Skip to main content

Δεν προκαλεί η παρέλαση του Thessaloniki Pride-Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις

Αύξηση καταγράφουν οι καταγγελίες για επιθέσεις σε άτομα της LGBTI κοινότητας. Ξεκινά από σήμερα το 4ημερο φεστιβάλ Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη

Με φόντο τη δολοφονία στο Ορλάντο και χωρίς ιδιαίτερες φέτος αντιδράσεις ξεκινούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι τετραήμερες εκδηλώσεις του 5ου Thessaloniki Pride και οι οποίες κορυφώνονται το Σάββατο με τη μεγάλη Παρέλαση Υπερηφάνειας.

Το 5ο Pride, με κεντρικό σύνθημα «Αγαπάτε αλλήλους» είναι το πρώτο που πραγματοποιείται στη μετά Συμφώνου Συμβίωσης εποχή και είναι αφιερωμένο στην καταπολέμιση της ρητορικής μίσους. «Με το φετινό σύνθημα θέλουμε να δείξουμε πως η LGBTI κοινότητα στο μίσος στο οποίο δέχεται θα απαντά με αγάπη» υπογράμμισε ο Θάνος Βλαχογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου του 5ου Thessaloniki Pride.  Σχολιάζοντας τα περί πρόκλησης κατά την παρέλαση, τόνισε ότι «το Pride έρχεται να δείξει αυτό ακριβώς ότι δεν τα άτομα αυτά δεν προκαλούν και πως απλά είναι έτσι».

Ο πρόεδρος της «Σύμπραξης Κατά της Ομοφυλοφοβίας» Νίκος Χατζητρύφων έκανε λόγο για ποσοτική αλλά και ποιοτική ανάπτυξη του Pride και κάλεσε τους πολίτες να βρεθούν στις εκδηλώσεις. Εκτιμάται ότι και φέτος χιλιάδες θα είναι ο κόσμος που θα συμμετάσχει στο 5ου Pride, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες. Από την πλευρά της η Άννα Απέργη από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών ευχήθηκε την επόμενη χρονιά το Pride να γιορτάζεται να τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλων.

Φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκη δε στήριξε οικονομικά το Thessaloniki Pride, ωστόσο, βοήθηκε υλικά, ενώ συνεχίζει να αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις. «Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται και αγκαλιάζει τον καθένα, απ΄ όπου και αν προέχεται. Γι΄ αυτό είναι πόλη ανοιχτή, πόλη κοσμοπολίτικη» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας. Όπως σημείωσε, «είναι ενθαρυντικό το γεγονός ότι φέτος δεν υπάρχουν αντιδράσεις». «Αυτό είναι θετικό και δείχνει πως η πόλη ωριμάζει» τόνισε ο κ. Πέγκας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εκτίμησε ότι «οι παπάδες έχουν ησυχάσει, ωστόσο υπάρχουν και οι εξαιρέσεις» (δείτε εδώ). Ο εκπρόσωπος του Τhessaloniki Pride Θάνος Βλαχογιάννης χαρακτήρισε γραφική την αντίδραση του Αμβρόσιου και ξεκαθάρισε ότι η αφίσα που κυκλοφόρησε με τον Εσταυρωμένο δεν είναι της διοργάνωσης.



Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για επιθέσεις

Αύξηση καταγράφουν οι καταγγελίες για επιθέσεις σε άτομα της LGBTI κοινότητας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 καταγράφηκαν 185 περιστατικά βίας, εκ των οποίων τα 54 ήταν σε τράνς άτομα. Το μόνο θετικό στοιχείο σε αυτή την υπόθεση είναι η λειτουργία από τον Δεκέμβριο του 2014 ειδικού γραφείου στην αστυνομία, το οποίο ασχολείται με τέτοιου είδους επιθέσεις.

«Ζούμε καθημερινά την περιθωριοποίηση στην εργασία μας στην καθημερινότητά μας ακόμα και στο να νοικιάσουμε ένα σπίτι» υπογράμμισε η κ. Απέργη. Από την πλευρά του ο κ. Χατζητρύφων σημείωσε ότι «κάθε άτομα της κοινότητας έχει βιώσει έστω και ένα τέτοιο περιστατικό στη ζωή του». Τέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε ότι σχεδιάζονται δομές από την LGBTI κοινότητα για πρόσφυγες.  

Οι εκδηλώσεις του Τhessaloniki Pride

Το φεστιβάλ ξεκινά σήμερα με κοκτέιλ πάρτι στην Καλαποθάκη και το Trans Forum στο Οικόπολις, ενώ συνεχίζεται την Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016, με μια φωτογραφική και μια εικαστική έκθεση στα καφέ μπαρ BAU’s και Άνωθεν αντίστοιχα.

Την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016, το PrideForum στο Δημαρχείο αναδεικνύει τα θέματα της LGBTI κοινότητας, ενώ το ίδιο βράδυ το φεστιβάλ συνεχίζεται με το καθιερωμένο υπαίθριο πάρτι στην πλ. Χρηματιστηρίου.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου, 25 Ιουνίου 2016, το φεστιβάλ μεταφέρεται στο Λευκό Πύργο με το PrideFair. Η μεγάλη πορεία υπερηφάνειας ξεκινάει από το Λευκό Πύργο στις 19:00 και, αφού διανύσει την Τσιμισκή και τη Νίκης, καταλήγει πάλι πίσω στο σύμβολο της Θεσσαλονίκης, που φωταγωγείται.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

17:30-23:30 ALL DAY COCKTAIL PARTY, οδ. Καλαποθάκη
Υπαίθριο πάρτι με καλοκαιρινά κοκτέιλ
19:00-21:00 TRANSFORUM, Οικόπολις (Πτολεμαίων 29A, 5οςόρ.)
Οι προκλήσεις αναφορικά με τη ρητορική μίσους και οι εξελίξεις στη νομική αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

12:00-00:30 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, BAU’s (πλ. Ναβαρίνου 5 & Βύρωνος)
- Πέρα από το Στίγμα του Ενός: Άνθρωπος και οι πληθυντικοί του: Φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Χριστοδούλου από τη Θετική Φωνή
- ΔράσηAntithesis: αντίθεση στα στερεότυπααπό την καλλιτεχνική ένωση Ulysses
- Έκθεση γυμνών πορτραίτων επωνύμων ενάντια στο στίγμα του HIVαπό τη Θετική Φωνή
18:00-19:00 Απολογισμός 40 χρόνωναπό τη Διεθνή Αμνηστία
12:00-00:30 ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, Άνωθεν (Καρόλου Ντηλ 22)
Project Unicorn: Untagged: Έκθεση με θέμα την ταυτότητα και τον αυτοπροσδιορισμό από τη ThessalonikiRainbowYouth
19:00-20:00 Παρουσίαση-απολογισμός του ProjectUnicornαπό τη ThessalonikiRainbowYouth

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

17:30-21:30 PRIDEFORUM, Δημαρχιακό Μέγαρο, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Μανώλης Αναγνωστάκης (Βασ. Γεωργίου 1)
17:30-19:00 Ρητορική μίσους: ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις,στρογγυλή τράπεζααπό το 11528 ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ
19:00-21:30 ComingOut / η γνωστοποίηση: πρόσωπο με πρόσωπο, εισηγήσεις καισυζήτηση από τη HOMOphonia
22:30-2:00 STREETPARTY, πλ. Χρηματιστηρίου
Υπαίθριο πάρτι με DJs

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

12:00-17:30 PRIDEFAIR, πλ. Λευκού Πύργου
Ενημέρωση από τα infokiosk των οργανώσεων και παράλληλες δράσεις από ομάδες της πόλης
17:30-18:30 PRIDE WARM UP, πλ. ΛευκούΠύργου
Προθέρμανση με μουσική
18:30-19:30 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ, πλ. Λευκού Πύργου
από τις συμμετέχουσες οργανώσεις, φορείς και το Δήμαρχο
19:30-21:30 PRIDEPARADE
Πορεία υπερηφάνειας στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης
21:30-00:30 PRIDE CONCERT, πλ. Λευκού Πύργου

Συναυλία κάτω από το φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκό Πύργο