Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έκλεψαν όλα τα καλώδια από σχολικό συγκρότημα-Βανδαλισμοί χιλιάδων ευρώ(φωτο)

Καθημερινότητα οι βανδαλισμοί στα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης - Δράστες μέσα σε λίγες ημέρες έκλεψαν σε δύο φάσεις καλώδια 200 μέτρων

Όλες τις καλωδιώσεις ενός μεγάλου σχολικού συγκροτήματος, που στεγάζει πέντε σχολεία στην περιοχή του παλιού σταθμού, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, έκλεψαν άγνωστοι δράστες σε δύο φάσεις μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Οι δράστες αφαίρεσαν συνολικά 200 μέτρα καλώδια ρεύματος, τηλεφωνίας και διαδικτύου, προκαλώντας φθορές που εκτιμώνται μεταξύ 8.000 με 10.000 ευρώ. Το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται στην οδό Κώττα Ρούλια και στεγάζει συγκεκριμένα το 30ο Γυμνάσιο, το 64ο δημοτικό, το 95ο νηπιαγωγείο καθώς και το 4ο Ειδικό Δημοτικό και το Ειδικό Νηπιαγωγείο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, αρχικά άγνωστοι μπήκαν στον χώρο την περασμένη Πέμπτη – ξημερώματα Παρασκευής και έκλεψαν καλώδια από τα ρολόγια τα οποία βρίσκονταν σε χώρο του συγκροτήματος. Η κλοπή έγινε αντιληπτή την επόμενη μέρα από τον φύλακα του σχολείου ο οποίος ενημέρωσε τον διευθυντή του δημοτικού.

Για το συμβάν ενημερώθηκε άμεσα και η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου, με εντολή της οποίας έσπευσε στον χώρο συνεργείο του δήμου με ηλεκτρολόγο, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να προχωρήσει στην αποκατάσταση των φθορών. «Άμεσα ξεκινήσαμε τις εργασίες ώστε να μην υπάρξει κάποιος κίνδυνος μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι εργασίες θα ολοκληρώνονταν τη Δευτέρα καθώς οι ζημιές ήταν μεγάλες», ανέφερε στη Voria.gr η κ. Κοσμοπούλου.

Παράλληλα, η κ. Κοσμοπούλου, δεδομένου ότι μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο, είχε επικοινωνία με το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, ζητώντας να υπάρχουν αυξημένες περιπολίες στο σχολικό συγκρότημα προκειμένου να προφυλαχθεί το κτήριο. «Δεν ξέρω τι παρεμβάσεις έγιναν από την αστυνομία. Τη Δευτέρα πάντως ολοκληρώθηκε η καταστροφή καθώς μπήκαν εκ νέου δράστες μέσα στο σχολικό συγκρότημα», τόνισε.

Έτσι, άγνωστοι εντός του Σαββατοκύριακου εισέβαλαν ξανά στο σχολικό συγκρότημα, αφαιρώντας πλέον όλες τις καλωδιώσεις από τα πέντε σχολεία, ακόμα και από το αλεξικέραυνο. «Η ζημιά είναι πολλή μεγάλη, εκτιμάται σε 8.000 με 10.000 αλλά μπορεί και να ξεπεράσει αυτό το ποσό», σημειώνει.

Η κ. Κοσμοπούλου είχε χθες επικοινωνία με τον Διευθυντή της Αστυνομίας για το απαράδεκτο περιστατικό, ενώ στο σχολικό συγκρότημα μετέβησαν και αστυνομικοί της σήμανσης. Οι διευθυντές από την πλευρά τους κατέθεσαν μήνυση κατ΄αγνώστων.

«Ο Διευθυντής της Αστυνομίας με διαβεβαίωσε ότι δόθηκε εντολή να περιπολούν τα περιπολικά ώστε πλέον να προφυλαχθεί το εσωτερικό του σχολείου», τόνισε η αντιδήμαρχος Παιδείας. Στο σχολείο σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου πρόκειται να τοποθετηθεί εκ νέου συναγερμός ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης.

Καθημερινότητα οι βανδαλισμοί στα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης

Τα περιστατικά βανδαλισμών στα σχολεία προκαλούν πονοκέφαλο στη δημοτική αρχή. Σύμφωνα την κ. Κοσμοπούλου, σχεδόν καθημερινά άγνωστοι μπαίνουν μέσα σε σχολικά κτήρια και προκαλούν καταστροφές.

Τα πιο σοβαρά περιστατικά έχουν προκληθεί στο παραπάνω σχολικό συγκρότημα, στον Ευκλείδη τον χειμώνα όπου τα παιδιά δεν έκαναν για πέντε μέρες μάθημα αλλά και σε σχολείο στην Κλεάνθους. «Όλα αυτά είναι τεράστιο κόστος για τον δήμο. Ξοδεύουμε χρήματα για καταστροφές που προκαλούν άγνωστοι στους χώρους των σχολείων», υπογράμμισε.