Skip to main content

Σακελλαροπούλου: Θαυμασμός για την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης

Επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη.

Η κ. Σακελλαροπούλου κατέφθασε λίγα λεπτά μετά τις 18:00 στο Εβραϊκό Μουσείο και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους του.

«Η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης μας γεμίζει θαυμασμό και συνάμα κεντρίζει τη συνείδησή μας και μας καλεί σε εγρήγορση», τόνισε σε δήλωσή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την επίσκεψή της στο Εβραϊκό Μουσείο.

«Συγκίνηση, σεβασμός, θλίψη, ίσως και κάποια ντροπή: μ’ αυτά τα αισθήματα ακολούθησα τα ίχνη της υπερδισχιλιετούς παρουσίας των εβραίων στη Θεσσαλονίκη, μ’ αυτά τα αισθήματα περιηγήθηκα στην ιστορία μιας κοινότητας που πλούτισε την πόλη με τον πολιτισμό, τη δημιουργικότητα, το επιχειρηματικό δαιμόνιο, τη ζωντάνια της, αλλά δοκιμάστηκε σκληρά στον εικοστό αιώνα με αποκορύφωμα τον σχεδόν ολοσχερή αφανισμό της στα ναζιστικά στρατόπεδα. Καθώς περιπλανιόμουν στις αίθουσες, επανέρχονταν στο νου μου οι στίχοι της Ζωής Καρέλλη, της σπουδαίας θεσσαλονικιάς ποιήτριας: «Του Ισραήλ η φυλή με την σιωπηλήν αντοχή άκαμπτη μυστική δύναμη, απαντοχή/ υπάρχει καρτερική και ανένδοτη». Η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που ξετυλίγεται τόσο συναρπαστικά στις αίθουσες του Μουσείου, μας γεμίζει θαυμασμό, και συνάμα κεντρίζει τη συνείδησή μας και μας καλεί σε εγρήγορση», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Το γεύμα της Προέδρου με Ζέρβα και Τζιτζικώστα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγο πριν τις 19:00 αποχώρησε από το Εβραϊκό Μουσείο, ενώ παράλληλα χαιρέτησε με ένα νεύμα τους εκπροσώπους του Τύπου.

O πρόεδρος της Ισραηλίτικης κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ μίλησε μετά το πέρας της επίσκεψης της κ. Σακελλαροπούλου και ανέφερε πως «η ξενάγηση κράτησε 45΄ λεπτά. Κατάλαβα πως είναι μία Πρόεδρος που αγκαλιάζει όλους, αναγνωρίζει την ιστορία των Εβραίων και θέλω να αναφέρω πως με τέτοια πρόεδρο, οι Εβραίοι είμαστε περήφανοι».

Στην συνέχεια τόνισε τα αναμνηστικά που έδωσε στην ΠτΔ, λέγοντας πως «πήρε μια μενορά, και τρεις τόμους βιβλία που έχουν αξία καθώς γράφτηκαν μετά την επιστροφή από τη Γερμανία. Τα δώσαμε ως ενθύμιο της επίσκεψης. Η Πρόεδρος έχει μια ζέστη, μια αγάπη, καταλαβαίνει αυτό που πέρασαν οι Έλληνες Εβραίοι στην κατοχή».