Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωσε 20.227 μόρια και δεν περνάει Αρχιτεκτονική ΑΠΘ λόγω ΕΒΕ

Διαμαρτυρία παιδιών και γονέων για την ελάχιστη βάση εισαγωγής - Καταγγέλλουν ότι με τη ρύθμισε δεν έμειναν εκτός μόνο μαθητές με χαμηλούς βαθμούς

Σε απόγνωση βρίσκονται περίπου 25.000 μαθητές, το 1/3 εξ αυτών στην Κεντρική Μακεδονία, που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις ωστόσο «κόπηκαν» από τις σχολές τις αρεσκείας τους από την ελάχιστη βάση εισαγωγής που θέσπισε τον περασμένο Φεβρουάριο η κυβέρνηση. Μαθητές που, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες, τελικά εξαιτίας της ρύθμισης μένουν εκτός από τη σχολή της προτίμησής τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μαθήτρια  από τη Θεσσαλονίκη, Αλεξία Μελετζίδου, η οποία έδωσε πανελλήνιες με σκοπό να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Αλεξία παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε 20.227 μόρια, ξεπερνώντας μάλιστα την περυσινή βάση κατά περίπου 2.500 μόρια, δεν μπορεί να περάσει στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ για 0,03. Αναφέρει ότι στη φυσική έγραψε 15,1, στην έκθεση 17,4, μαθηματικά 18 και χημεία 17,2. «Μπορώ να πάω στην αντίστοιχη σχολή των Ιωαννίνων, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνω οικονομικά την οικογένειά μου και μάλιστα χωρίς νόημα εφόσον κάλλιστα θα μπορούσα να έχω περάσει στην πόλη που μένω» αναφέρει η ίδια, στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε σήμερα η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Η Αλεξία επισημαίνει ότι αντίστοιχα «κόπηκαν» και άλλα παιδιά που η ίδια γνωρίζει και ζητά από την κυβέρνηση ή να γίνει ο συντελεστής για τα ειδικά μαθήματα 0,08 ή να μην ισχύσει για φέτος η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα. «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ειδικά φέτος, με όσα ζήσαμε με την καραντίνα και την τηλεεκπαίδευση, ένα τέτοιο μέτρο και μάλιστα όταν το σχέδιο δεν διδάσκεται στο σχολείο» επισημαίνει.



Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρική Μακεδονίας Θανάσης Κοκονάς αναφέρει ότι από την ψήφιση του νόμου είχαν επισημανθεί τα προβλήματα που θα δημιουργούσε σε μαθητές και γονείς ωστόσο όπως τονίζει η κυβέρνηση δεν άκουσε. «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα μαθητών που έχουν γράψει αρκετά ψηλά, να μην μπορούν να εισαχθούν στις σχολές που επιθυμούν. Πρέπει εδώ και τώρα η Κυβέρνηση να ακούσει τους γονείς και να μην εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Με το νόμο δεν έμειναν εκτός μόνο μαθητές που έγραψαν χαμηλά, μένουν μαθητές που έγραψαν πολλά καλά και δεν μπορούν να περάσουν στις σχολές που θέλουν».



Η κ. Άννη Σιαννίδου είναι γονέας που είδε την κόρη της να συγκεντρώνει τα μόρια για τη γυμναστική ακαδημία και μάλιστα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, εντούτοις επειδή δεν πιάνει την ελάχιστη βάση εισαγωγής από τα πρακτικά μαθήματα δεν μπορεί να τη δηλώσει. «Ήταν μια ξαφνική απόφαση και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, με κλειστά σχολεία, φροντιστήρια, γυμναστήρια, αθλητικά στάδια, πισίνες. Παρά λοιπόν τις δυσκολίες, τα παιδιά έγραψαν, πέτυχαν αλλά βλέπουν λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής να αποκλείονται. Η μόνο οδός είναι να δώσουν ξανά πανελλαδικές αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να υποστούν ξανά αυτή τη διαδικασία», επισημαίνει. Ζητά από την κυβέρνηση να καταργηθεί ή τουλάχιστον να ανασταλεί η ελάχιστη βάση για φέτος.