Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας συνταξιούχων - «Τα χρήματα φτάνουν μόλις για 15 ημέρες» (vid)

Οι συνταξιούχοι ζήτησαν άμεση αύξηση των κατώτατων συντάξεων τους στα 650 ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ.

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας πραγματοποίησαν μέλη συνταξιοδοτικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Οι συνταξιούχοι ζήτησαν άμεση αύξηση των κατώτατων συντάξεων τους στα 650 ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στην ενέργεια οι οποίες οφείλονται και στον πόλεμο στην Ουκρανία οδηγούν τους απόμαχους της ζωής στην εξαθλίωση καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους όπως η αγορά τροφίμων και φαρμάκων.

Ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης τόνισε ότι βάση πρόσφατων στοιχείων το 45% των συντάξεων είναι κάτω από τα 500 ευρώ. «Αυτές οι συντάξεις σε προηγούμενη περίοδο δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση του συνταξιούχου και τώρα με αυτά τα χρήματα έρχονται να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης και στα φάρμακα. Ένα μεγάλο κομμάτι των συνταξιούχων που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο θα οδηγηθεί στην απόλυτη εξαθλίωση» επισήμανε.

«Η σύνταξη δεν φτάνει πια παρά μόνο για το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, υπάρχουν συντάξεις των 280, των 300, 350 ευρώ, τι να πληρώσουν πρώτα, το φαγητό, το νοίκι, τα φάρμακα, έχουν φτάσει σε σημείο συνταξιούχοι να καίνε χαρτιά για να ζεσταθούν» σημειώσε στη Voria.gr.

Ο κ. Ρέββας ανέφερε ότι καθημερινά στα γραφεία του σωματείου έρχονται άνθρωποι οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και ζητούν βοήθεια και στήριξη.

Ο Γιώργος Ουζουνίδης, πρόεδρος των συνταξιούχων των ελεύθερων επαγγελματιών υπογράμμισε ότι η ακρίβεια ξεκίνησε πιο μπροστά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την κατάσταση να επιδεινώνεται περεταίρω από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων. Ο ίδιος αναφέρει ότι ένα σημαντικό ποσοστό συνταξιούχων του ΟΑΕΕ παίρνει σύνταξη μόλις 400 ευρώ, η οποία δεν φτάνει ούτε για τα βασικά.

Η κυρία Κατερίνα παίρνει σύνταξη 460 ευρώ από το ΙΚΑ και με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της λέει στη Voria.gr: «Η σύνταξη φτάνει μόλις για 15 ημέρες, για να πληρωθούν οι βασικές υποχρεώσεις, ρεύμα, αέριο και πάλι κάνοντας οικονομία για να μην έρθουν υψηλότεροι λογαριασμοί, και έχω να αγοράζω και φάρμακα για τα προβλήματα υγείας που έχω. Μετά τις 10 ημέρες, τρώω μόνο μακαρόνια, ρύζι και ελιές. Είμαστε άνθρωποι και θέλουμε να ζήσουμε, έχουμε ψυχή», ανέφερε.

«Είμαι μόνη στο σπίτι, ο σύζυγός μου πέθανε, τα παιδιά μου δεν μπορούν να με βοηθήσουν, ούτε εγώ αυτά. Δεν μπορώ να δώσω ούτε χαρτζιλίκι στα εγγόνια μου» λέει με πικρία.

Ο Άκης συνταξιούχους του ΙΚΑ λέει στη Voria.gr: «Δεν μπορώ με τη σύνταξη που παίρνω να αντιμετωπίσω το κύμα της ακρίβειας. Καλύπτω τις 15-20 ημέρες του μήνα και τις υπόλοιπες κάνω αιματηρή οικονομία μέχρι να τελειώσει ο μήνας και να πληρωθώ ξανά. Κάποιοι από εμάς συντηρούμε και τα παιδιά μας που είναι άνεργα αλλά και τα εγγόνια μας που σπουδάζουν».