Skip to main content

Philoxenia: Οι 13 συν 1 τουριστικές επιχειρήσεις της Κ. Μακεδονίας που αρίστευσαν (φωτο)

13 επιχειρήσεις από τον χώρο των καταλυμάτων, της εστίασης, των μεταφορών και άλλων δραστηριοτήτων θεωρήθηκαν οι κορυφαίες του κλάδου.

Αρίστευσε ο τουρισμός σήμερα στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia καθώς 13 συν μία επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου βραβεύτηκαν για τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Συνολικά 13 επιχειρήσεις από τον χώρο των καταλυμάτων, της εστίασης, των μεταφορών και άλλων δραστηριοτήτων θεωρήθηκαν οι κορυφαίες του κλάδου τους και βραβεύτηκαν σε μία ειδική εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της έκθεσης.

Στην κατηγορία καταλύματα βραβεύτηκε το Grand Hotel Palace και το βραβείο έδωσε ο Α' αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και πρόεδρος του ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος. Ο ίδιος βράβευσε και το ξενοδοχείο Ερωδιός στις Σέρρες. Τέλος στην κατηγορία αυτή βραβεύτηκε και το Robolo Boutique Hotel στην Πιερία από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Στην κατηγορία λοιπές δραστηριότητες βραβεύτηκε ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI - Νάουσα από τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή. Στη συνέχεια βραβεύτηκε το Κτήμα Χατζηβαρύτης από τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, Ανδρέα Βεργίδη. Στη συνέχεια, βραβεύτηκε το Thessaloniki Convention Bureau από τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Αλέξανδρου Θάνου. Ο ίδιος βράβευσε και το Aristotle's paths.

Στην κατηγορία Μεταφορές βραβεύτηκε το AUTO365 από τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Ξενοδοχων Χαλκιδικής, κ. Ιωάννη Λάσπα. Ο ίδιος βράβευσε και την εταιρεία BikeIt, ενώ ο κ. Θάνος βράβευσε την εταιρεία καραβάκια Καλυψώ.

Τέλος, στην κατηγορία εστίαση βραβεύτηκε το εστιατόριο Marea Sea Spirit από τον Αλέξανδρο Θάνο, η Ψαροταβέρνα Πάνος από τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργο, αλλά και η ταβέρνα Διόνυσος από τον αντιπεριφερειάρχη, Ιορδάνη Τζαμτζή.

Τιμητικά δόθηκε βραβείο και στον Γιάννη Καλαφάτη, συνιδιοκτήτη της εταιρείας Nu Boyana Film Studio Hellenic, για τη συνεισφορά της στον χώρο των οπτικοακουστικών μέσων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του ο παραγωγός Ρομπ Βαν Νόρντεν, ενώ τη βράβευση έκανε η Άντζελα Γκερέκου.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, είπε πως το σήμα υπευθυνότητας αφορά όλες τις επιχειρήσεις του τουριστικού συστήματος της περιφέρειας όπως καταλύματα, εστίαση, μεταφορές, υποδομές και τουριστικά γραφεία και αποτελεί μηχανισμό ενθάρρυνσης των τουριστικών επιχειρήσεων. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, επεκτείνοντας το δίκτυο τουρισμού και προβάλλοντας σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις. Στην προσπάθεια αυτή σημαντική θέση έχει και το Film Office της Κεντρικής Μακεδονίας», σχολίασε ο ίδιος, ενώ παράλληλα μίλησε για τις δύο νέες παραγωγές που έχουν ξεκινήσει γυρίσματα. Τέλος, ευχαρίστησε όλες τις επιχειρήσεις που τα τελευταία στήριξαν τον τουρισμό πάρα τις δυσκολίες της κρίσης, του κορωνοϊού και του πολέμου και κατάφεραν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη του τουρισμού.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, σκοπός των βραβείων είναι «να αναδείξουμε τους ανθρώπους, τη ραχοκοκαλιά του τουρισμού». «Τα βραβεία είναι μία ηθική επιβράβευση και θέλουμε να υποκινήσουμε και τους υπόλοιπους να προσπαθήσουν. Μας χαρακτηρίζει το ευ ζην και αυτό θέλουμε να δουλέψουμε με τον ΕΟΤ», σχολίασε. «Φέτος τείνουμε να φτάσουμε τις επιδόσεις του 2019, όταν και 2,3 δισ. ευρώ προστέθηκαν στο ΑΕΠ της Περιφέρειας μόνο από τον τουρισμό», δήλωσε ενώ έκλεισε μιλώντας για τη σημασία της εξωστρέφειας και της φιλοξενίας.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, παραφράζοντας το μότο της περιφέρειας «Do something great», είπε η ίδια πως όντως «You did something great». «Αυτό έγινε γιατί καταφέρατε να συνδυάσετε το τρίπτυχο συνεργασίας-συντονισμού και συνέπειας και έτσι τα θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που γίνονται όντως», είπε η ίδια, ενώ πρόσθεσε πως χωρίς τους επιχειρηματίες δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα. «Η Ελλάδα είναι η χώρα τού ευ ζην, κάτι που ήταν και ο τίτλος στο πρώτο συμπόσιο που κάναμε ως Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Αυτό η περιφέρεια το ενστερνίστηκε και έγινε ο προορισμός τού ευ ζην. Η ίδια μίλησε για τη Βεργίνα, τον Όλυμπο αλλά και για κάθε περιοχή και τοπόσημο, έδωσε συγχαρητήρια στις επιχειρήσεις, ενώ κάλεσε όλους τους ξενοδόχους να φιλοξενήσουν τα ελληνικά διατροφικά προϊόντα καθώς έτσι θα δοθεί η σύνδεση της ελληνικής οικονομίας με την παραγωγή.

Ο α' αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και πρόεδρος του ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, είπε πως έχουν γίνει τα πρώτα βήματα, απαντώντας στο κάλεσμα της κ. Γκερέκου μέσω του Greek breakfast. «Το 20% των επιχειρήσεων είναι πιστοποιημένες με το Greek breakfast από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Η ισχύς του είναι για τρία έτη.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το σήμα υπευθυνότητας – τοπικής ποιότητας. Για το σήμα διαγωνίστηκαν για πρώτη φορά σε όλη την τουριστική σεζόν του 2022 εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις από τις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Συνολικά έγιναν 213 ετήσιες και 147 αιτήσεις έλαβαν το σήμα υπευθυνότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον Θεσμό της Αριστείας που ακολουθεί την απονομή του σήματος υπευθυνότητας και μάλιστα στη χρυσή βαθμίδα του. 

Δείτε φωτογραφίες: