διαθέτει 100 ευρώ και το κέρδος είναι 1000 ευρώ είναι καλύτερος από κάποιον άλλο που διαθέτει 1000 ευρώ και κερδίζει επίσης 1000 ευρώ.