Skip to main content

Η «άδικη» φορολόγηση σε τηλεδιάσκεψη παραγωγών λαϊκών αγορών με τη γγ Φορολογικής Πολιτικής

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι εκπρόσωποι των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών έθεσαν επιχειρήματα για τον τρόπο φορολόγησής τους

Τηλεδιάσκεψη με τη γενική γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ψύλλα πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της συνομοσπονδίας παραγωγών επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών Ελλάδας.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα τεκμήρια και ο τρόπος φορολόγησης των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών.

Από την πλευρά της συνομοσπονδίας τέθηκε το ζήτημα του «άδικου», όπως επισημαίνεται, τρόπου φορολόγησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, τέθηκαν επί τάπητος τα εξής:

- «Δεν είναι δυνατόν το υπαίθριο εμπόριο να εξομοιώνεται με το στεγασμένο. Δεν έχουμε καταστήματα, τα οποία θα μπορούσαμε να λειτουργούμε για όσες ώρες θέλουμε για να βγάλουμε το μεροκάματο μας. Οι λαϊκές αγορές έχουν ωράριο λειτουργίας και στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις η πραγματική προσέλευση του κόσμου, που έρχεται για τα ψώνια του, περιορίζεται σε 2-3 ώρες το πολύ.

- Η φύση της εργασίας μας είναι τέτοια που εξαρτάται από σειρά αστάθμητων παραγόντων, όπως οι καιρικές συνθήκες ή ακόμη και έργα που εκτελούνται σε έναν δρόμο.

- Η εργασία για έξι ημέρες την εβδομάδα είναι όνειρο απατηλό για τους περισσότερους πωλητές λαϊκών αγορών. Υπάρχουν συνάδελφοι με 1 μόνο ημέρα προσέλευσης σε λαϊκή αγορά. Ακόμη και αυτοί θα φορολογούνται για 6 ημέρες εργασίας, γεγονός άδικο και αντισυνταγματικό.

- Το μεροκάματο μας βγαίνει από ένα πάγκο 3, 4 ή 5 τετραγωνικών μέτρων. Έχουμε την ίδια μεταχείριση με καταστήματα δεκάδων ή εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Στο δικό μας πάγκο πρέπει να τοποθετήσουμε όλα μας τα εμπορεύματα, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε συνεπείς στη θέση μας από τα ξημερώματα.

- Επισημάναμε, ότι τους τελευταίους μήνες, παρατηρούμε αθρόες παραιτήσεις συναδέρφων, οι οποίοι προτιμούν ακόμη και την αβάσταχτη ανεργία προκειμένου να μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο τις οφειλές τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το μέλλον των λαϊκών αγορών είναι με μαθηματική ακρίβεια εξαιρετικά αμφίβολο.

-  Τονίσαμε επίσης τη μεγάλη αδικία των 3ετιών με βάση τις οποίες θα αυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα. Ένας παλαιότερος πωλητής λαϊκών αγορών δεν συνεπάγεται ότι κερδίζει περισσότερα χρήματα από έναν νεότερο, αφού υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να προσμετρηθούν και δεν υπάρχουν στο υπόλοιπο εμπόριο γενικότερα, όπως η θέση που έχει ένας πωλητής σε μια λαϊκή αγορά, η αγοραστική δύναμη της περιοχής όπου λειτουργεί η λαϊκή αγορά, κ.τ.λ».

Η  γενική γραμματέας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «άκουσε με μεγάλη προσοχή τα επιχειρήματά μας και με θετική διάθεση. Αντιλήφθηκε τις δυσκολίες του επαγγέλματος μας, ενώ μας ζήτησε να καταθέσουμε στο Υπουργείο Οικονομικών γραπτώς όλες μας τις θέσεις, ώστε να εξεταστούν αναλυτικά από τα στελέχη του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τροποποιήσεις».

«Από την πλευρά μας» προστίθεται στην ανακοίνωση «διαβεβαιώσαμε την κ. Ψύλλα, ότι θα της παράσχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που αποδεικνύουν το δίκαιο των θέσεων μας».

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες θα μας ακούσουν. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει το τελευταίο ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια που σαρώνει τα πάντα. Οι λαϊκές αγορές και οι άνθρωποι της αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Πρέπει να ενισχυθούν και όχι να αποδεκατιστούν» καταλήγει η συνομοσπονδία.