Skip to main content

Το 2022 η σύμβαση για το φράγμα Χαβρία, το 2025 η λύση στο πρόβλημα ύδρευσης στη Χαλκιδική

Τρία εταιρικά σχήματα στη δεύτερη φάση του έργου, που είναι το πρώτο φράγμα το οποίο θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα.

Στην τελική του ευθεία μπαίνει το μεγάλο έργο του φράγματος του Χαβρία στη Χαλκιδική, καθώς αναμένεται να συμβασιοποιηθεί μέσα στο 2022 και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, «το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική, προϋπολογισμού 86 εκ. ευρώ, περνάει πλέον στη Β' Φάση και θα συμβασιοποιηθεί μέσα στο 2022. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθώς είναι το πρώτο φράγμα που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, σύμφωνα με τη δέσμευσή μας να αξιοποιήσουμε, χωρίς δογματισμούς, τα εργαλεία που μας δίνονται. Επίσης, το φράγμα Χαβρία συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα έργων ΣΔΙΤ του Υπουργείου μας που βρίσκονται σε διαδικασία διαγωνισμού, συνολικού προϋπολογισμού 1,73 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πετυχαίνουμε στην πράξη τη μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη αλλά και την επίλυση σημαντικών, τοπικών προβλημάτων καθώς το έργο θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες του 33% των συνολικών αναγκών της Χαλκιδικής».



Το σημαντικό και πολυαναμενόμενο στη Χαλκιδική φράγμα έχει τρεις υποψήφιους αναδόχους στη δεύτερη φάση που τρέχει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, με τη σύμβαση με τον ανάδοχο να υπογράφεται εντός του επόμενου έτους.

Τα τρία σχήματα οικονομικών φορέων που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση είναι:

1. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Τ.Ε.ΧΡΟΝΙΑ.Δ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ.

2. ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΙΝΤΡΑΚΑΤ -SUEZ EAU FRANCE S.A.S- ΕΥΑΘ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.

3. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

Το έργο, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνολικού αναγκών της Χαλκιδικής, δηλαδή το ένα τρίτο του νομού.

Πιο συγκεκριμένα αφορά στην ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμυλίας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.

Ο χρόνος κατασκευής του έργου θα διαρκέσει τρία έτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025, λύνοντας μεγάλο μέρος των υδρευτικών αναγκών της Χαλκιδικής ειδικά κατά τους θερινούς τουριστικούς μήνες.