Skip to main content

Τον Φεβρουάριο απομακρύνουν τα φυτοφάρμακα από τη Σταυρούπολη

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της Περιφέρειας για τη διαχείριση των πέντε τόνων φυτοφαρμάκων και από τον επόμενο μήνα αρχίζει η επιχείρηση απομάκρυνσης

Μέσα στον επόμενο μήνα θα αρχίσει η επιχείρηση απομάκρυνσης και καταστροφής των πέντε τόνων επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, που βρίσκονται επί περίπου 15 χρόνια στην καπναποθήκη της Σταυρούπολης.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, τον Φεβρουάριο αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία απομάκρυνσης από το κτήριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, μόλις υπογράψει ο ανάδοχος του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε τη σχετική σύμβαση.

Τα φυτοφάρμακα παραμένουν στο συγκεκριμένο κτήριο, που... κληρονόμησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αργότερα από την πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης, παρά τις συνεχείς προσπάθειες να απομακρυνθούν με ασφαλή τρόπο και να καταστραφούν.

Τα φυτοφάρμακα βρίσκονται στον τέταρτο όροφο του κτηρίου επί της Σοφοκλέους 34 στη Σταυρούπολη. Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει προηγηθεί τα προς απομάκρυνση υλικά είναι σε 403 μεταλλικά δοχεία με σακίδια φωσφορούχου αργιλίου, 188 χαλύβδινες φιάλες κενές και με περιεχόμενο υγροποιημένο αέριο υπό πίεση Βρωμιούχο Μεθύλιο, επτά πλαστικά δοχεία κενά και με περιεχόμενο 2,2-dichlorovinyl dimethyl phosphate (DDVP, diclorvos) και δύο μεταλλικά δοχεία κενά με πυρεθρίνη. Την καταστροφή τους έπρεπε να έχει κάνει ο πρώην Εθνικός Οργανισμός Καπνού, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, οπότε η Περιφέρεια κληρονόμησε εκτός από την καπναποθήκη και το πρόβλημα...

Όπως είπε ο κ. Γιουτίκας, ο προηγούμενος διαγωνισμός ναυάγησε, πλην όμως επαναπροκηρύχθηκε, καθώς η Περιφέρεια έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το θέμα.

«Τα φυτοφάρμακα θα απομακρυνθούν με ασφάλεια, όπως πρέπει, από εταιρεία που διαχειρίζεται τέτοιου είδους απόβλητα, από ένα κτήριο που βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή στη δυτική Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Γιουτίκας. Ο ανάδοχος προβλέπεται να υλοποιήσει τη συλλογή, συσκευασία, σήμανση, μεταφορά και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων και την έκδοση Πιστοποιητικού Παραλαβής και Ορθολογικής Διαχείρισης.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε ματαιωθεί πέρσι τον Μάρτιο, επειδή οι εταιρίες που υπέβαλαν προσφορές για τη διαχείριση των φυτοφαρμάκων είχαν φακέλους με ελλιπή στοιχεία.

Η οικονομική επιτροπή αποφάσισε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ο οποίος τελεσφόρησε.

Φωτογραφία αρχείου