Skip to main content

Φίλης: Αντιστεκόμαστε στο σχέδιο εκτέλεσης της Αριστεράς μέσω της γελοιοποίησής της

Με ομιλίες για την επόμενη ημέρα της Αριστεράς αλλά και με κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται από το πρωί η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης, λέγοντας ότι «αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον χώρο της Αριστεράς είναι ένα σχέδιο εκτέλεσης της Αριστεράς»

«Ένα σχέδιο να τελειώσει μέσα από την γελοιοποίηση της. Σε αυτό αντιστεκόμαστε. Τα περισσότερα από 1000 άτομα που ήλθαν από όλη την Ελλάδα και κάθισαν να συζητήσουν σε μία πολιτική διαδικασία, ήλθαν να διαδηλώσουν την θέλησή τους να μη τελειώσει η Αριστερά», ανέφερε στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς.

Ακολούθως ανέφερε: «Γύρω μας υπάρχουν ρωγμές στην πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη, το είδαμε με τις διαδηλώσεις και με το 1,5 εκατομμύριο υπογραφές που ζητούν δικαιοσύνη. Το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι η ηθική στην πολιτική. Όχι ως κατηχητική ή αστυνομία της ηθικής, αλλά ως μία δημοκρατική ηθική που μπορεί να δημιουργήσει αντίπαλο δέος στην ακροδεξιά που αξιοποιεί την κρίση της πολιτικής. Το 41% δεν ταυτίζεται με κανένα κόμμα και ένας στους δύο πολίτες δεν ψηφίζουν. Η κοινωνική αριστερά που υπάρχει γύρω μας δεν εκπροσωπείται από κανέναν. Το ερώτημα για εμάς είναι πώς θα εκφράσουμε το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνικής αριστεράς. Χρειάζεται πνεύμα δημοκρατικής λειτουργίας και όραμα - και αυτό είναι σοσιαλισμός με ελευθερία, δημοκρατία και σεβασμό στο περιβάλλον. Σοσιαλισμός, όχι ως μία λέξη αλλά ως κεντρική κατεύθυνση».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη είπε: « Η ζημιά που κάνει ο Κασσελάκης είναι μεγάλη: μετατοπίζει ένα σημαντικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκίστικο κεντρώο χώρο ως μπαλαντέρ εξουσίας ανάμεσα σε μπλοκ εξουσίας του Μητσοτάκη ή του Ανδρουλάκη και ως μοχλός πίεσης. Γι' αυτό έχει την υποστήριξη ισχυρών οικονομικών παραγόντων και ως μοχλός πίεσης απέναντι και στους δύο. Η επικοινωνιακή στήριξή του από χθες είναι τεράστια για να σβήσει η εικόνα καταισχύνης στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική αριστερά δεν εκφράζει την κοινωνική αριστερά. Εμείς πρέπει να πείσουμε ότι δεν είμαστε παραλλαγή επικοινωνιακού χαρακτήρα. Πρέπει να εκφράσουμε την κοινωνική διαθεσιμότητα και να γίνουμε ένα κόμμα, όχι κυβερνητικό πάση θυσία, αλλά ένα κόμμα διακυβέρνησης και αγώνα».

Κλείνοντας, είπε ότι «πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην ιστορία του Συνασπισμού όταν ο Συνασπισμός που προετοίμαζε την μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε τον χώρο διαλόγου και κοινωνικής δράσης».