Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καμπανάκι για τα ύποπτα μελανώματα - Δωρεάν εξετάσεις στο λιμάνι (vid)

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα πραγματοποιούνται σήμερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Τι δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Με το σύνθημα «Δεν είναι όλοι οι σπίλοι φίλοι μας» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με το νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης του ΓΝΘ Ιπποκράτειου διενεργεί δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα στην Α' προβλήτα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Άτομα που απασχολούνται σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τη θάλασσα, όπως εργαζόμενοι της εστίασης αλλά και στελέχη και ένστολοι του Λιμενικού Σώματος, έφτασαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει στηθεί υπό την αιγίδα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και αναμένουν τη σειρά τους να εξεταστούν.

Ήδη, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, έχουν εντοπιστεί δύο τρία ύποπτα περιστατικά.

Άλλωστε, όπως σημειώνει στέλεχος του Λιμενικού, είναι πολύ σημαντικό που διοργανώνεται μία τέτοια δράση ανοιχτή για όλους καθώς στο παρελθόν όσοι επιθυμούσαν να εξεταστούν, το έκαναν με δική τους πρωτοβουλία.



Στον χώρο υπάρχουν τρεις τέντες, όπου εισέρχονται οι ενδιαφερόμενοι και διενεργούν τον έλεγχό τους από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σημείωσε πως η δράση γίνεται στο λιμάνι, στην καρδιά της πόλης, για τους ανθρώπους που δουλεύουν εδώ, τους λιμενικούς και τους ψαράδες, προκειμένου οι γιατροί από το δερματολογικό νοσοκομείο και οι εθελοντές να ελέγξουν έναν έναν τους πολίτες που το επιθυμούν δωρεάν.

«Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους συμπολίτες μας αυτόν το μήνα, τον Μάιο, να ελεγχθούν για σπίλους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να προλαμβάνουμε και να ελέγχουμε το δέρμα μας, το σώμα μας, να ξέρουμε αν έχουμε αλλοιώσεις και πώς πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο περιφερειάρχης.



Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμετζοπούλου, τόνισε πως «φροντίζουμε πραγματικά με πράξεις για την υγεία των συμπολιτών μας και σήμερα μετά από πρωτοβουλία του Ιπποκρατείου ήρθαμε να ελέγξουμε τους επαγγελματίες που εργάζονται στη θάλασσα, εδώ στον φυσικό τους χώρο», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα επαγρύπνησης "Όλοι οι σπίλοι δεν είναι φίλοι". Ας δούμε ποιοι δεν είναι φίλοι μας και αμέσως μετά με τα εξειδικευμένα ιατρεία που έχουν στηθεί εδώ οι δερματολόγοι μας να μας δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες».

Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Τσαλικάκης, υπογράμμισε πως αυτόν τον μήνα και τον επόμενο υπάρχουν σε εξέλιξη διάφορες δράσεις για την υγεία. «Σκοπός μας ήταν να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να προλάβουμε πράγματα. Η πρόληψη είναι το Α και το Ω», τόνισε.


Ο διοικητής του Ιπποκρατείου, Νίκος Αντωνάκης, είπε πως «είμαστε εδώ και οργανώνουμε μία δράση για τους ανθρώπους που είναι κάτω από τον ήλιο. Θέλουμε να τους ευαισθητοποιήσουμε καθημερινά και να τους ενημερώσουμε ότι υπάρχει στη Θεσσαλονίκη ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά τους».

Τέλος, η αναπληρώτρια διοικήτρια του Ιπποκρατείου με εξειδίκευση στο νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρα Τιτοπούλου, εξήγησε από την πλευρά της πως η εξέταση είναι πάρα πολύ απλή: γίνεται μία δερματοσκόπηση και εντοπίζουμε τους σπίλους για τυχόν βλάβες και μετά γίνεται παραπομπή στο νοσοκομείο.

«Σήμερα είναι εδώ έξι γιατροί και άλλοι δύο βρίσκονται στον λιμένα της Καλαμαριάς. Δεν αφήνουμε τους αλιείς μόνους. Το καλό είναι ότι έρχονται άτομα διαφόρων ηλικιών, από 30 έως 80 για εξετάσεις», σχολίασε.



Ανέφερε, μάλιστα, πως από τις 10 Μαΐου έχουν εξεταστεί 260 άτομα στο νοσοκομείο όπου το 5% έχει βρεθεί κάτι ύποπτο. Σήμερα εδώ από τις 9:00 έχουν βρεθεί 2-3 μικρά μελανώματα. Δεν θέλουμε να φοβηθούμε τον κόσμο όταν προλαμβάνεται ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι πλήρως ιάσιμος», κατέληξε.

Οι εξετάσεις ξεκίνησαν στις 9:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην παραλία Αρετσούς του δήμου Καλαμαριάς από τις 12:30 το μεσημέρι έως τις 03:00 μ.μ., σε πλήρως εξοπλισμένα εξωτερικά κινητά ιατρεία.