Skip to main content

Ιδανική πρεμιέρα με δύο προκρίσεις για τη Λύτρα και το Ανσάμπλ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής

Η εθνική ανσάμπλ γυναικών ξεσήκωσε το κοινό εκτελώντας το πρόγραμμά της στα 5 Στεφάνια με μουσική από τον «Ζορμπά»

Δύο μεγάλες ελληνικές επιτυχίες, με προκρίσεις από την Παναγιώτα Λύτρα στον τελικό του στεφανιού και από την Εθνική Ανσάμπλ στα 5 Στεφάνια, μοναδικό θέαμα και υψηλές παρουσίες περιλάμβανε η πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ρυθμικής Γυμναστικής - FIG World Cup 2024, που φιλοξενείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (Tae Kwon Do), από τις 22 έως τις 24 Μαρτίου, συγκεντρώνοντας τα κορυφαία ονόματα του αθλήματος, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
 
Ξεχωριστή τιμή για την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία αποτέλεσε η επίσκεψη του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), Μορινάρι Γουατανάμπε, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας για να παρακολουθήσει τους αγώνες και να χειροκροτήσει τις προσπάθειες των αθλητριών.
 
Στο Ατομικό Γυναικών, η Παναγιώτα Λύτρα συνέχισε την εξαιρετική παράδοσή της στον θεσμό και σφράγισε το εισιτήριο για τον τελικό της Κυριακής (24/03) στο στεφάνι, κερδίζοντας την 8η θέση στον προκριματικό του αγωνίσματος με 31,950 βαθμούς, ενώ στο πρόγραμμα με μπάλα κατετάγη 18η με 30,600 β.. Στο σύνθετο ατομικό η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είναι προς το παρόν 13η με 62,550 βαθμούς, ενώ απομένουν άλλα δύο όργανα.

Από την πλευρά της, η πρωτοεμφανιζόμενη σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ράνια Συγκούνα βρίσκεται μέχρι στιγμής στην 27η θέση του σύνθετου ατομικού με 57,450 βαθμούς, έχοντας πάρει 29,150 β. στο στεφάνι (33η) και 28,300 β. στην μπάλα (28η).
Μετά τη διεξαγωγή των δύο από τα συνολικά τέσσερα όργανα, στο σύνθετο ατομικό προηγείται η Βουλγάρα Εύα Μπρεζαλίεβα (66,900 β.), μπροστά από την Ισραηλινή Ντάρια Αταμάνοφ (66,450 β.) και την συμπατριώτισσά της Ελβίρα Κρασνομπάεβα (65,550 β.).

Οι αθλήτριες του ατομικού θα συμμετάσχουν αύριο (Σάββατο 23/03) στις κορύνες και στην κορδέλα, προκειμένου να προκύψει από το συνολικό άθροισμα του διημέρου η τελική κατάταξη στο σύνθετο ατομικό.
 
Στο Ανσάμπλ Γυναικών, η Εθνική ομάδα (Εΐρα Λάουρα Γκικόκα, Ειρήνη Κονιστή, Μαριέτα Τοπολλάι, Μαριλένα Τριάντου, Αλέσια Χατελλάρι) ξεσήκωσε το κοινό εκτελώντας το πρόγραμμά της στα 5 Στεφάνια με μουσική από τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη και επιβραβεύθηκε με 33,000 βαθμούς, συγκομιδή που την έφερε στην 7η θέση και της χάρισε την πρόκριση για τον τελικό της Κυριακής (24/03).

Αύριο (Σάββατο 23/03) το ελληνικό ανσάμπλ και οι υπόλοιπες ομάδες θα παρουσιάσουν προγράμματα με 3 Κορδέλες / 2 Μπάλες, με με στόχο να διεκδικήσει επίσης την είσοδο στην οκτάδα των φιναλίστ του αγωνίσματος. Παράλληλα, η τελική κατάταξη του σύνθετου αγώνα θα προκύψει από το βαθμολογικό άθροισμα των δύο ημερών.
 
Στο περιθώριο του αγωνιστικού προγράμματος, με την παρουσία σπουδαίων προσωπικοτήτων του ελληνικού και του διεθνούς αθλητισμού αλλά και της ελληνικής Πολιτείας, έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας η Τελετή Έναρξης.
Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος πήρε πρώτος τον λόγο, τονίζοντας: «Με ιδιαίτερη χαρά και περίσσια τιμή υποδεχόμαστε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η εξαιρετική αυτή διοργάνωση όχι μόνο αναδεικνύει το ταλέντο και την αφοσίωση των αθλητριών αλλά προσελκύει στην πόλη μας, τους προβολείς του παγκόσμιου αθλητισμού και το Παλαιό Φάληρο μετατρέπεται σε έναν φάρο αθλητισμού».
 
Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ελένη Μιχοπούλου επισήμανε: «Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής και της ελληνικής οικογένειας της ρυθμικής γυμναστικής καλωσορίζω στη φιλόξενη πόλη του Παλαιού Φαλήρου όλες τις αποστολές. Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε σπουδαίες αθλήτριες από 38 χώρες, οι οποίες θα παρουσιάσουν μοναδικά προγράμματα και θα αναδείξουν την ομορφιά της ρυθμικής γυμναστικής. Η Ε.Γ.Ο. κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την καλύτερη φιλοξενία και ελπίζουμε να αντεπεξέλθουμε στις προσδοκίες όλων».
 
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μέλος της Δ.Ο.Ε. και Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών Σπύρος Καπράλος, απευθυνόμενος στις ξένες αποστολές είπε: «Καλώς ήρθατε στο Παλαιό Φάληρο, στο τρίτο κατά σειρά Παγκόσμιο Κύπελλο για τη χώρα μας και πρώτο φετινό. Είναι σημαντική αυτή η χρονιά καθώς έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και το Παγκόσμιο Κύπελλο θα δώσει την ευκαιρία όσες αθλήτριες έχουν προκριθεί να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, αλλά και όσες διεκδικούν την πρόκριση να τεστάρουν τις δυνάμεις τους πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Χαιρόμαστε που είναι εδώ ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής Mορινάρι Γουατανάμπε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Καλή επιτυχία στη διοργάνωση».
 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης είπε: «Είναι μεγάλη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό, καθώς αυτή η διοργάνωση της Ε.Γ.Ο. έχει συγκεντρώσει κορίτσια από 38 χώρες και είναι πραγματικά κάτι ξεχωριστό να βλέπουμε τις σημαίες να κυματίζουν δίπλα-δίπλα. Να καλωσορίσω τον Πρόεδρο Mορινάρι Γουατανάμπε που είναι εδώ, να πω μπράβο στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία που έχει κάνει τα πάντα για την επιτυχία της διοργάνωσης αλλά και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που συμβάλλει τα μέγιστα για τον αθλητισμό μας, σε μία χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαι σίγουρος και αισιόδοξος ότι η πολύ ωραία αυτή διοργάνωση θα πετύχει και οι αθλήτριες θα μας μαγέψουν ώστε στο τέλος να λέμε ότι άλλη μία διοργάνωση που έγινε στην Αθήνα, στο Παλαιό Φάληρο, στην Ελλάδα, πέτυχε απόλυτα».
 
Με ένα θερμό καλωσόρισμα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Σταθόπουλος, υποδέχθηκε τις αθλήτριες και τις αποστολές: «Σας καλωσορίζω στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο για τη στήριξη στη διοργάνωση εδώ και τρία χρόνια, τον Υπουργό Γιάννη Βρούτση για τη συνεχή στήριξη του και τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, με την Αντιπεριφερειάρχη Βασιλική Μιλλούση που είναι στο πλευρό μας. Επίσης τον κ. Καπράλο που διαχρονικά υποστηρίζει την Ομοσπονδία. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής Μορινάρι Γουατανάμπε».
 
Την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ρυθμικής Γυμναστικής κήρυξε ο Πρόεδρος της FIG Μορινάρι Γουατανάμπε, που δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι εδώ στο Παλαιό Φάληρο, στην Ελλάδα, όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι τιμή μου, γιατί ξέρω ότι η γυμναστική έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των Ελλήνων και ανυπομονώ να παρακολουθήσω όλα τα προγράμματα των σπουδαίων αθλητριών που θα αγωνιστούν σε κλίμα φιλίας και άμιλλας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Ε. Σπύρο Καπράλο, τον Πρόεδρο της Ε.Γ.Ο. Αθανάσιο Σταθόπουλο, τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο και όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς και τους εθελοντές. Εύχομαι να απολαύσετε τους αγώνες».
 
Επιπλέον, την πρεμιέρα των αγώνων τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού & Ολυμπιακού Ιδεώδους της Περιφέρειας Αττικής Βασιλική Μιλλούση εκ μέρους του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ Θωμάς Τόκας, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Καναδά Νιλ Σουέιν, η Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας των Φιλιππινών Φε Ντουμαγκίτ, ο Τομεάρχης Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Ζαννιάς, ο Υπεύθυνος Αθλητισμού του Κ.Κ.Ε. Θεόδωρος Λάκης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Παλαιού Φαλήρου Μιχάλης Κουμεντάκος και η Αντιδήμαρχος Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών και Δημοτικών Βιβλιοθηκών Μαίρη Τρύφων.