Skip to main content

Τζιτζικώστας: Ενδεχομένως να αλλάξει το ωράριο πρόσβασης στην Παραλία

Ο περιφερειάρχης τόνισε πως οι πολίτες που δεν τηρούσαν τα μέτρα αποτελούσαν μειοψηφία και υπογράμμισε πως αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Θεσσαλονίκη.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν την Κυριακή από τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε πως το μήκος και το πλάτος της παραλίας είναι ενδεικτικό της εικόνας λέγοντας πως «και λίγος κόσμος να υπάρχει φαίνεται πολύς». Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η εικόνα της μειοψηφίας ατόμων που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την κατάσταση δεν παρουσιάζεται μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη τη χώρα. «Δυστυχώς οι εικόνες αυτές είναι σε όλη την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «έχουμε την υποχρέωση όταν βλέπουμε ότι δεν τηρούνται τα μέτρα να παρεμβαίνουμε».

Επεσήμανε ακόμη πως τα μέτρα δεν είναι τιμωρητικού χαρακτήρα αλλά λαμβάνονται προληπτικά, προκειμένου να πειθαρχήσουν και οι λίγοι πολίτες που δεν τα ακολουθούν. «Δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους να χαλάσουν τη σημαντική προσπάθεια που κάνουν οι πολλοί» είπε ο κ. Τζιτζικώστας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τις προσεχείς ημέρες να αλλάξει το ωράριο πρόσβασης στη Νέα Παραλία. «Θα δούμε ενδεχομένως κάποιες αλλαγές στο ωράριο τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα έτσι ώστε, τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας, να μπορούν οι πολίτες να κάνουν μία βόλτα, ένα περπάτημα ή την άσκησή τους». Παράλληλα, τόνισε πως εχθές η παλιά παραλία που παρέμεινε ανοιχτή ήταν άδεια και εξέφρασε την ελπίδα του πως και οι πολίτες που δεν εφάρμοζαν τα μέτρα, θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται «την σημαντικότητα και την κρισιμότητα των στιγμών».

Αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα σημείωσε πως η Ελλάδα και η Κεντρική Μακεδονία έχουν λίγα κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό αλλά και σε σχέση με άλλες χώρες, κάτι όμως που «δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε γιατί η πανδημία μπορεί να επεκταθεί». «Η πολιτεία παίρνει μέτρα ανάλογα με το πόσο ανταποκρίνονται οι πολίτες. Οι Έλληνες έχουν δείξει τεράστια πειθαρχία γι αυτό καταφέραμε σαν χώρα να παραμείνουμε σε χαμηλούς αριθμούς» ανέφερε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Δεν ισχύει ότι είναι απείθαρχοι οι Θεσσαλονικείς. Έχουμε πολύ χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο και βάσει του πληθυσμού μας».

Για την Καστοριά και την Ξάνθη που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό λόγω των αυξημένων κρουσμάτων και των περιοχών που έχουν τεθεί σε καραντίνα ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως η δυτική Μακεδονία έχει χτυπηθεί πολύ, ωστόσο επικρότησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της Πολιτικής Προστασίας που, όπως είπε, «κινούνται σε σωστή κατεύθυνση».

Τέλος, αναφερόμενος στις ενέργειες της ΕΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, ο περιφερειάρχης και πρόεδρος των Περιφερειακών Ενώσεων της ΕΕ,  δήλωσε πως δεν είναι ευχαριστημένος, καθώς «δείχνει ότι για ακόμη μία φορά δεν μπορεί να λειτουργήσει με αλληλεγγύη». « Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναπτύξει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για τον κορωνοϊό» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και εκτίμησε: «Αν η ΕΕ δεν αλλάξει στάση σύντομα, δεν αποφασίσει να εφαρμόσει αλληλεγγύη στην πράξη, δεν αποφασίσει να αποδεσμεύσει κονδύλια, φοβάμαι ότι το μέλλον της ίδιας της ΕΕ θα είναι ζοφερό».