Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανάληψη ευθύνης για εμπρηστική επίθεση σε super market

Το «Μέτωπο Ταξικής Αλληλεγγύης-Πυρήνας Εργατικής Τρομοκρατίας» ανέλαβε την ευθύνη για εμπρηστική επίθεση σε super market στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση (διαβάστε ΕΔΩ) σε super market στην ανατολική Θεσσαλονίκη ανέλαβε το «Μέτωπο Ταξικής Αλληλεγγύης-Πυρήνας Εργατικής Τρομοκρατίας».

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσαν σε γνωστό αντιεξουσιαστικό ιστότοπο, «ως μέρος ενός επαναστατικού σχηματισμού που έχει θέσει αδιαπραγμάτευτα τα συμφέροντα της προλεταριακής βάσης σε άμεση προτεραιότητα από την αρχή την πανδημίας, είναι μια πρώτη προειδοποίηση του τί θα ακολουθήσει, αν η εργοδοσία του Σκλαβενίτη δε λάβει σοβαρά υπόψην τα συμφέροντα και τις ζωές των εργαζομένων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Απο την αρχή της πανδημίας και της κοινωνικής κρίσης που δρομολογήθηκε συγκροτημένα για να περισώσει την εργοδοτική ελίτ, ένας από τους κλάδους που βρέθηκαν στο στόχαστρο της καπιταλιστικής θανατοπολιτικής ήταν αυτός των εργαζόμενων στα σούπερ-μάρκετ. Οι εργαζόμενοι καλέστηκαν από την πρώτη στιγμή να βρεθούν αντιμέτωποι τόσο με τις εργοδοτικές απαιτήσεις και την ασυδοσία των αφεντικών όσο και με τον καταναλωτικό παραλογισμό που άδειαζε ράφια ολόκληρα, αντιμετωπίζοντάς τους πολλές φορές σαν σκουπίδια και σκλάβους τους.

Ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ξεχώρισε με χρυσά γράμματα ο Σκλαβενίτης όπου, η εντατικοποίηση της εργασίας με αφορμή την πανδημική κρίση σε συνδυασμό με τα αντεργατικά νομοσχέδια και τις διατάξεις που ψηφίστηκαν μέσα σε μια νύχτα, έχουν μετατρέψει τα καταστήματα σε εργασιακά κάτεργα μισθωτής σκλαβιάς για τους εργαζόμενους. Δουλειά τις Κυριακές, ελαστικοποίηση της εργασίας, διπλά και τριπλά πόστα για κάθε εργαζόμενο, 3ωρες έως 5ωρες συμβάσεις 3 ή 6 ημερών χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης και ατομικής προστασίας. Και ενώ ο όμιλος μετράει ήδη 3 νεκρούς από επιπλοκές του κορονοϊού, 1 νεκρό από ανακοπή και δεκάδες εργαζόμενους σακατεμένους από εργατικά ατυχήματα λόγω εντατικοποίησης και όχι «από υπερβάλλοντα ζήλο και την κακιά στιγμή» που επικαλείται η εργοδοσία, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την περίθαλψη των εργαζομένων. Τελευταίο περιστατικό εργοδοτικής δολοφονίας καταγράφηκε σε κατάστημα της Ηλιούπολης όπου οδηγός ενός φορτηγού που είχε πάει στο σημείο για να ξεφορτώσει εμπόρευμα, ενώ βρισκόταν έξω από το όχημα, αντιλήφθηκε ότι δεν είχε πιάσει καλά το χειρόφρενο και μπήκε μπροστά προσπαθώντας να το σταματήσει, με αποτέλεσμα να βρεί μαρτυρικό θάνατο κάτω από τις ρόδες.

Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη βουλή προς συζήτηση και ψήφιση έρχεται να νομιμοποιήσει την ταξική εξόντωση της προλεταριακής βάσης. Να απελευθερώσει την εργατική εκμετάλλευση καταργώντας το 8ωρο, να ελαστικοποιήσει τις σχέσεις εργασίας, να δρομολογήσει την υπεραπλούστευση των όρων απόλυσης την ίδια στιγμή που βάλλει ευθέως τις συνδικαλιστικές αντιστάσεις και ελευθερίες, τις απεργίες και τις διεκδικήσεις μιας ζωής λιγότερο βάρβαρης μέσα στον καπιταλισμό. Θα ζείς για να πεθάνεις, δουλεύοντας για τις τσέπες των αφεντικών.

Ως εργαζόμενοι ή άνεργοι, ως καταναλωτές, μα πάνω απ’ όλα ως άνθρωποι που βρίσκονται στην ίδια προλεταριακή σκέπη της ταξικής συμμαχίας των καταπιεσμένων, έχουμε ευθύνη και ταξικό καθήκον να υπερασπιστούμε μαχητικά τις ζωές και τα συμφέροντα των συνανθρώπων μας. Να μην αφήσουμε καμία εργοδοτική δολοφονία αναπάντητη. Να μην αφήσουμε τους συναδέλφους μας εκτεθημένους στην ασυδοσία των αφεντικών που θέλουν μέσα από το αίμα και τον ιδρώτα μας να αυξήσουν τα κέρδη τους. Χωρίς την εργατική μας δύναμη ο καπιταλισμός ο ίδιος θα καταρρεύσει σα χάρτινος πύργος. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο πιο μεγάλο πάταγο θα κάνει η κατάρρευση.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των μαχόμενων συντροφισσών και συντρόφων της Οργάνωσης Αναρχική Δράση για την Επιχείρηση -Τάξη εναντίον Τάξης-, ενώνουμε τις πύρινες αντιστάσεις μας αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση σε κατάστημα του δολοφονικού ομίλου Σκλαβενίτη στην οδό Βασ. Όλγας 11 στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της Παρασκευής 7 Μάη. Η επίθεσή μας, ως μέρος ενός επαναστατικού σχηματισμού που έχει θέσει αδιαπραγμάτευτα τα συμφέροντα της προλεταριακής βάσης σε άμεση προτεραιότητα από την αρχή την πανδημίας, είναι μια πρώτη προειδοποίηση του τί θα ακολουθήσει, αν η εργοδοσία του Σκλαβενίτη δε λάβει σοβαρά υπόψην τα συμφέροντα και τις ζωές των εργαζομένων.

Απαιτούμε άμεσα και δίχως διαπραγμάτευση:

8ωρο – 5ήμερο για όλους τους εργαζόμενους

Αντικατάσταση όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία απόλυση εργαζόμενου δε θα γίνει ανεκτή.

Προληπτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών. Ατομικά Μέσα Προστασίας σε κάθε εργαζόμενο και όχι λίγα για κοινόχρηστη χρήση. Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων όταν παρουσιάζεται κρούσμα και κλείσιμο των καταστημάτων με πλήρη αποζημίωση του προσωπικού.

Καμία επιβάρυνση ωραρίου σε περίπτωση απουσίας εργαζομένου λόγω covid-19. Τα αποτελέσματα των τεστ covid-19 που πραγματοποιούνται από τα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Άδεια πλήρους μισθολογικής και ασφαλιστικής κάλυψης σε όσους εργαζόμενους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Άμεση πρόσληψη γιατρών εργασίας στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις αποθήκες και στα καταστήματα που συγκεντρώνουν εκατό και πλέον εργαζόμενους.

Όσο για τους νεκρούς της τάξης μας στα κάτεργα του Σκλαβενίτη αλλά και κάθε άλλου εργοδοτικού σφαγείου, το αίμα και η θυσία τους δε θα ξεχαστεί. Το μίσος μας για τα αφεντικά δε θα παραδώσει αναίμακτα στη λήθη, το χαμό των συνανθρώπων μας.