Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δράση δεντροπροστασίας στην Αλεξάνδρου Σβώλου το Σάββατο 28 Μαΐου

Δράσης δεντροπροστασίας στην οδό της Αλεξάνδρου Σβώλου το Σάββατο 28 Μαΐου -Η δράση αποσκοπεί στη μείωση πληθυσμού του σκαθαριού Galerucella luteolla

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία και η Πρωτοβουλία Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος θα πραγματοποιήσουν Δράση δεντροπροστασίας στην οδό της Αλεξάνδρου Σβώλου, το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 στις 10:00, με σημείο συνάντησης το Πάρκο Τσέπης (Ιωάννου Μιχαήλ με Αγαπηνού).

Η δράση αποσκοπεί στη μείωση πληθυσμού του σκαθαριού Galerucella luteolla μέσω της εφαρμογής ειδικής βιολογικής κόλλας με τη μορφή δακτυλίου στον κορμό των φτελιών της οδού.

Η δράση πρόκειται να ξεκινήσει με ενημερωτική συζήτηση σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργεί το σκαθάρι Galerucella luteolla και τους τρόπους αντιμετώπισης που έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα, έπειτα θα δοθούν οδηγίες για την ορθή εφαρμογή του σκευάσματος που θα χρησιμοποιηθεί και τέλος η δράση θα ολοκληρωθεί με την εφαρμογή της κόλλας στο πεδίο.

Για τη συμμετοχή στη δράση θα χρειαστεί να φορέσετε ρούχα εργασίας ή ρούχα που δεν πειράζει να λερωθούν. Συνίσταται οι συμμετέχουντες/ουσες να έχουν μαζί τους ένα μπουκάλι νερό και μερικά ζευγάρια γάντια εργασίας. Η εφαρμογή της κόλλας πρόκειται να γίνει με πινέλο και θα χρησιμοποιηθούν σκάλες όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα οι διοργανωτές της δράσης σε συνεννόηση με τον ερευνητη εντομολόγο κ. Δημήτρη Αβτζή (ΙΔΕ ΕΛΓΟ Δήμητρα) και άλλους ειδικούς συνεργάτες, αναζητούν εναλλακτικές βιολογικές μεθόδους, οι οποίες βάσει της πιο πρόσφατης επιστημονικής βιβλιογραφίας λειτουργούν αποτελεσματικότερα στην καταπολέμηση του εντόμου.

Λίγα λόγια για το έντομο:

Το σκαθάρι Galerucella luteolla είναι ένα φυλλοφάγο έντομο το οποίο ξηραίνει τα φύλλα της φτελιάς, δημιουργώντας κοιλότητες και κενά στο εσωτερικό τους. Το εν λόγω έντομο καταστρέφει το φύλλωμα των φτελιών της περιοχής, στερώντας το οξυγόνο, τη δροσιά και την σκιά από τους περιοίκους, κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, προκαλώντας, έτσι, όχληση, τόσο στους κατοίκους, όσο και στους θαμώνες των τοπικών καταστημάτων, αυξάνοντας τη δυσοσμία, δημιουργώντας εστίες ρύπανσης και στερώντας την αισθητική απόλαυση του ελάχιστου πρασίνου.

Σε περίπτωση βροχής η δράση πρόκειται να μετατεθεί στα επόμενα Σαββατοκύριακα.