Skip to main content

Φρούριο η Θεσσαλονίκη για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Στις 15 Ιουνίου η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ η οποία θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Ημέρες 2003 ενδέχεται να ζήσει την επόμενη εβδομάδα η Θεσσαλονίκη καθώς την Πέμπτη 15 Ιουνίου θα φιλοξενήσει την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ η οποία θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο συντονίζει αυτό το εγχείρημα αποφεύγει προς το παρόν να δώσει στοιχεία σχετικά με το ακριβές πρόγραμμα της συνάντησης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ηγέτες των τριών χωρών, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη για λίγες μόνον ώρες. Η παρουσία των τριών ηγετών και ιδιαιτέρως αυτή του κ. Νετανιάχου έχει σημάνει συναγερμό στην Ελληνική Αστυνομία.

Βοήθεια και από το Ισραήλ

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης όπου θα λειτουργήσει το κέντρο των επιχειρήσεων. Όπως δήλωσε στη Voria.gr αστυνομική πηγή «εμείς αντιμετωπίζουμε το γεγονός όπως τη σύνοδο κορυφής του 2003» που είχε γίνει στη Χαλκιδική». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εντός των προσεχών ημερών αναμένονται και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών από το Ισραήλ τα οποία έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν στην όλη αστυνομική επιχείρηση περιφρούρησης της τριμερούς διάσκεψης. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι στελέχη της Μοσάντ ακολουθούν πάντοτε τον εκάστοτε ισραηλινό πρωθυπουργό σε όλα τα ταξίδια του στο εξωτερικό. Ήδη, μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ. και της Μοσάντ έχει υπάρξει προεργασία για το σχέδιο αστυνόμευσης το οποίο θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στο Μέγαρο Μουσικής
Η τριμερής θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής το οποίο επιλέχθηκε κυρίως για λόγους ασφαλείας. Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο είναι σχετικά απομονωμένο, παραθαλάσσιο και συνεπώς ευκολότερα ελεγχόμενο σε σχέση για παράδειγμα με το Διοικητήριο όπου εδρεύει και το παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου. Επιπλέον, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης, με ευκολότερη πρόσβαση από το αεροδρόμιο, γεγονός το οποίο διευκολύνει αφάνταστα το έργο της αστυνομίας.

Διαδηλώσεις
Σύμφωνα με την αστυνομική πηγή το τελικό σχέδιο αστυνόμευσης θα οριστικοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Έως τότε θα έχουν γίνει γνωστές και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οι οποίες θεωρείται σίγουρο ότι θα διοργανωθούν. Σήμερα το βράδυ γίνεται μια πρώτη σύσκεψη κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς (Λαϊκή Ενότητα κ.ά.) στην οποία θα αποφασιστεί το είδος των κινητοποιήσεων. Τη δική του συγκέντρωση προετοιμάζει και το ΚΚΕ, ενώ συμμετοχή στις διαδηλώσεις θα έχουν και οργανώσεις παλαιστινίων. Θεωρείται βέβαιο ότι σε μια μεγάλη ακτίνα θα απαγορευτεί η πρόσβαση προς την περιοχή του Μεγάρου Μουσικής. Το εύρος του απαγορευτικού δακτυλίου θα εξαρτηθεί από την εκτιμώμενη μαζικότητα των διαδηλώσεων.

Η ατζέντα
Τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να γνωστοποιηθεί και η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιέχονται σε αυτήν θέματα ενέργειας, περιβαλλοντικά, τουρισμού, μετανάστευσης, ασφάλειας, τρομοκρατίας, καινοτομίας κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά τριμερής διάσκεψη καθώς είχαν προηγηθεί αυτή της Λευκωσίας τον Γενάρη του 2016 και της Ιερουσαλήμ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Εκεί αποφασίστηκε η επόμενη συνάντησή τους να γίνει στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τους κοινούς δεσμούς της Ελλάδας και του Ισραήλ εξ αιτίας του έντονου το εβραϊκού στοιχείου κατά το παρελθόν.