Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έρχονται τα ηλεκτρονικά πινάκια για δίκες- Πολίτες θα βλέπουν άμεσα αν έγιναν

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη τη νέα ψηφιακή υπηρεσία που συμβάλλει στην αποφυγή συνωστισμού και ταλαιπωρίας δικηγόρων και πολιτών

Ένα νέο εργαλείο προστίθεται στην φαρέτρα για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης με την επέκταση της υπηρεσίας «Ηλεκτρονικά Πινάκια» και στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Η υπηρεσία είναι ήδη διαθέσιμη στην Αθήνα, ενώ μέσα στον μήνα θα επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε άλλες πόλεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας παρουσίασε σήμερα την εφαρμογή κατά τη διάρκεια επιμορφωτικής ημερίδας για τους δικαστικούς υπαλλήλους της Εφετειακής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης στο Mediterranean Palace Hotel.

Μπαίνοντας κανείς στο dikes.moj.gov.gr και χωρίς να χρειάζεται κωδικούς σύνδεσης, θα έχει πρόσβαση στα «Ηλεκτρονικά Πινάκια», μέσω των οποίων θα μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο τα εκθέματα των δικαστικών υποθέσεων που τον ενδιαφέρουν και την πορεία διεξαγωγής των δικών. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, δικηγόροι, μάρτυρες κτλ θα έχουν άμεση ενημέρωση για το ποιες δίκες του πινακίου έχουν γίνει, ποιες έχουν διακοπή και ποιες έχουν αναβληθεί.

Οι πληροφορίες θα αντλούνται σε πραγματικό χρόνο από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρακτικών Δικαστηρίων και θα έχουν όλοι πρόσβαση από το laptop ή το κινητό τους. Σημειώνεται ότι τα εκθέματα είναι ανωνυμοποιημένα.

Τέλος, η αναζήτηση της δίκης θα γίνεται μέσω αριθμού κτηρίου, αριθμού αίθουσας ή πινακίου.

Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η εφαρμογή «Ηλεκτρονικά Πινάκια» θα επεκταθεί στον Πειραιά και τη Χαλκίδα.

Για εφαρμογή που μας οδηγεί πιο κοντά στο e-justice, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας τονίζοντας ότι η υπηρεσία συμβάλει στην αποφυγή συνωστισμού στις αίθουσες, μιας και οι ενδιαφερόμενοι θα ξέρουν πότε να πάνε στην αίθουσα καθώς και στην ομαλότερη ροή των δικαστηριακών διαδικασιών.

Την ικανοποίησή του για τη νέα εφαρμογή εξέφρασε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης που μίλησε live μέσω zoom.

Οι δύο υπουργοί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά και σε μια ακόμα ηλεκτρονική υπηρεσία που θα είναι σύντομα διαθέσιμη. Πρόκειται για τις... τηλεδίκες, που θα αφορούν την απομακρυσμένη εξέταση μαρτύρων σε διάφορες υποθέσεις, γεγονός που θα κάνει πιο γρήγορη και σύγχρονη τη διαδικασία.

«Ψυχραιμία, σοβαρότητα, αξιοπρέπεια»

Σχολιάζοντας την παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για την υπερβολική δημοσιότητα που παίρνουν δικαστικές υποθέσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως «είναι αδιανόητο να υπάρχει δευτερογενής θυματοποίηση των ανθρώπων που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις», και ζήτησε ψυχραιμία, σοβαρότητα και αξιοπρέπεια από όσους έχουν δημόσιο λόγο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο εθνικό σχέδιο δράσης για κακοποιημένα παιδιά και είπε ότι αυτή η προσπάθεια έχει πολλά επίπεδα. «Η όποια απαράδεκτη συμπεριφορά θα τιμωρείται με τις ύψιστες ποινές και οι θεσμοί θα συμβάλλουν στη ψυχολογική αποκατάσταση των παιδιών», τόνισε.

Τέλος, ερωτώμενος σχετικά, ο υπουργός είπε ότι βρίσκεται σε διαβούλευση η αυστηροποίηση ενός άρθρου του ΚΟΚ για για τις παρασύρσεις πεζών και την εγκατάλειψή τους από οδηγούς.