Skip to main content

Τζιτζικώστας για κράτηση στη Σμύρνη: Μιλάνε για τεχνικό λάθος, αλλά εγώ θα το πω τεχνητό

«Στην αποστολή εκπροσωπούσα οποιονδήποτε Έλληνα και δεν θα δεχτώ καμία προσβολή σε βάρος κανενός Έλληνα», είπε ο περιφερειάρχης.

Για την απαράδεκτη κράτησή του στο λιμάνι της Σμύρνης όπου του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία, χωρίς μάλιστα να υπάρχει οποιαδήποτε σοβαρή επίσημη εξήγηση, το περασμένο Σάββατο, μίλησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο ίδιος περιέγραψε στον ΣΚΑΪ το πώς του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα αλλά και πώς κρατήθηκε για περίπου επτά ώρες χωρίς να του δοθεί κάποια ιδιαίτερη εξήγηση.

«Δεν υπήρχε πιθανότητα όμως να μείνω εκεί, ακόμα και όταν ήρθη η απαγόρευση. Όταν βρισκόμαστε σε αποστολή στο εξωτερικό εκπροσωπούμε όχι τον εαυτό μας αλλά οποιονδήποτε Έλληνα και δεν θα δεχτώ καμία προσβολή σε βάρος κανενός Έλληνα», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

«Στην αρχή, όταν φτάσαμε και χτύπησαν το όνομά μου στον υπολογιστή οι αστυνομικοί της τουρκικής αστυνομίας δημιουργήθηκε μία αναστάτωση, άρχισαν να μιλάνε τουρκικά και να κάνουν τηλεφωνήματα. Ρώτησα τους υπεύθυνους και ενώ είπαν στην αρχή ότι όλα θα λυθούν, με οδήγησαν σε ένα δωμάτιο, σε ένα γραφείο,και με κράτησε η τουρκική αστυνομία στο λιμάνι της Σμύρνης. Οι άνθρωποι από τον δήμο βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση, δεν υπάρχει αμφιβολία. Μου υπέδειξαν ένα γραφείο όπου και πήγα και συνεχώς ήταν μαζί μου η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, την οποία θέλω να ευχαριστήσω. Επέμεινα πολύ να δοθούν εξηγήσεις, κάτι που δεν συνέβη», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Εδώ και έναν χρόνο ο δήμος της Σμύρνης μάς προσκάλεσε με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα να προεδρεύσω στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση. Δεν είναι μία διοργάνωση ενός δήμου αλλά ενός επίσημου ευρωπαϊκού θεσμού», πρόσθεσε.

«Άμεσα επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό, με τον ΥΠΕΞ αλλά και με την πρεσβεία, και περίμενα περίπου επτά ώρες μην έχοντας τρόπο να επιστρέψω μιας και το επόμενο πλοίο αναχωρούσε σε 24 ώρες ενώ και η αεροπορική διασύνδεση δεν βοηθούσε λόγω της χαμηλής κίνησης του αεροδρομίου της Σμύρνης όταν με ενημέρωσαν ότι άρθηκε η απαγόρευση», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης. «Δεν υπήρχε καμία απαγόρευση στο πρόσωπό μου, είναι αστείες αυτές οι δικαιολογίες και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει κανένα λάθος ή συνωνυμία. Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και δεν πείθουν κανέναν. Μιλάνε για τεχνικό λάθος αλλά εγώ θα πω ότι το λάθος ήταν τεχνητό. Αυτήν τη φορά το προσωποποίησαν σε ένα άτομο που ταξίδευε με την ευρωπαϊκή του ιδιότητα, είναι απαράδεκτο», σημείωσε ενώ έκανε λόγο για ένα βαθύ κράτος που έχει ισχυροποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχει διολίσθηση στα άκρα της Τουρκίας, φοβάμαι είναι χωρίς επιστροφή αυτός ο δρόμος, δρόμος που βαθαίνει τα χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ».

Ο περιφερειάρχης κατέληξε σχολιάζοντας τα τουρκικά δημοσιεύματα που τον στοχοποιούν λέγοντας πως «μία χώρα όπως η Τουρκία η οποία έχει χρησιμοποιήσει την προβοκάτσια είναι αστείο να με χαρακτηρίζει ως προβοκάτορα».