Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία υγειονομικών ενάντια στο νομοσχέδιο για την Υγεία (φωτο+vid)

Οι υγειονομικοί που συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη τόνισαν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις ουσιαστικά ιδιωτικοποιούν την υγεία

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας διαδήλωσαν σήμερα οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των στάσεων εργασίες που προκήρυξαν η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι υγειονομικοί, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 3ης και της 4ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, τόνισαν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις ουσιαστικά ιδιωτικοποιούν την υγεία, γεγονός που για πολλούς ανθρώπους θα σημάνει αδυναμία πρόσβασης στο ΕΣΥ.




«Βρισκόμαστε εδώ και διαδηλώνουμε ενάντια στο νομοσχέδιο που κατέθεσε με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση, ένα νομοσχέδιο που το ονομάζει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το οποίο είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει απορριφθεί από τους υγειονομικούς στο σύνολό τους και απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ υποστήριξε ότι, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα λειτουργεί ως φραγμός για περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, στη λογική δηλαδή της μείωσης του κόστους. Παράλληλα, επισήμανε ότι προβλέπονται απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, δηλαδή το κόστος μετακυλύεται στους ασθενείς, καθώς επίσης υποχρεωτική part time απασχόληση ιδιωτών, που σημαίνει ότι δεν θα γίνει καμία πρόσληψη για να καλύφθούν τα κενά. «Αν (σ.σ. η κυβέρνηση) έχει την παραμικρή συναίσθηση της κατάστασης και από την εμπειρία της πανδημίας, θα έπρεπε να κάνει πράξη αυτά που ζητούν οι υγειονομικοί για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για άρση των αναστολών εργασίας και αύξηση του μισθολογίου των γιατρών και των υγειονομικών», τόνισε ο κ. Καραχρήστος.



Από την πλευρά της η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του σωματείου εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ και μέλος γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο ουσιαστικά ιδιωτικοποιεί την υγεία, την πρωτοβάθμια φροντίδα, ενώ ο ΕΟΠΥΥ γίνεται ασφαλιστική εταιρεία που θα λειτουργεί με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια, δηλαδή βάζοντας πλαφόν ή ακόμη και αποκλείοντας ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένες νόσους. «Ας σκεφτούν ότι όλο αυτό που έχουμε περάσει με την πανδημία που δεν έχει τελειώσει και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει, αν δεν υπήρχε δημόσια υγεία, αν δεν υπήρχαν δημόσια νοσοκομεία, σε τι κατάσταση θα ήταν ο λαός μας. Στην επόμενη πανδημία που εύχομαι να μην υπάρξει, όταν τα νοσοκομεία θα είναι πια και με τη βούλα επιχειρήσεις, ποιοι θα είναι αυτοί που θα πετάγονται έξω και ποιοι αυτοί που τελικά θα νοσηλεύονται. Δεν μας αξίζει αυτή η δημόσια υγεία. Αυτό που λέμε σε όλους είναι να μην σκύψουν το κεφάλι, να μην δεχτούν αυτήν την απαράδεκτη και απάνθρωπη κατάσταση, ότι η υγεία είναι αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα. Η ζωή κανενός δεν παζαρεύεται και η ζωή κανενός δεν μετριέται με το αν έχει να πληρώσει ή όχι», τόνισε.