Skip to main content

Βενιζέλος στο Money Show: Κάνουμε μια αποσπασματική συζήτηση με την Τουρκία – Χρειάζεται άλλου είδους πολιτικός λόγος

«Δεν θα επανέλθω στην πολιτική», είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε εκδήλωση του 32ου Money Show – H ομιλία του αφορούσε την προστασία του εθνικού κράτους

Η πανδημία του κορωνοϊού, η ενεργειακή κρίση και η διάσπαση των εφοδιαστικών αλυσίδων, θέτουν υπό αμφισβήτηση της έννοια της παγκοσμιοποίησης, δήλωσε από το βήμα του 32ου Money Show ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που είχε τίτλο «Η προστασία της κυριαρχίας του εθνικού κράτους στην εποχή της παγκοσμιοποίησης – Η περίπτωση της Ελλάδας».

Συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη, ο κ. Βενιζέλος έκανε μια ιστορική αναδρομή για τη δημιουργία των εθνικών κρατών εντός των ευρωπαϊκών ορίων, ήδη από τον 11ο αιώνα, ενώ στο τέλος δέχτηκε ερώτηση για το αν θα επιστρέψει στην πολιτική και ήταν κατηγορηματικός.
«Δεν θα επανέλθω στην πολιτική, πολιτική είναι και αυτό που κάνουμε τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Βενιζέλος είπε ότι εδώ και χρόνια δεν έχουμε επανέλθει στις διερευνητικές επαφές και σημείωσε ότι η εθνική στρατηγική από τη Μεταπολίτευση και μετά, την οποία ο ίδιος αποκαλεί «στρατηγική Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου», έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Στα θετικά ενέταξε το ότι δεν έχει γίνει πολεμική σύγκρουση, στα αρνητικά ωστόσο ότι δεν έχουν λυθεί μια σειρά από ζητήματα, όπως λ.χ. η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου.  «Κάνουμε αποσπασματική συζήτηση με την Τουρκία. Χρειάζεται άλλου είδους πολιτικός λόγος», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η προμήθεια των F-35 από την Ελλάδα και των F-16 από την Τουρκία θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
«Η Ελλάδα έχει ένα μέτωπο, νιώθει την απειλή από τη γείτονα, η Τουρκία όμως έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά και το μικρότερο πρόβλημά της είναι το Αιγαίο και η νοτιοανατολική Μεσόγειος», σημείωσε.

Μιλώντας για την παγκόσμια πολιτική σκηνή ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε μια σειρά ζητημάτων που την απασχολούν όπως είναι η αμφισβήτηση της δεδομένης κυριαρχίας των ΗΠΑ, «το τι θα γίνει με την Κίνα, ή το πού θα γείρει η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, η Ινδία», δηλαδή εάν ο ασιατικός γίγαντας θα συνταχθεί με τις επιταγές του δυτικού κόσμου, ενώ αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα με χαρακτηριστικότερο αυτό της διέλευσης της Ερυθράς Θάλασσας.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε ότι αυτός αποτελεί «ένα κατάλοιπο της σχέσης ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης», αλλά και των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας και Δύσης-Ρωσίας γενικότερα.

Όσον αφορά στα σενάρια αυτονόμησης της Ευρώπης ο κ. Βενιζέλος είπε πως κάτι τέτοιο δεν δύναται να συμβεί, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν πολεμικά αμυντικά συστήματα.  

«Η διαφορά με τους υπόλοιπους πόλους σε σχέση με τα πυρηνικά εργοστάσια είναι χαώδης, άρα δεν υπάρχει αντιπυραυλική ασπίδα», τόνισε συγκεκριμένα και συμπλήρωσε πως η Ρωσία διαθέτει 5.889 πυρηνικές κεφαλές, οι ΗΠΑ 3708 και η Ευρώπη μόλις 545, που προέρχονται από το άθροισμα των 225 βρετανικών και των 290 γαλλικών κεφαλών.
Είπε ακόμη ότι πυρηνικά όπλα υπάρχουν στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Τουρκία -στο Ιντσιρλίκ έχουν αποθηκεύσει οι Αμερικανοί-, αλλά όχι πια στην Ελλάδα.

Υποστήριξε τον ρόλο του ΝΑΤΟ λέγοντας ότι αποτελεί «όχημα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» και ότι η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να διατηρήσει την ισχύ της Συμμαχίας, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαλυθεί, ακόμη και η Ευρωζώνη μπορεί να διαλυθεί, την απάντηση όμως στο ερώτημα θα δώσουν οι εξελίξεις στη Γερμανία».