Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζουν τις φωτιές σε χωράφια και οικόπεδα παρά τα πρόστιμα - Οι λυπητερές

Μπορεί οι θερμοκρασίες να είναι υψηλές και ο κίνδυνος για πυρκαγιά να είναι υψηλός, ωστόσο ορισμένοι φαίνεται να μην καταλαβαίνουν την επικινδυνότητα.

Βροχή πέφτουν και φέτος τα πρόστιμα από τους ανακριτικούς υπαλλήλους της πυροσβεστικής σε πολίτες που επιμένουν όπως φαίνεται να μην τηρούν τους βασικούς κανόνες πυροπροστασίας εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου και να βάζουν φωτιές σε οικόπεδα και χωράφια, με αποτέλεσμα για ένα ακόμα καλοκαίρι ο κίνδυνος μιας μεγάλης πυρκαγιάς να καιροφυλακτεί.

Το επιχειρησιακό σχέδιο των κατά τόπους πυροσβεστικών υπηρεσιών βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Μαΐου όπου και ξεκίνησε επίσημα η αντιπυρική περίοδος.

Αν και μετράμε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, ήδη έχει σημάνει συναγερμός αρκετές φορές στα επιχειρησιακά κέντρα του πυροσβεστικού σώματος σε όλη τη χώρα για την κατάσβεση πυρκαγιών σε δάση και θαμνώδεις εκτάσεις.

Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα με το άναμμα πυρκαγιών από πολίτες με φαιδρή αιτιολόγηση καλά κρατεί.

«Δεν γνώριζα, δεν άκουσα»

Πολύπειρος αξιωματικός της πυροσβεστικής εξηγεί στη Voria.gr ότι στο πέρασμα των χρόνων έχει πετύχει όλες τις πιθανές περιπτώσεις που μπορεί ένα πολίτης να έχει βάλει φωτιά και μετά να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στις αρχές.

«Μπορεί να κληθούμε να επέμβουμε σε μια αγροτική έκταση όπου έχει επεκταθεί φωτιά την οποία άναψε ένας αγρότης για να κάψει αγροτικά υπολείμματα. Αφού θέσουμε υπό έλεγχο την εστία στη συνέχεια οι ανακριτικοί υπάλληλοι θα ρωτήσουν τον υπαίτιο τι συνέβη. Η συνηθέστερη απάντηση είναι ότι δεν γνώριζε πως δεν έπρεπε να πραγματοποιήσει καύση υπολειμμάτων», αναφέρει ο αξιωματικός.

Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η απόθεση κοπριάς σε ανοιχτό χώρο σε αγροτικές περιοχές. Μάλιστα σε μια από αυτές στη δυτική Θεσσαλονίκη παραλίγο να είχε σημειωθεί μεγάλη πυρκαγιά όταν σωρός από κοπριά είχε πάρει φωτιά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

«Το συνηθέστερο είναι πολλοί αγρότες, ειδικά σε δυτικές περιοχές, να αγνοούν τις εκκλήσεις μας και να προχωρούν σε καύση, χωρίς να σκέφτονται τι μπορεί να συμβεί», επισημαίνει.

Μάλιστα οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος στη Θεσσαλονίκη επισημαίνουν ότι ο φόβος για εκδήλωση πυρκαγιών δεν πρέπει να βρίσκεται μόνο στο Σέιχ Σου που είναι μια από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές, αφού υπάρχουν εκατοντάδες δασικές και θαμνώδεις περιοχές στα όρια της περιφερειακής ενότητας.

Στα ίδια επίπεδα τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως τις 9 Ιουνίου στην Κεντρική Μακεδονία αγγίζουν τα 27,  εκ των οποίων τα δύο συνοδεύθηκαν από τη σύλληψη του υπαίτιου.

Την αντίστοιχη περίοδο το 2021 είχαν υπάρξει 30 περιπτώσεις που επενέβησαν οι ανακριτικοί υπάλληλοι, ωστόσο οι συλλήψεις ήταν πολύ περισσότερες, αφού έφτασαν τις έξι.

Φέτος τα 27 περιστατικά τα οποία τιμωρήθηκαν με πρόστιμο για παράβαση της ένατης πυροσβεστικής διάταξης (9/2021) αφορούν στην πλειοψηφία τους τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα στην πολυπληθέστερη περιφερειακή ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας υπήρξαν 12 περιπτώσεις διοικητικών προστίμων.

Στη Χαλκιδική υπήρξαν επτά περιπτώσεις, τρεις στην Πέλλα όπως και στις Σέρρες (με μία σύλληψη), ενώ στην Πιερία υπήρξαν δύο περιπτώσεις (με μια σύλληψη).

Η... λυπητερή

Σύμφωνα με την ένατη πυροσβεστική διάταξη που επικαιροποιήθηκε το 2021, τα πρόστιμα ξεκινούν από 200 ευρώ και μπορούν να φτάσουν έως και 5.000, εφόσον ο υπαίτιος είναι υπότροπος και έχει καταγραφεί ήδη περίπτωση εμπρησμού από αμέλεια.

Ενδεικτικά το πέταγμα αναμμένου τσιγάρου σε ξηρά χόρτα τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ, η καύση σιτοκαλαμιών σε περίοδο με δείκτη υψηλής επικινδυνότητας θα κοστίσει στον υπαίτιο 200 ευρώ, ενώ με 300 ευρώ τιμωρείται η απόθεση εύφλεκτων υλών και απορριμμάτων κοντά σε δασική έκταση (όριο 300 μέτρα).

Η δημιουργία χώρων απόρριψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων, χωρίς τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας, είναι το πιο αλμυρό πρόστιμο, εφόσον ο υπαίτιος το πράττει πρώτη φορά, αφού καλείται να πληρώσει 500 ευρώ.

Από εκεί και πέρα η υποτροπή και το πρόστιμο που επιβάλλεται υπολογίζεται βάσει συντελεστών που αφορούν τον δείκτη επικινδυνότητας, που στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται επί δύο, που είναι ο χαρακτηρισμένος συντελεστής υποτροπής.