Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ MINARI ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΗΝ 4Η ΙΟΥΛΙΟΥ

Η ταινία αφορά μια αμερικανοκορεατική τετραμελή οικογένεια που εγκαταλείπει την Καλιφόρνια και κυνηγά το όνειρο της επιτυχίας στο Άρκανσο.

Στον θερινό κινηματογράφο Ελληνίς, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, δόθηκε το χθεσινό ραντεβού για την εκδήλωση που διοργάνωσε το αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης με αφορμή την 4η Ιουλίου. Σ' αυτή τη διαφορετική -λόγω πανδημίας- χρονιά, το αμερικανικό προξενείο επέλεξε να γιορτάσει την εθνική επέτειο των ΗΠΑ με την προβολή της ταινίας Minari που, όπως τόνισε η πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι καλωσορίζοντας τους καλεσμένους, είναι μια ιστορία «για το αμερικανικό όνειρο αλλά και μια ιστορία για την οικογένεια, την αγάπη και τις θυσίες- θέματα που υπερβαίνουν την εθνικότητα και βασίζονται στις κοινές αξίες της ανθρωπότητας».

Η ταινία αφορά μια αμερικανοκορεατική τετραμελή οικογένεια που εγκαταλείπει την Καλιφόρνια και κυνηγά το όνειρο της επιτυχίας στις πεδιάδες του Άρκανσο. Όμως, τα φιλόδοξα σχέδιά της για τη μετατροπή 50 εκταρίων γης σε πλούσια φάρμα με κορεάτικα φρούτα και λαχανικά θα συναντήσουν διαδοχικά εμπόδια κι αναπάντεχες αναποδιές.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο αμερικανικό από τις ταινίες και τίποτα πιο ελληνικό από τον θερινό κινηματογράφο», σημείωσε η Αμερικανίδα πρόξενος στον χαιρετισμό της προς όλους όσοι βρέθηκαν χθες το βράδυ στον θερινό κινηματογράφο Ελληνίς, που «ακουμπά» στον κορμό του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, εκεί που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ελίζαμπεθ Λι, πριν από τρία χρόνια, υπό την καθοδήγηση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ φυτεύτηκαν οι σπόροι που έφεραν -και συνεχίζουν να φέρνουν- αμερικανικές επενδύσεις, όπως αυτές της Pfizer, της Cisco και άλλες στη Θεσσαλονίκη «μια πόλη που έχει πολλά να προσφέρει, ιδιαίτερα στις αμερικανικές επιχειρήσεις στον τεχνολογικό τομέα».

«Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας είναι μια μέρα κατά την οποία γιορτάζουμε όχι μόνο τη γέννηση της Αμερικής από ένα όνειρο, αλλά και την τόλμη των ονείρων», σημείωσε η Αμερικανίδα πρόξενος, επισημαίνοντας ότι οι αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε το αμερικανικό κράτος -οι αρχές της αδελφότητας, της ελευθερίας και της ισότητας- είναι αυτές που μαζί με την αρχή της Δημοκρατίας συνδέουν τις δύο χώρες μας εδώ και 200 χρόνια και μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε από κοινού τη φετινή επέτειο των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση. «Ο Πρόεδρος Μπάντεν στην ομιλία του προς τον ελληνικό λαό τον περασμένο Μάρτιο είπε πως είναι εξαιρετικά υπερήφανος που είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος που θα βοηθήσει να ξεκινήσει η επόμενη περίοδος των 200 χρόνων στενής συνεργασίας και φιλίας», τόνισε η Αμερικανίδα πρόξενος.

Μοιράστηκε δε πτυχές της δικής της οικογενειακής ιστορίας, τις βαθιά τραυματικές εμπειρίες που βίωσαν οι γονείς της ως παιδιά κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κορέα, μεταξύ αυτών και η εξαφάνιση του παππού της, αλλά και το πώς ο πατέρας της, φτάνοντας στο Σαν Φρανσίσκο στα τέλη της δεκαετίας του '60 με 50 δολάρια στην τσέπη και μια υποτροφία για σπουδές κατάφερε όχι μόνο να γίνει Αμερικανός πολίτης, αλλά κι ένας από τους πρώτους κορεατικής καταγωγής διευθυντές τράπεζας στην Αμερική. «Δεν νομίζω να γνωρίζω κανέναν που να αισθάνεται περισσότερο υπερήφανος που είναι Αμερικανός από τον πατέρα μου, ο οποίος πέρασε και σ' εμένα αυτή την αγάπη του για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε -μεταξύ άλλων- η Ελίζαμπεθ Λι.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ