Skip to main content

Τι να περιμένουν οι επιχειρηματίες από τη συμμετοχή της Ινδίας στη ΔΕΘ

H Ινδία αναζητά πύλη για τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προοπτική στην οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει ρόλο.

του Γιώργου Δώρα

Πριν από μερικά χρόνια σε μια επιχειρηματική συντροφιά, κάπου στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, ένας πολυταξιδεμένος λόγω εξαγωγικής δραστηριότητας άνθρωπος, υποστήριζε πως απ’ όλα τα μέρη του κόσμου που έχει επισκεφθεί και μιλήσει για δουλειές –πρακτικά ολόκληρος ο πλανήτης- το πραγματικά διαφορετικό μέρος ήταν η Ινδία. Όπως έλεγε σε έναν παγκοσμιοποιημένο λόγω του CNN και του δυτικού τρόπου ζωής πλανήτη, στην Ινδία είχε αισθανθεί διαφορετικά. Ο ίδιος απέδιδε τη διαφορά στη νοοτροπία των Ινδών, πολλοί από τους οποίους μέσα στη φτώχια και την ανέχεια τους ασπάζονται την άποψη ότι η ζωή με τις δυσκολίες της συνιστά στην πραγματικότητα τιμωρία, επειδή σε μια άλλη ζωή, σε μια άλλη διάσταση, σε ένα άλλο σώμα δεν υπήρξαν καλοί, επομένως δεν ήταν αρεστοί στο Θεό. Έτσι πιστεύουν ότι μπορούν μελλοντικά να αποφύγουν την τιμωρία, εάν προσπαθήσουν να είναι καλοί άνθρωποι, ώστε ο Θεός μετά θάνατον να μην τους επαναφέρει  στη ζωή.

Σε κάθε περίπτωση η Ινδία αποτελεί μια ιδιαίτερη χώρα. Ταυτόχρονα είναι μια αγορά που λόγω μεγέθους και νοοτροπίας είναι πολύ δύσκολη για να κάνει δουλειές οποιοσδήποτε δυτικός, πολύ περισσότερο οι Έλληνες. Με αυτά τα δεδομένα το γεγονός ότι στη φετινή, 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία η Ινδία είναι τιμώμενη χώρα, προσδίδει στη διοργάνωση ξεχωριστό ενδιαφέρον και ταυτόχρονα έναν εξωτισμό που έρχεται από περασμένους αιώνες. Διότι μπορεί το σύνθημα που αναγράφεται στις σχετικές αναρτήσεις της ΔΕΘ – Helexpo να είναι «New India», κάτι που σημαίνει «σύγχρονη Ινδία» και προϊδεάζει για τη σημασία που αποδίδουν οι Ινδοί στον 21ο αιώνα, αλλά η παράδοση και η ιστορία δεν μπορούν στην περίπτωσή τους να ξεπεραστούν. Και μόνο το γεγονός ότι στην επίσημη συμμετοχή της Ινδίας στην 84η ΔΕΘ θα υπάρχει έντονο άρωμα Bollywood –η δυναμική κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας- αποτελεί εγγύηση ότι πέρα από τα σύγχρονα επιτεύγματα και την σημερινή επιχειρηματικότητα, η εξωτική ατμόσφαιρα θα είναι παρούσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης της ΔΕΘ – Helexpo η επίσημη ινδική συμμετοχή θα παρουσιαστεί στο περίπτερο 13, εκεί όπου πέρσι βρισκόταν το αμερικάνικο περίπτερο, μιας και οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2018. Με μια διαφορά καθόλου αμελητέα. Η ινδική συμμετοχή θα αναπτυχθεί σε 3.000 τετρ. μέτρα, δηλαδή στο 50% του περιπτέρου 13, το οποίο καταλάμβαναν εξ’ ολοκλήρου οι Αμερικάνοι. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει αρκετούς τομείς, από τη φαρμακευτική βιομηχανία και τις νέες τεχνολογίες –πληροφορική, αεροδιαστημική κ.λπ.-, μέχρι τα υφαντουργικά προϊόντα, στα οποία η Ινδία έχει μεγάλη παράδοση. Ποιος στην Ελλάδα άνω των 50 ετών δεν θυμάται τα ανέμελα ινδικά φορέματα και τα ασορτί ταγάρια, με τα οποία κυκλοφορούσαν οι φοιτήτριες σε όλο τον κόσμο –και στην Ελλάδα- τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980; Έτσι στο περίπτερο 13 αναμένεται να υπάρξει μια «μικτή, αλλά νόμιμη» ατμόσφαιρα, στην οποία το παρόν και το μέλλον θα «αγκαλιάζουν» στοργικά το παρελθόν. Τη συμμετοχή οργανώνει ο ITPO (India Trade Promotion Organisation), o δημόσιος φορέας προώθησης των εμπορικών συναλλαγών της χώρας, ο οποίος ανήκει στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Άλλωστε είναι πιθανόν της ινδικής αποστολής να ηγηθεί ο υπουργός Εμπορίου, ενώ έχουν δηλώσει συμμετοχή τα επιμελητήρια της Βομβάης, αλλά και της πολιτείας Καρνάτακα, στην οποία έχουν  εγκαταστάσεις πολλές πολυεθνικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην πληροφορική και γενικότερα στις νέες τεχνολογίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο η Ινδία αναζητά πύλη για τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προοπτική στην οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει ρόλο. Όπως επίσης, σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, οι νεότερες γενιές των Ινδών ταξιδεύουν αρκετά έξω από τη χώρα τους και η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελεί προορισμό τους, τόσο λόγω ιστορίας, όσο και λόγω φυσικού κάλους. Το κυριότερο, όμως, που οι Έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν από την επίσημη ινδική συμμετοχή στη ΔΕΘ είναι η ανίχνευση από πρώτο χέρι της νοοτροπίας των Ινδών συναδέλφων τους. Όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι στη αγορά γνωρίζουν σπανίως γίνονται δουλειές όταν δεν υπάρχουν κοινοί κώδικες επικοινωνίας.