Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη τίμησε την απελευθέρωσή της από τη γερμανική κατοχή (φωτο+vid)

Κόκκινα λουλούδια και στεφάνια στην αναθηματική πλάκα πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου

Καταθέτοντας κόκκινα λουλούδια και στεφάνια στην αναθηματική πλάκα πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου πολίτες, μέλη αντιστασιακών οργανώσεων και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης τίμησαν την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τις ναζιστικές δυνάμεις.

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης Πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (Ε.Δ.Ι.Α. 1940-1974) και πρώην βουλευτής, έκανε λόγο για μια ιστορική επέτειο μνήμη και τιμής για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς κατακτητές. «Είναι μια ένδοξη επέτειος για τη Θεσσαλονίκη, η οποία απαλλάχθηκε από τη ναζιστική θηριωδία, ενώ ταυτόχρονα σώθηκαν οι υποδομές που οι Γερμανοί είχαν φροντίσει να παγιδεύσουν για να τις ανατινάξουν. Είναι η 9η φορά που τιμούμε τη μνήμη των απελευθερωτών του ΕΛΑΣ καθώς από το 2014 η ημέρα της 30ης Οκτωβρίου έχει ενταχθεί στο δημοτικό εορτολόγιο».

Ο κ. Μηταφίδης υπογράμμισε ότι η σημερινή επέτειος στέλνει το μήνυμα στο σύγχρονο γερμανικό κράτος ότι οφείλει επιτέλους να σεβαστεί τις συμφωνίες του 1953 και να αποζημιώσει τη χώρα μας και τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Πέραν τούτου όπως τόνισε ο κ. Μηταφίδης είναι καιρός 79 χρόνια μετά να αποκατασταθεί στην πράξη η ιστορική αλήθεια και να αρθεί η σκόπιμη λήθη. «Να γίνει αφορμή η επέτειος αυτή για διάφορες δράσεις τιμής και μνήμης όπως επιτέλους η μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας από παρκνγκ σε πάρκο μνήμης. Μια πρώτη συμβολική χειρονομία θα ήταν η αποκαθήλωση των ονομάτων των κατοχικών δημάρχων και η ονοματοθεσία δρόμων με τους ηγέτες της απελευθέρωσης Ευριπίδη Μπακιρτζή, Μάρκου Βαφειάδη και του Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ».

Image

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του κόμματος και μέλη αντιστασιακών οργανώσεων.

Image