Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σημαντική μείωση των κλοπών στο κέντρο -Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ

Οι εποχούμενες και πεζές περιπολίες που πραγματοποιούν καθημερινά οι αστυνομικοί έχουν οδηγήσει σε καταστολή πολλών παραβατικών συμπεριφορών.

Σημαντική υποχώρηση των δεικτών εγκληματικότητας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δείχνουν τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Διαβάστε ακόμα: Εγκληματικότητα στην Αριστοτέλους: Το πάρτι κλοπών, οι σκληροί και η γκετοποίηση

Η περιοχή που αφορούν οι δείκτες είναι η ευρύτερη του κέντρου, (Πλατεία Αριστοτέλους, Βλάλη Πλατεία Δικαστηρίων, Ροτόντα), όπου πραγματοποιούνται καθημερινά εποχούμενες και πεζές περιπολίες για την πρόληψη και καταστολή παραβατικών συμπεριφορών, ενώ συμφωνα με την ΕΛΑΣ δημιουργείται και κλίμα ασφαλείας στους πολίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία παρατηρείται:

Μείωση 43,4%  σε περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων, ενώ αντίστοιχα παρουσιάζεται αύξηση στις εξιχνιάσεις ανάλογων περιστατικών.

Μειώθηκαν κατά 12,8% οι κλοπές τροχοφόρων, ενώ το ποσοστό των ανευρεθέντων οχημάτων για το 2021 ανέρχεται σε 60,3%.

Μείωση 37,9% σημειώθηκε σε περιστατικά ληστειών. Αντίστοιχα, εντός του 2021 έχει εξιχνιαστεί ποσοστό 69,5% περιπτώσεων ληστειών και 66,3% για το 2020.

Αναφορικά με περιπτώσεις λαθρεμπορίου παρουσιάστηκε μείωση κατά 44,3%.

Επίσης, σημαντική μείωση 76,9% σημειώθηκε στην κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων, σε περιστατικά πλαστογραφίας 40% και σε διάφορα άλλα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα 19,7%.

Όσον αφορά την πάταξη του φαινομένου της διακίνησης ναρκωτικών, οι αστυνομικοί της Δίωξης συνέλαβαν στο κέντρο το ίδιο χρονικό διάστημα συνολικά 50 άτομα και κατέσχεσαν ποσότητες κοκαΐνης, ηρωίνης, κάνναβης και ναρκωτικών δισκίων.

Από τη ΓΑΔΘ επισημαίνεται πως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει ανάλογες δράσεις και σε άλλες περιοχές του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος.