Skip to main content

The Chilli Factor: Ο παράγοντας της γεύσης από τους Νέους Επιβάτες

Ο Νίκος Ιωάννου και η Λίλιαν Κουΐδου κάνουν μια διαφορετική γαστρονομική πρόταση με θρεπτικά microgreens, βρώσιμα λουλούδια και σπάνια λαχανικά.

Έχουν μετατρέψει τα επτά στρέμματά τους στους Νέους Επιβάτες σε έναν βιολογικό παράδεισο χρωμάτων και γεύσεων, όπου βρίσκουν τη… χαρά τους οι πιο γνωστοί Έλληνες σεφ. Από βλαστούς λαχανικών που συλλέγονται στο στάδιο των κοτυληδόνων -τα λεγόμενα microgreens- και πολύχρωμα βρώσιμα λουλούδια, μέχρι σπάνια λαχανικά με χρώματα που ξενίζουν, όπως οι μαύρες τομάτες, αλλά και οι καυτερές πιπεριές που καταρρίπτουν ρεκόρ καψίματος, ο Νίκος Ιωάννου και η Λίλιαν Κουΐδου προσφέρουν με την The Chilli Factor Organic Farm μια διαφορετική πρόταση στη γαστρονομία της πόλης και όχι μόνο. Άλλωστε, η επί χρόνια ενασχόλησή τους με τα κόμικς, μέσα από τη θρυλική «Σπηλιά Των Comics», τους έκανε να εκτιμούν το διαφορετικό και να πειραματίζονται με το νέο. Το όνομα του αγροκτήματός τους προέρχεται από τις πιπεριές τους, τα τσίλις. Ήταν άλλωστε ένα από τα πρώτα προϊόντα τους και το πρώτο που μεταποίησαν, μεταμορφώνοντάς το σε γλυκόξινες πικάντικες σάλτσες και καυτερές σως. Η γκάμα των μεταποιημένων ειδών έχει πλέον διευρυνθεί με pesto και τουρσιά, μαρμελάδες και τσάτνει, ακόμα και μέλι από τις δικές τους καλλιέργειες.

Σήμερα το ζευγάρι καλλιεργεί περισσότερες από 250 ποικιλίες λαχανικών, microgreens και βρώσιμων λουλουδιών και έχει βαλθεί να γεμίσει την Ελλάδα με καθαρή τροφή. «Έχουμε συνηθίσει ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα μας να εξάγεται. Εμείς όμως θέλουμε να εστιάσουμε στο εσωτερικό. Γιατί να εισάγουμε προϊόντα που μπορούμε να καλλιεργήσουμε οι ίδιοι και με υψηλότερη διατροφική αξία;» λένε στη Voria.gr ο Νίκος και η Λίλιαν, που βρίσκονται με τα είδη τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, ενώ έχουν κάνει μικρές εξαγωγές σε Βρετανία και Σουηδία.

Λίλιαν Κουΐδου και Νίκος Ιωάννου

 

 

 

Μάλιστα, στο διάστημα της καραντίνας –με την εστίαση που αποτελεί το 80% των πωλήσεών τους να είναι κλειστή- η δημιουργικότητα τους απογειώθηκε, αφού έφτιαξαν νέα προϊόντα, όπως vegan μέλι από λουλούδια βιόλας και pesto από βρώσιμα άνθη.

Όνειρό τους είναι η φάρμα τους να γίνει περισσότερο επισκέψιμη και να αποτελέσει προορισμό για σχολεία, ώστε να μπορούν να δείχνουν στα παιδιά πώς καλλιεργείται η τροφή. Ήδη άλλωστε διδάσκουν αυτό ακριβώς και στα δικά τους παιδιά. Θέλουν δε να παρακινήσουν τον κόσμο να καταναλώνει την ντόπια παραγωγή και να μάθει τι τρώγεται εποχικά.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι δεν ξεχνούν το… κόμικ παρελθόν τους, σχεδιάζουν και ένα κόμικ με συνταγές, που θα περιλαμβάνει ως πρώτες ύλες προϊόντα δικά τους, αλλά και άλλων παραγωγών.

 



Από τον κόσμο των κόμικς στα θαύματα της γης

Ο Νίκος και η Λίλιαν άνοιξαν το 1990 στη Θεσσαλονίκη το πρώτο μαγαζί κόμικς στην Ελλάδα, τη θρυλική «Σπηλιά Των Comics». Η κρίση όμως του 2007 που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ δυσκόλεψε τη δουλειά τους και τους ανάγκασε να αναζητήσουν νέες επαγγελματικές διεξόδους. Έτσι το κτήμα που διέθεταν στους Νέους Επιβάτες έγινε όχι μόνο το καταφύγιό τους στη δύσκολη συγκυρία, αλλά και ένα εφαλτήριο για ένα νέο ταξίδι. Επιλέγοντας τη βιολογική καλλιέργεια από την πρώτη στιγμή, το ζευγάρι ξεκίνησε με πολύχρωμες τομάτες και καυτερές πιπεριές, θέλοντας να διαφοροποιηθεί και να μπορέσει να ζήσει από τη νέα του αυτή ενασχόληση. Με πολύ διάβασμα και ψάξιμο, αφού κανείς από τους δύο δεν είχε αγροτικές γνώσεις, επέλεξαν διαφορετικά λαχανικά, που συνδύαζαν τόσο την γεύση όσο και την εντυπωσιακή εμφάνιση. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή, σε μια προσπάθεια να μην πετούν τίποτα, αξιοποιούσαν τα προϊόντα που περίσσευαν για να φτιάχνουν σάλτσες για δική τους χρήση και σύντομα αυτό έγινε μέρος της δουλειάς. Οι σάλτσες τους άρχισαν να αρέσουν και σε τρίτους και πολλά από τα συστατικά τους προστέθηκαν στις καλλιέργειες του ζευγαριού.

Τα microgreens προέκυψαν στη συνέχεια, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να έχουν βιώσιμες καλλιέργειες. Έτσι από το 2009 άρχισαν να ασχολούνται με τα μικροσκοπικά αυτά «διαμαντάκια», που συλλέγονται στο στάδιο των κοτυληδόνων, στο πρώτο φυλλαράκι, όταν η πρωτεΐνη του φυτού φτάνει στο 35%. Από ρεπάνια, μουστάρδες και ρόκα μέχρι μπρόκολο, κόκκινο φασόλι και δροσουλίτες τα microgreens της The Chilli Factor βρίσκονται πλέον στα γκουρμέ πιάτα γνωστών εστιατορίων ανά την Ελλάδα.

μαραμελάδα πιπεριάς χαλαπένιο

 

Μαζί με τα microgreens ήρθαν και τα βρώσιμα λουλούδια, όπως κενταύριο, βιόλα, καλέντουλα, κατιφές, άλυσος, που, εκτός από εντυπωσιακή εμφάνιση, έχουν και θρεπτική αξία.

«Είναι υπέροχη αίσθηση να πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο και να γεύεσαι προϊόντα που έχεις ο ίδιος καλλιεργήσει. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό» λέει το ζευγάρι, που, αν και έχει περάσει από πολλές δουλειές στο παρελθόν, θεωρεί ότι αυτή του αγρότη είναι μακράν η πιο δύσκολη.

βρώσιμα λουλούδια