Skip to main content

Epiplosou: Επίπλωσε και διακόσμησε το σπίτι σου με... 0 ευρώ

Τέσσερις νέοι από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν μία start up με στόχο να αλλάξουν όσα γνωρίζαμε για την αγοραπωλησία επίπλων.

Την ευκαιρία σε πολίτες να επιπλώσουν με πολύ χαμηλές τιμές, ακόμη και δωρεάν το σπίτι τους, αλλά και να πουλήσουν ή δωρίσουν τα δικά τους έπιπλα τα οποία πλέον δεν χρειάζονται, δίνει μια νέα start up, η οποία δημιουργήθηκε από τέσσερις νεαρούς Θεσσαλονικείς, με στόχο να αλλάξει την νοοτροπία της αγοραπωλησίας επίπλων.

Μετά από αρκετούς μήνες δουλειάς και χρόνια προετοιμασίας, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής αγοράς και ανταλλαγής επίπλων, συσκευών και ειδών σπιτιού, epiplosou, είναι διαθέσιμη πανελλαδικώς.

Το epiplosou δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να δημιουργήσουν το προσωπικό τους προφίλ και μέσω της πλατφόρμας να διαφημίσουν έπιπλα, συσκευές και είδη σπιτιού που θα ήθελαν να πουλήσουν, να ανταλλάξουν ή ακόμα και να χαρίσουν σε άλλους χρήστες. Χρησιμοποιώντας μοντέρνες μορφές αναζήτησης οι χρήστες που ενδιαφέρονται για την αγορά επίπλων μπορούν να ανακαλύψουν καινούργια ή μεταχειρισμένα έπιπλα και στη συνέχεια να επικοινωνήσουν με τους κατόχους τους.

Όπως ανέφερε o Στέργιος Στεργίου, ένας εκ των ιδρυτών στη Voria.gr, μέσω της πλατφόρμας του epiplosou, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν χρειάζονται κάποιο έπιπλο/είδος σπιτιού, είτε να βγάλουν κάποια χρήματα πουλώντας το, είτε να το χαρίσουν. Από την άλλη πλευρά, τόνισε, δίνεται η δυνατότητα σε αυτόν που ψάχνει έπιπλα να βρει κάτι αξιοπρεπές, second-hand, σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

«Ένα τέτοιο online market είναι καινούριο στον Έλληνα. Νομίζω ότι ακόμα στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε πως μπορούμε να πουλήσουμε τα έπιπλά μας. Δεν έχουμε καν στο μυαλό μας ότι υπάρχει αυτή η επιλογή. Οπότε συνήθως αξιοπρεπή έπιπλα, είτε καταλήγουν στα σκουπίδια, είτε σε αποθήκες, είτε στην καλύτερη σε κάποιον γνωστό που έτυχε να τα χρειάζεται», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Η υπηρεσία παρέχεται πανελλαδικώς, εντελώς δωρεάν, χωρίς χρεώσεις εγγραφής ή συμμετοχής, ωστόσο τα «listings» προέρχονται περισσότερο από τη Θεσσαλονίκη, αφού εδώ είναι και η «βάση» της εταιρείας και από εδώ προωθείται.



Τρεις απόφοιτοι του ΠΑΜΑΚ και ένας προγραμματιστής

Η ιδέα του epiplosou πηγαίνει πίσω στο 2013. Στην Θεσσαλονίκη τρείς φίλοι και απόφοιτοι του ΠΑΜΑΚ, ο Στέργιος Στεργίου, ο Γιώργος Χαλκιάς και ο Χρήστος Στεργιόπουλος, μόλις είχαν επιστρέψει από προγράμματα erasmus στο εξωτερικό και προσπάθησαν να εγκατασταθούν για άλλη μία φορά στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς εργασία και χωρίς αρκετά χρήματα για να μπορέσουν να επιπλώσουν τα νέα τους διαμερίσματα, παρατήρησαν πώς όλη αυτή η διαδικασία ήταν εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι.

Ένα βράδυ και αφού η παρέα είχε μαζευτεί, ένας από τους φίλος είχε την ιδέα και την πρόταση. Να δημιουργήσουν την πλατφόρμα που πολύ εύκολα θα συνέδεε αυτούς που δεν χρειάζονται πλέον τα έπιπλα τους, με αυτούς που θα τα είχαν ανάγκη. Τρία χρόνια μετά και μετά την άφιξη του Δημήτρη Πράππα, προγραμματιστή της ομάδας, η ιδέα τους έγινε πραγματικότητα και το epiplosou βγήκε στον... «αέρα».

Do it yourself κουλτούρα και χειροποίητες κατασκευές

Το epiplosou, πέρα από ένα online market, σύμφωνα με τον Στέργιο, δίνει και μεγάλη έμφαση στην Do It Yourself κουλτούρα, καθώς οι χρήστες μπορούν διαφημίσουν τα έπιπλα που έχουν φτιάξει οι ίδιοι τους μέσα από το προφίλ τους.

Μια από τις πιο... περίεργες και «ιδιαίτερες» καταχωρήσεις, όπως ανέφερε, ήταν ένα χειροποίητο λαμπατέρ κατασκευασμένο από ξύλο οξιάς Ολύμπου και χειροποίητο καλώδιο ρεύματος.

«Έχεις για παράδειγμα μια παλιά συρταριέρα που κάθεται στην αποθήκη σου. Με μια μικρή διαδικασία, όπως βερνίκωμα και λίγο βάψιμο μπορεί να γίνει πολύ όμορφη και να την χρησιμοποιήσεις ξανά. Αν δεν θες να την χρησιμοποιήσεις εσύ, μπορείς κάλλιστα να την πουλήσεις ή να την ανταλλάξεις στην πλατφόρμα μας με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας», εξηγεί ο Στέργιος.

Μάλιστα, την επόμενη βδομάδα όπως ανακοίνωσε, θα ξεκινήσει και επίσημα το DIY μπλογκ του epiplosou, το οποίο θα διαχειρίζεται η ομάδα, αλλά και όποιος άλλος το επιθυμεί και θα αποτελείται από δύο σκέλη: α)χειροποίητες δημιουργίες από την ίδια την ομάδα ή τους χρήστες και β)tips και συμβουλές.


Οι καταχωρήσεις μέχρι στιγμής, προέρχονται μόνο από ιδιώτες, ωστόσο σύμφωνα με τον Στέργιο, η ομάδα ευελπιστεί ότι με τον καιρό το epiplosou θα τραβήξει την προσοχή μικρών επιχειρήσεων, της «γειτονιάς», όπως τις αποκάλεσε, προκειμένου να διευρύνουν τον κύκλο του πελατολoγίου τους.

Οι τιμές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως αναφέρει η ομάδα, καθορίζονται αποκλειστικά από τον χρήστη, ο οποίος επιλέγει την τιμή. Πάντως μέχρι στιγμής υπάρχουν καταχωρήσεις οι οποίες είναι δωρεάν, ενώ η ακριβότερη είναι ένας καναπές από καραβόπανο, αγορασμένος το 2013 για 1.500 ευρώ, ο οποίος καταχωρήθηκε για 600 ευρώ.