Skip to main content

Μακελειό στην Πράγα: Τα βίντεο-σοκ από την επίθεση του φοιτητή που σκότωσε 14 και τραυμάτισε δεκάδες

Από την επίθεση του Κόζακ στην Πράγα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 24, εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Ευρώπη ενόψει των Χριστουγέννων, μετά το χθεσινό μακελειό στην Πράγα όπου ένοπλος φοιτητής άνοιξε πυρ σε πανεπιστήμιο, με συνέπεια τον θάνατο 14 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 24. Στη συνέχεια ο δράστης αυτοκτόνησε.

Ο 24χρονος Ντέιβιντ Κόζακ, το απόγευμα της Πέμπτης (21/12) άνοιξε πυρ από την οροφή του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Τσεχίας, εναντίον ανυποψίαστων ανθρώπων που έτρεχαν πανικόβλητοι να γλιτώσουν, στη γέφυρα που περνά μπροστά από το κτήριο.

Από την επίθεση του Κόζακ στην Πράγα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 24, εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Πρεσβεία, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει Έλληνας μεταξύ των θυμάτων» στο μακελειό στην Πράγα.

 


Εκτέλεσε τον πατέρα του πριν το μακελειό - Ενδέχεται να σκότωσε έναν 32χρονο και την 2 μηνών κόρη του

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο μακελάρης αφού πρώτα σκότωσε τον πατέρα του, στη συνέχεια ταξίδεψε δύο ώρες για να φτάσει στην Πράγα, για να συνεχίσει το αποτρόπαιο «έργο» του.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα “Daily Mail”, ο 24χρονος -ο οποίος μετά το μακελειό αυτοκτόνησε- είναι ύποπτος και για την διπλή δολοφονία πατέρας και κόρης, που βρέθηκαν νεκροί σε δάσος, κοντά στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την Daily Mail, οι Αρχές θεωρούν πιθανό το σενάριο ο Κόζακ να είναι πίσω και από αυτό το έγκλημα.

«Ένας 32χρονος πατέρας και η δύο μηνών κόρη του σκοτώθηκαν από πυρά στο δάσος Klanovicky κοντά στην Πράγα την περασμένη Παρασκευή. Αλλά δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί εάν ο Κόζαν έχει πραγματικά κάποια σχέση με τις δολοφονίες», ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ.

Φοιτητές πηδούσαν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν

Με ένα πολυβόλο όπλο ZEV .308 WIN ο μακελάρης σκόρπισε τον θάνατο στη Πράγα, στο κτήριο όπου στεγάζεται το τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου.

Τρόμο προκαλεί το βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο μακελάρης φωνάζοντας ανοίγει πυρ.

Την ώρα ου μακελειού, έντρομοι φοιτητές πηδούσαν από το παράθυρο και προσπαθούσαν να εισβάλουν στον κάτω όροφο.

Κάποιοι άλλοι είχαν βγει στο περβάζι της οροφής για να αποφύγουν την βροχή από σφαίρες.

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως μια κοπέλα έχασε τη ζωή της καθώς δεν κατάφερε να κρατήσει την ισορροπία της στο περβάζι και έπεσε στο κενό.

Αφού πυροβόλησε και τραυμάτισε δεκάδες ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πλατεία Γιαν Πλάχαν της Πράγας, μόλις είδε τους αστυνομικούς να πλησιάζουν, ο 24χρονος γύρισε το όπλο προς το μέρος του και έβαλε τέλος στη ζωή του.

Ο μακελάρης κουβαλούσε τεράστια ποσότητα όπλων

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με βαρύ οπλισμό, κινητοποιήθηκαν όταν ξεκίνησε η επίθεση, στο ιστορικό κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας ενώ πολλά κτήρια εκκενώθηκαν και ζητήθηκε από τους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Όλα τα θύματα σκοτώθηκαν εντός του κτηρίου. Οι Αρχές ανέφεραν ότι ο ένοπλος διέθετε «τεράστια ποσότητα όπλων και πυρομαχικών».

Οι αστυνομικοί τον αναζητούσαν στο κτήριο όπου είχε μάθημα αλλά εκείνος βρισκόταν σε άλλο. Σύμφωνα με τις Αρχές της Τσεχίας, οι αστυνομικοί αναζητούσαν τον 24χρονο πριν εκείνος εξαπολύσει την επίθεσή στο πανεπιστήμιο, όταν βρέθηκε νεκρός ο πατέρας του στο χωριό Χόστουν, στα δυτικά της Πράγας.

Οι τοπικές Αρχές κάνουν λόγο για «φρικτή προμελετημένη πράξη». Ο 24χρονος φεύγοντας από το χωριό του, που απέχει 21 χιλιόμετρα από την πόλη, είπε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο δράστης δεν έχει ποινικό μητρώο και σκότωνε τυχαία θύματα.

Ηγέτες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψαν ότι σοκαρίστηκαν από το αιματηρό περιστατικό και έσπευσαν να στείλουν συλλυπητήριο μήνυμα. Το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο της Πράγας.

Οι ανατριχιαστικές αναρτήσεις του μακελάρη στο Telegram

Ανατριχιαστικά είναι τα τελευταία μηνύματα του 24χρονου μακελάρη στον λογαριασμό του στο Telegram, που αποκαλούσε «ημερολόγιο», πριν σκορπίσει τον θάνατο στο πανεπιστήμιο της Πράγας. Έμπνευση της αποτρόπαιας πράξης του ήταν δύο άλλα αιματηρά περιστατικά σε σχολεία της Ρωσίας το 2021 και το 2023.

Σε ανάρτησή του που κυκλοφορεί στο Telegram από τις 17 Δεκεμβρίου, ο Κόζακ αναφέρει ότι σκόπευε να πραγματοποιήσει επίθεση και να αυτοκτονήσει, λέγοντας ότι πάντα ήθελε να σκοτώσει.

Σε αναρτήσεις του έγραφε ότι μισεί τον κόσμο και θέλει να προκαλέσει όσο περισσότερο πόνο γίνεται, ενώ έγραφε ότι ακούει ένα βουητό στα αυτιά του και θέλει «να το ξεριζώσει».

«Θέλω να κάνω επίθεση με πυροβολισμούς σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Alina Afanaskina με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα ότι θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο αποτελεσματικό να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροή. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα», είχε γράψει στο Telegram.

Ο δράστης αναφέρεται στην Alina Afanaskina, 14χρονη που στις 7 Δεκεμβρίου 2023, σε σχολείο στο Bryansk της Ρωσίας, σκότωσε δύο μαθητές και τραυμάτισε άλλους πέντε, προτού αυτοκτονήσει.

Ο μακελάρης ήταν φοιτητής του πανεπιστημίου που σκόρπισε τον θάνατο στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας, ενώ τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα.