Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το ρέμα Ξηροπόταμος που έχασε τη ζωή του ο 26χρονος (vids)

Ένα ρέμα που ξεκινά από το Ασβεστοχώρι και καταλήγει στον Δενδροπόταμο χρήζει άμεσης παρέμβασης όπως απέδειξε η χθεσινή νεροποντή.

Το φονικό της πρόσωπο έδειξε χθες το απόγευμα η φύση στην περιοχή της Πολίχνης, αφού τα νερά του Ξηροποτάμου ή ρέματος Ασβεστοχωρίου φούσκωσαν επικίνδυνα από την δυνατή νεροποντή που σημειώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του.

Ένας 26χρονος παρασύρθηκε από το ρέμα ενώ βρισκόταν στο όχημα του στην περιοχή των Βυζαντινών Νερόμυλων για να καταλήξει νεκρός δύο χιλιόμετρα μακρύτερα, κοντά στην οδό Λαγκαδά (δείτε χάρτη).

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είδαν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου.

«Από το απόγευμα και μετά είμαστε με σκούπες και σφουγγαρίστρες. Τα ισόγεια γέμισαν νερά και λάσπες. Κάθε φορά που έχουμε καταιγίδα φοβόμαστε μην πνιγούμε», αναφέρει στην Voria.gr κάτοικος της περιοχής.

Η πίεση από την οικιστική ανάπτυξη

Ο Ξηροπόταμος ή ρέμα Ασβεστοχωρίου, είναι ένας από τους πολλούς χειμάρρους που διαρρέουν μέσα από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Οι πηγές του εντοπίζονται λίγο πιο κάτω από τον Χορτιάτη, περνά από το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο, τους Βυζαντινούς Νερόμυλους, την περιοχή του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου και συνεχίζει μέσα από τον αστικό ιστό στην Πολίχνη για να καταλήξει στον Δενδροπόταμο, περίπου στην οδό Λαγκαδά.

Όπως λέει στην Voria.gr ο διδάκτορας βιολογίας και συγγραφέας του βιβλίου «Η Θεσσαλονίκη των Νερών» Γιώργος Μπλιώνης, «η πίεση που δέχεται η κοίτη του συγκεκριμένου ρέματος από την οικιστική ανάπτυξη είναι ένας από τους λόγους που οδηγεί στο να γίνεται επικίνδυνο όταν φουσκώνει λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που έχουμε από μια καταιγίδα».

Ανάλογα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τον Ξηροπόταμος και πιο πάνω, στην περιοχή των Πεύκων. Πέρυσι, σε μια ανάλογη καταιγίδα, σπίτια που βρισκόνται κοντά στη στροφή Φιλύρου και τις απότομες όχθες του χειμάρρου υπέστησαν ζημιές με ρωγμές σε μπαλκόνια.

Επικίνδυνες οι ιρλανδικές διαβάσεις

Ένα ακόμα αγκάθι όσον αφορά το συγκεκριμένο ρέμα αλλά και τα υπόλοιπα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή είναι οι ιρλανδικές διαβάσεις, οι πρόχειρες διαβάσεις δηλαδή που τοποθετήθηκαν στο παρελθόν σε ρέματα ώστε να μην χρειαστεί να κατασκευαστεί μια πολυέξοδη γέφυρα και να κάνει σχετικά άνετη τη διέλευση από την κοίτη όταν το ρέμα δεν έχει πολύ νερό όπως το καλοκαίρι.

Ωστόσο νεροποντές όπως αυτές σημειώνονται κάθε Ιούνιο, μπορούν να αποβούν μοιραίες για οδηγούς που είναι ανυποψίαστοι και διέρχονται από ρέματα, όπως δυστυχώς συνέβη με τον άτυχο 26χρονο χθες.

Στο ρέμα  του Ξηροποτάμου οι ιρλανδικές διαβάσεις είναι αρκετές, ενώ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης επισήμανε σε χθεσινές δηλώσεις του πως υπάρχει έτοιμη μελέτη όσον αφορά τον εν λόγω χείμαρρο.

Συγκεκριμένα αυτό που προβλέπεται είναι η εμβάθυνση της κοίτης και η οριοθέτησή της ώστε να αποφεύγονται περιστατικά όπως το χθεσινό, ωστόσο σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησης του έργου αναμένεται εδώ και μια πενταετία από το υπουργείο Υποδομών, ώστε να αναλάβει την υλοποίησή του η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.